Drie maanden lang heb ik mogen backpacken in Oeganda en mogen genieten van het prachtige, groene heuvellandschap en de ‘bye, bye mzungu’ roepende kinderen die er in rond liepen. Langs de kant van de weg zie ik mooie, kleurrijke vrouwen lopen met een baby op de rug en een zak graan op het hoofd. De hobbelige zandweggetjes leidt hen langs honderden bananenbomen en kraampjes die telkens weer met dezelfde kleurrijke advertenties beschilderd zijn. De geur van verbrand plastic komt op, maar vaagt snel weer weg als de vele matatu’s, bussen en boda-boda’s langs komen gereden. Elke centimeter in het voertuig en op de straat lijkt benut te worden, vergezelt van veel getoeter en het elkaar constant willen inhalen. Het tempo ligt hoog maar ik ben er nooit achtergekomen hoe hard er daadwerkelijk gereden wordt omdat de kilometerteller altijd kapot is.

Backpacken in Oeganda

De dorpjes en Matoke, hét kenmerkende gerecht voor mijn backpackreis door Oeganda

In de dorpen vind je de rust en de mooie natuur. De kleine lemen hutjes worden bewoond door de meest grote gezinnen en op het stuk land wat ze hebben rennen zoveel mogelijk geiten en kakelende kippen rond. De tuin is niet af zonder een flinke plantage aan banenbomen waar hét gerecht van Oeganda van wordt gemaakt: matoke. Geprakte groene bananen worden gestoomd op een open vuurtje, terwijl de vrouw des huizes op bananenbladeren zit en de kinderen met bolle buikjes en gaten in de kleren rondrennen over het rode zand. De meeste mensen in deze dorpen zijn arm, maar ze zullen nooit een dag zonder te glimlachen door het leven gaan.

Maar, sla de steden tijdens het backpacken in Oeganda ook niet over

De steden van Oeganda daarentegen zijn chaotisch, druk, maar vol van leven. De mensen die hier wonen leven meer op straat dan in hun huisje. Overal hoor je muziek en ze koken, kaarten, biljarten, kletsen en staan uren buiten en je hoort het eeuwige ‘Hello, how are you, yes I am fine’-geklets. Altijd vergezelt van een dikke, vette glimlach. Je ziet tientallen kleurrijke stoffenwinkeltjes, waar de traditionele jurk voor de vrouwen van wordt gemaakt en heel veel kleine kraampjes die allemaal dezelfde tien producten verkopen. Op de grote, overvolle markten kan je behalve groente en fruit ook los rennende kippen, kleding en meubels kopen. Mensen leven hier zo erg op elkaar dat het lijkt alsof het één grote familie is. Ondanks dat het hier zo chaotisch is, is de sfeer relaxed. Als het vandaag niet komt, komt het morgen wel, of volgende week, of misschien wel helemaal niet… De mensen accepteren de situatie en genieten van alles wat hun wel gegeven is.

De Markt

markt oeganda backpacken

Niet te missen als je in Oeganda gaat backpacken

Als je van plan bent om te gaan backpacken in Oeganda zijn er talloze plekken waar je hart gestolen gaat worden. Oeganda kent een ongeremde prachtig groene natuur, met een grote diversiteit aan flora en fauna. Winston Churchill noemde in een van zijn ontdekkingsreizen Oeganda niet voor niets De parel van Afrika, omdat het land zo enorm vruchtbaar is.

Je backpackavontuur start waarschijnlijk in Entebbe & het Victoriameer

Als je in Oeganda aankomt met het vliegtuig, land je op Entebbe: de voormalige hoofdstad van Oeganda in de koloniale tijd. Dit rustige stadje, vol met groene bomen en rood zand grenst aan het grootste meer van Afrika: het Victoriameer. Een wandeling door de botanische tuinen leidt je naar dit meer. Met een goeie gids kom je niet alleen helemaal ‘zen’ dit park uit, maar ook een stuk wijzer! Van de cacoaplant tot de viagraplant (die overigens recht overeind staat naast alle andere kronkelende planten), van lianen tot tropische bomen uit jungle book, alles kom je tegen! Bij het meer kan je een pauze inlassen van deze informatieve rondleiding en kan je rustig genieten van de Oegandese muziek en gezinnen die hier in de weekenden graag komen om te ontspannen.

Naar de (tweede) drukke hoofdstad van Oeganda: Kampala

Vanaf Entebbe ben je in een uurtje of twee in de chaotische hoofdstad Kampala. Behalve een bezoek aan de Gaddafi-Moskee is hier volgens de reisgidsen weinig te bezichtigen. De echte bezienswaardigheid zit hem echter in het observeren van de mensen die een weg proberen te banen door deze drukke stad. Ga lekker op het terras zitten bij ‘Brood’ als je een echt Nederlands broodje wilt eten, of ga juist voor de local experience en eet een bord Matoke in één van de zijstraatjes in Oud Kampala. Slaap in City Annex, een schoon en rustig gelegen hotel, om de hoek bij de African Craft Market en de Nakumatt Mall. De enige fatsoenlijke shoppingmall in Oeganda! Vergeet niet een kijkje te nemen op het busstation en laat je verbazen over hoe honderden minibussen los weten te komen en op weg te gaan naar hun nieuwe bestemming.

Van druk Kampala naar het schattigste stadje in Oeganda: Jinja

Vanaf Kampala kan je makkelijk richting het oosten reizen om in het schattige stadje Jinja een paar dagen te vertoeven. Jinja staat bekend om de plek waar de oorsprong van de Nijl te vinden is! Daarnaast zijn er diverse activiteiten voor de avontuurlijke reiziger, zoals raften en bungeejumpen. Voor de iets mindere durfals kan je bijvoorbeeld ook een boda-boda (scooter) aanhouden om je mee te nemen voor tochtje door de stad en langs de Nijl. Vanaf hier kan je je ook bij een heerlijk motorbootje laten afzetten en op het water genieten van het uizicht.

Kampala

BackpackenOeganda hoofdstad

Let tijdens je reis op de Bilharzia wormpjes…

Helaas is het zo dat in alle Afrikaanse zoetwateren Bilharzia te vinden is. Dit is een soort wormpje die zich in je lichaam kan nestelen en daar op verschillende plekken schade kan aanrichten. In de Nijl en het Victoriameer is dit beestje ook aanwezig, maar gelukkig kent Oeganda een meer, Lake Bunyonyi, waar dit beestje niet kan overleven! Vanwege de hoogte (en dus de kou) is dit adembenemende meer Bilharzia vrij! En daarom een must om te bezoeken!

Must do: Op safari tijdens het backpacken in Oeganda

Daarnaast kan je natuurlijk geen Oost-Afrikaans land bezoeken zonder op safari te gaan! Hoewel Oeganda niet onder het grote volk bekend staat als safari bestemming, is niets minder waar. Oeganda kent een paar prachtige parken, waaronder het Bwindi Impenetrable National Park, waar je berggorilla’s kan spotten! Een unieke kans aangezien deze beesten alleen nog maar te vinden zijn in Oeganda en buurlanden Rwanda en Congo.

Berggorilla

Backpacken Oeganda berggorilla’s

Of ontdek de prachtige savannes in Oeganda…

Daarnaast kent Oeganda ook prachtige savannes, zoals het Queen Elizabeth National Park. Van olifanten tot everzwijnen, van antilopen tot giraffes, je spot ze allemaal! Op de nabijgelegen Isasha Plains kan je op de enige plek ter wereld leeuwen in bomen zien. Huh?! Onderzoekers zijn er ook nog niet over uit waarom leeuwen normaal gesproken niet in een boom komen, en deze leeuwen bijna de hele dag in een boom lopen te chillen…

Olifanten spotten in Oeganda of sluit je safari af met een hike!

Trek je meer naar het noorden, dan kom je uit bij Murchison Falls National Park. Achterin de safari auto dieren spotten combineren met een prachtige bootrit over de Nijl waarbij je olifanten aan het water kan zien drinken en tientallen krokodillen en nijlpaarden ziet zwemmen. Sluit je safari af met een hike naar de Murchison Falls

Wildlife Oeganda

Voordeel van een safari in Oeganda? Je bent een van de weinige die er aan het backpacken is!

En nu denk je misschien, ja ik ben al safari geweest in Tanzania of Zuid-Afrika, of dit stond al jaren boven aan je lijstje… Het prachtige aan op safari gaan in Oeganda is dat je vaak de enige bent die in het park rondrijdt! Je kan een hele dag door het park rijden, ver van de gebaande hoofdwegen, zonder tientallen andere safaribussen tegen te komen. Zo ben je echt helemaal op avontuur in de natuur en als je dan die leeuw spot, kan je ook in alle rust hiervan genieten!

Natuur

Oeganda natuur

Onvergetelijk: De ontmoetingen met locals tijdens het backpacken in Oeganda

Maar naast al deze prachtige natuurwonderen is de aller mooiste ervaring denk ik de lieve mensen die je gaat ontmoeten. Oeganda is een enorm vriendelijk land. Waar iedereen in mijn omgeving zich niet kon voorstellen dat ik naar het land van Joseph Kony (leider van de LRA die duizenden kindsoldaten heeft geronseld) vertrok, ben ik niets anders dan liefde tegengekomen in deze parel van Afrika. Laat je niet afschrikken door negatief nieuws over Afrika wat ons nog wel eens kan bereiken. Met een beetje gezond verstand, is het net als bijvoorbeeld hotspot bestemming Thailand, een prachtige plek om te gaan backpacken!

Ontmoet Oeganda

Backpacken oeganda locals

Backpacken én vrijwilligerswerk doen in Oeganda?

Wil je meer doen dan alleen rondreizen? Vrijwilligerswerk kan er voor zorgen dat je ten eerste de mogelijkheid krijgt om echt het lokale leven van dichtbij te bewonderen en daarnaast kan je er voor zorgen dat een project door jouw geld of jouw hulp een extra boost krijgt. Want tja, Oeganda blijft helaas een ontwikkelingsland en alle kleine beetjes helpen. Na drie maanden vrijwilligerswerk ben ik ervan overtuigd dat vrijwilligerswerk nuttig is, maar bovenal leuk is! Niets is zo bijzonder als in het meest afgelegen dorpje te wonen, zonder stromend water en elektriciteit. Als je dan eenmaal poepend boven je gat staat en je billen afveegt met bananenbladeren en je realiseert: dit is zo slecht nog niet… Dán weet je dat je iets heel bijzonders hebt meegemaakt!

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk oeganda

Zo plan je een reis naar Oeganda

En lijkt backpacken je in Oeganda wel wat?

We horen graag je reactie hieronder in een berichtje of op social media!

Over de auteur

Travelblogger

Jolande ontsnapt het liefst zo vaak mogelijk haar kamertje in Utrecht om te genieten van de tropische sferen aan de andere kant van de wereld. Door te backpacken of vrijwilligerswerk te doen probeert ze een kijkje te krijgen in het leven van alle dag. Met haar blogs probeert ze met name het leven van de lokale bevolking te beschrijven, maar heerlijke eet plekjes, de mooiste stranden, fijnste hostel en vetste activiteiten worden natuurlijk ook niet over geslagen! Lees mee via www.mijnreisparadijs.nl en reis mee naar o.a. Oeganda, Malawi, Cambodja en Thailand!

8 reacties

 1. Manon Krol

  Hoi! Wij hebben 3,5e week rondgereisd met eigen auto en kampeerspullen. Echt een aanrader om zelf te rijden, zo kom je makkelijk in aanraking met de locals. Wij hebben de auto via Roadtrip Afrika geregeld, opgezet door een Nederlandse jongen. Een fijn bedrijf en alles goed geregeld. Echt een prachtig land!!

  Beantwoorden
  • Rosa

   Mag ik vragen wat voor auto jullie hadden en of jullie met koffers of met backpacks reisden? Wij gaan precies hetzelfde doen en krijgen niet helemaal duidelijk wat (qua ruimte) handiger is om mee te nemen.

   Beantwoorden
 2. Carlein

  Hoi Jolande,

  Geweldig om je verhalen over Oeganda te lezen. Naar welke plekken ben je met het ov gegaan en welke met auto + gids? Sliep je in hostels of ook andere accommodaties? Ik ben er zelf 7 jaar geleden geweest en overweeg nu om weer terug te gaan. 7 jaar geleden zat ik voor 3 maanden op 1 plek en hebben we nog 12 dagen rondgereisd met auto en privé gids. We sliepen toen vooral in simpele accommodaties, heel soms in een luxe lodge. In ieder geval hadden we wel bijna altijd stromend water/een douche. Nu overwegen m’n vriend en ik zelf een auto te huren misschien met kampeerspullen, misschien zonder. Vind het nog een beetje lastig om er achter te komen of je als je gaat kamperen ook op de simpele campings stromend water hebt of dat je je tentje/auto met tent bij een hostel mag opzetten en zo gebruik kan maken van toilet en douche. Vind het echt prima om af en toe niet te kunnen douchen maar dat hou ik geen 4 weken vol. Heb jij ervaring met kamperen in Oeganda? Zo niet, wat betaalde je ongeveer voor een hostel/accommodatie per nacht?

  Groeten Carlein

  Beantwoorden
 3. Nadia

  Nog een must do is Sipi Falls, een serie van 3 mooie watervallen en de koffieroute waarbij je zelf koffie mag branden

  Beantwoorden
 4. Julia | The Green Traveller

  Leuk om te lezen! Bijna alles wat je hebt geschreven heb ik 1,5 jaar geleden ook gedaan in Oeganda. Inderdaad allemaal must-do’s. Het was mijn eerste keer op het continent en wat me het meest verbaasde is hoe veilig ik me daar altijd heb gevoeld. Ik zou zeggen, trek genoeg tijd uit voor je reis in Oeganda want er is zo ontzettend veel te zien :)

  Beantwoorden
  • Jolande

   Ha Julia,
   Wat leuk om te horen dat je ook bent geweest! Ikzelf ben drie maanden geweest en had echt nog geen genoeg van het land! Het is heel erg divers en inderdaad, ook ik heb me nooit onveilig gevoeld!

   Beantwoorden
 5. karin

  Oeganda staat al een tijdje heel hoog op mijn lijstje…
  Hoelang heb je rondgereisd om dit allemaal te zien? Is het niet vervelend om steeds vervoer (met gids) te moeten regelen voor een safari? Ik heb ook zitten denken aan een busje met chauffeur te regelen voor de hele reis, maar dan is t wel fijner om dat met meerdere mensen te doen om de prijs te drukken, of zou jij dit eigenlijk afraden?
  Ik weet dat t gorilla permit duur is, maar wat is je budget voor Oeganda inclusief entree en gidsen voor parken?
  Zou super zijn als je mijn vragen kan beantwoorden.

  Beantwoorden
  • Jolande

   Ha Karin, wat leuk dat je Oeganda hoog op je lijstje staat! Het is echt een prachtig land!
   Hoelang je nodig hebt om rond te reizen en hoe duur het is hangt heel erg af van of je alles met het openbaar vervoer gaat doen of met een gids. Als je met het openbaar vervoer gaat zou ik zo het dubbele rekenen om het allemaal lekker op je gemakje te kunnen doen. Maar dan kan je het ook allemaal op je eigen tijd doen en natuurlijk wat goedkoper. Voor dit rondje (kampala-murchison falls-Queen elizabeth-bwindi-lake bunyoni-jinja-entebbe) zou ik zo’n drie weken voor uit trekken denk ik. De afstanden in Oeganda kunnen best lang zijn namelijk (kampala – murchisson is al zo 6 rijden met gids bijvoorbeeld). Weeg voor jezelf af of je gaat voor budget of comfort… als je een leuke betaalbare gids zoekt raad ik bv Wycliff van your way tours aan (zie mijn blog over de berggorllias). Wanneer je met meerdere mensen gaat is dit inderdaad wat goedkoper omdat de benzine kosten vaak t grootste onderdeel van het bedrag is!
   Tip : in de bradt of lonely planet staat altijd wel wat je qua prijsindicatie kan verwachten per dag!
   Ben heel erg benieuwd wat je gaat doen! Als je nog meer vragen hebt kan je ze altijd stellen.

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.