Backpacken Oeganda
Jolande

Backpacken in Oeganda: De parel van Afrika

Drie maanden lang heb ik mogen backpacken in Oeganda en mogen genieten van het prachtige, groene heuvellandschap en de ‘bye, bye mzungu’ roepende kinderen die er in rond liepen. Langs de kant van de weg zie ik mooie, kleurrijke vrouwen lopen met een baby op de rug en een zak graan op het hoofd. De hobbelige zandweggetjes leidt hen langs honderden bananenbomen en kraampjes die telkens weer met dezelfde kleurrijke advertenties beschilderd zijn. De geur van verbrand plastic komt op, maar vaagt snel weer weg als de vele matatu’s, bussen en boda-boda’s langs komen gereden. Elke centimeter in het voertuig en op de straat lijkt benut te worden, vergezelt van veel getoeter en het elkaar constant willen inhalen. Het tempo ligt hoog maar ik ben er nooit achtergekomen hoe hard er daadwerkelijk gereden wordt omdat de kilometerteller altijd kapot is.

Backpacken in Oeganda

De dorpjes en Matoke, hét kenmerkende gerecht voor mijn backpackreis door Oeganda

In de dorpen vind je de rust en de mooie natuur. De kleine lemen hutjes worden bewoond door de meest grote gezinnen en op het stuk land wat ze hebben rennen zoveel mogelijk geiten en kakelende kippen rond. De tuin is niet af zonder een flinke plantage aan banenbomen waar hét gerecht van Oeganda van wordt gemaakt: matoke. Geprakte groene bananen worden gestoomd op een open vuurtje, terwijl de vrouw des huizes op bananenbladeren zit en de kinderen met bolle buikjes en gaten in de kleren rondrennen over het rode zand. De meeste mensen in deze dorpen zijn arm, maar ze zullen nooit een dag zonder te glimlachen door het leven gaan.

Maar, sla de steden tijdens het backpacken in Oeganda ook niet over

De steden van Oeganda daarentegen zijn chaotisch, druk, maar vol van leven. De mensen die hier wonen leven meer op straat dan in hun huisje. Overal hoor je muziek en ze koken, kaarten, biljarten, kletsen en staan uren buiten en je hoort het eeuwige ‘Hello, how are you, yes I am fine’-geklets. Altijd vergezelt van een dikke, vette glimlach. Je ziet tientallen kleurrijke stoffenwinkeltjes, waar de traditionele jurk voor de vrouwen van wordt gemaakt en heel veel kleine kraampjes die allemaal dezelfde tien producten verkopen. Op de grote, overvolle markten kan je behalve groente en fruit ook los rennende kippen, kleding en meubels kopen. Mensen leven hier zo erg op elkaar dat het lijkt alsof het één grote familie is. Ondanks dat het hier zo chaotisch is, is de sfeer relaxed. Als het vandaag niet komt, komt het morgen wel, of volgende week, of misschien wel helemaal niet… De mensen accepteren de situatie en genieten van alles wat hun wel gegeven is.

markt oeganda backpacken

Niet te missen als je in Oeganda gaat backpacken

Als je van plan bent om te gaan backpacken in Oeganda zijn er talloze plekken waar je hart gestolen gaat worden. Oeganda kent een ongeremde prachtig groene natuur, met een grote diversiteit aan flora en fauna. Winston Churchill noemde in een van zijn ontdekkingsreizen Oeganda niet voor niets De parel van Afrika, omdat het land zo enorm vruchtbaar is.

Je backpackavontuur start waarschijnlijk in Entebbe & het Victoriameer

Als je in Oeganda aankomt met het vliegtuig, land je op Entebbe: de voormalige hoofdstad van Oeganda in de koloniale tijd. Dit rustige stadje, vol met groene bomen en rood zand grenst aan het grootste meer van Afrika: het Victoriameer. Een wandeling door de botanische tuinen leidt je naar dit meer. Met een goeie gids kom je niet alleen helemaal ‘zen’ dit park uit, maar ook een stuk wijzer! Van de cacoaplant tot de viagraplant (die overigens recht overeind staat naast alle andere kronkelende planten), van lianen tot tropische bomen uit jungle book, alles kom je tegen! Bij het meer kan je een pauze inlassen van deze informatieve rondleiding en kan je rustig genieten van de Oegandese muziek en gezinnen die hier in de weekenden graag komen om te ontspannen.

Naar de (tweede) drukke hoofdstad van Oeganda: Kampala

Vanaf Entebbe ben je in een uurtje of twee in de chaotische hoofdstad Kampala. Behalve een bezoek aan de Gaddafi-Moskee is hier volgens de reisgidsen weinig te bezichtigen. De echte bezienswaardigheid zit hem echter in het observeren van de mensen die een weg proberen te banen door deze drukke stad. Ga lekker op het terras zitten bij ‘Brood’ als je een echt Nederlands broodje wilt eten, of ga juist voor de local experience en eet een bord Matoke in één van de zijstraatjes in Oud Kampala. Slaap in City Annex, een schoon en rustig gelegen hotel, om de hoek bij de African Craft Market en de Nakumatt Mall. De enige fatsoenlijke shoppingmall in Oeganda! Vergeet niet een kijkje te nemen op het busstation en laat je verbazen over hoe honderden minibussen los weten te komen en op weg te gaan naar hun nieuwe bestemming.

Van druk Kampala naar het schattigste stadje in Oeganda: Jinja

Vanaf Kampala kan je makkelijk richting het oosten reizen om in het schattige stadje Jinja een paar dagen te vertoeven. Jinja staat bekend om de plek waar de oorsprong van de Nijl te vinden is! Daarnaast zijn er diverse activiteiten voor de avontuurlijke reiziger, zoals raften en bungeejumpen. Voor de iets mindere durfals kan je bijvoorbeeld ook een boda-boda (scooter) aanhouden om je mee te nemen voor tochtje door de stad en langs de Nijl. Vanaf hier kan je je ook bij een heerlijk motorbootje laten afzetten en op het water genieten van het uizicht.

BackpackenOeganda hoofdstad

Let tijdens je reis op de Bilharzia wormpjes…

Helaas is het zo dat in alle Afrikaanse zoetwateren Bilharzia te vinden is. Dit is een soort wormpje die zich in je lichaam kan nestelen en daar op verschillende plekken schade kan aanrichten. In de Nijl en het Victoriameer is dit beestje ook aanwezig, maar gelukkig kent Oeganda een meer, Lake Bunyonyi, waar dit beestje niet kan overleven! Vanwege de hoogte (en dus de kou) is dit adembenemende meer Bilharzia vrij! En daarom een must om te bezoeken!

Must do: Op safari tijdens het backpacken in Oeganda

Daarnaast kan je natuurlijk geen Oost-Afrikaans land bezoeken zonder op safari te gaan! Hoewel Oeganda niet onder het grote volk bekend staat als safari bestemming, is niets minder waar. Oeganda kent een paar prachtige parken, waaronder het Bwindi Impenetrable National Park, waar je berggorilla’s kan spotten! Een unieke kans aangezien deze beesten alleen nog maar te vinden zijn in Oeganda en buurlanden Rwanda en Congo.

Backpacken Oeganda berggorilla’s

Of ontdek de prachtige savannes in Oeganda…

Daarnaast kent Oeganda ook prachtige savannes, zoals het Queen Elizabeth National Park. Van olifanten tot everzwijnen, van antilopen tot giraffes, je spot ze allemaal! Op de nabijgelegen Isasha Plains kan je op de enige plek ter wereld leeuwen in bomen zien. Huh?! Onderzoekers zijn er ook nog niet over uit waarom leeuwen normaal gesproken niet in een boom komen, en deze leeuwen bijna de hele dag in een boom lopen te chillen…

Olifanten spotten in Oeganda of sluit je safari af met een hike!

Trek je meer naar het noorden, dan kom je uit bij Murchison Falls National Park. Achterin de safari auto dieren spotten combineren met een prachtige bootrit over de Nijl waarbij je olifanten aan het water kan zien drinken en tientallen krokodillen en nijlpaarden ziet zwemmen. Sluit je safari af met een hike naar de Murchison Falls

Voordeel van een safari in Oeganda? Je bent een van de weinige die er aan het backpacken is!

En nu denk je misschien, ja ik ben al safari geweest in Tanzania of Zuid-Afrika, of dit stond al jaren boven aan je lijstje… Het prachtige aan op safari gaan in Oeganda is dat je vaak de enige bent die in het park rondrijdt! Je kan een hele dag door het park rijden, ver van de gebaande hoofdwegen, zonder tientallen andere safaribussen tegen te komen. Zo ben je echt helemaal op avontuur in de natuur en als je dan die leeuw spot, kan je ook in alle rust hiervan genieten!

Oeganda natuur

Onvergetelijk: De ontmoetingen met locals tijdens het backpacken in Oeganda

Maar naast al deze prachtige natuurwonderen is de aller mooiste ervaring denk ik de lieve mensen die je gaat ontmoeten. Oeganda is een enorm vriendelijk land. Waar iedereen in mijn omgeving zich niet kon voorstellen dat ik naar het land van Joseph Kony (leider van de LRA die duizenden kindsoldaten heeft geronseld) vertrok, ben ik niets anders dan liefde tegengekomen in deze parel van Afrika. Laat je niet afschrikken door negatief nieuws over Afrika wat ons nog wel eens kan bereiken. Met een beetje gezond verstand, is het net als bijvoorbeeld hotspot bestemming Thailand, een prachtige plek om te gaan backpacken!

Backpacken oeganda locals

Backpacken én vrijwilligerswerk doen in Oeganda?

Wil je meer doen dan alleen rondreizen? Vrijwilligerswerk kan er voor zorgen dat je ten eerste de mogelijkheid krijgt om echt het lokale leven van dichtbij te bewonderen en daarnaast kan je er voor zorgen dat een project door jouw geld of jouw hulp een extra boost krijgt. Want tja, Oeganda blijft helaas een ontwikkelingsland en alle kleine beetjes helpen. Na drie maanden vrijwilligerswerk ben ik ervan overtuigd dat vrijwilligerswerk nuttig is, maar bovenal leuk is! Niets is zo bijzonder als in het meest afgelegen dorpje te wonen, zonder stromend water en elektriciteit. Als je dan eenmaal poepend boven je gat staat en je billen afveegt met bananenbladeren en je realiseert: dit is zo slecht nog niet… Dán weet je dat je iets heel bijzonders hebt meegemaakt!

Vrijwilligerswerk oeganda

Zo plan je een reis naar Oeganda

En lijkt backpacken je in Oeganda wel wat?

We horen graag je reactie hieronder in een berichtje of op social media!