7 highlights in Malawi die je niet mag missen!

Jolande van MijnReisparadijs.nl heeft een maand lang gebackpackt door Malawi. Vandaag deelt ze haar favoriete plekjes in dit Afrikaanse land.

Malawi Highlights

→ Tip: Wist je dat je met Sawadee op groepsreis naar Malawi kan?

‘Ga je naar Malawi?’

Dan ga je naar het ‘Warme hart van Afrika’. ‘Oja?’ Denk je dan. ‘Ja, echt!’ Malawi is warm in temperatuur, maar bovenal ook warm in zijn mensen, haar vriendelijkheid, de rust, de gastvrijheid en de openheid. ‘Maar er is toch oorlog in Mali?’ vraagt iemand dan. ‘Ja klopt,’ zeg je dan: ‘Maar ik ga naar Malawi’! Oooooh.

Wat wil je zien in Malawi

Veel mensen kennen dit land niet eens. Maar ondanks dat het vrij klein is en gepropt zit tussen toeristentrekkers Mozambique, Zambia en Tanzania, is het een prachtige bestemming die je niet over het hoofd moet zien! Vandaag bespreek ik een aantal highlights die je absoluut niet mag missen wanneer je Malawi bezoekt.

1. Het Malawimeer

Ga je naar Malawi, dan is het meer niet te missen. Wanneer je in het vliegtuig zit vlieg je er overheen en kan je alvast starten met dromen. Wanneer je bent geland in de hoofdstad Lilongwe kan je meteen in de bus stappen richting Cape McLear in het zuiden van het meer of Nkhata Bay in het noorden. Beide dorpjes zijn vrij levendig en favoriet bij de backpacker. Geen hordes toeristen zoals op de eilanden van Thailand, maar een bescheiden aantal om van dit tropische strandje te genieten.

In Cape McLear heb je prachtige zandstranden, waar je een bootje kan huren en heerlijk kan gaan snorkelen of duiken. Gegarandeerd nemo’s en andere soorten vis. Laat je eventueel afzetten op een klein eilandje en geniet een middagje van de rust, de zon, vis branden op je eigengemaakte vuurtje en een ultieme expeditie Robinson experience. In Cape McLear zijn in een aantal hostels ’s avonds ook feestjes, waardoor je na een heerlijk dagje relaxed strand, bescheiden uit je dak kan gaan.

Ga je in het noorden naar Nkhata Bay dan is de zee, of vooral de omgeving, een stuk ruiger. Je kan klimmen over de indrukwekkende rotsstranden of huur een stand up paddle en trotseer het Malawimeer. Een absolute aanrader is slapen bij Mayoka Village. Je slaapt hier letterlijk op een rotswand in prachtige houtenhutjes, het eten is heerlijk en alle snorkelspullen en dergelijk kan je gratis lenen.

uitzicht bij livingstonia over lake malawi highlights

2. Hiken naar Livingstonia

Hou je van een (bescheiden) hike? Laat je met de bus afzetten in Chitimba in het noorden van Malawi. Wanneer je bovendien een gedeelde taxi huurt heb je meer kans om onderweg van het prachtige uitzicht te genieten. Je zit dan namelijk minder opgepropt dan in een minibus. Vanaf Mzuzu reis je door naar Rumphi en vanaf daar wordt het uitzicht echt mooi. Slingerend door de heuvels rij je langs prachtig begroeide natuur en wanneer je Chitimba nadert heb je op sommige stukken ook uitzicht over het meer. Ben je in een goede mood en heeft de klok nog niet het middaguur geslagen? Dan kan je vanaf Chitemba in een paar uurtjes naar boven hiken naar de Mushroomfarm. Een geweldige Ecolodge, wederom met heerlijk eten, met hangmat bij een hele bijzonder afgrond, uitzicht op het Malawimeer en leuke hutjes en mogelijkheden om te kamperen. Heb je geen zin om naar boven te lopen? Dan kan je ook wachten tot de truck naar boven gaat, en kan je voor een paar euro met de locals mee naar boven.

Vanaf de Mushroomfarm kan je prachtige hikes maken in de omgeving. Loop bijvoorbeeld naar Livingstonia: een idyllisch dorpje tussen de heuvels. Ook kan je naar het hoogste punt lopen waar je 360 graden uitzicht hebt over Malawi. A-dem-be-ne-mend! Ik heb plekken gezien waar de meeste arme Malawianen hun kleine huisje hebben neer gepland en waar westerlingen wellicht duizenden euro’s voor zouden neertikken om op zo’n mooie plek te wonen.

Reizen Malawi Noorwegen

3. Beklim Mount Mulanje

Hou je wel van een uitdaging, heb je een goede conditie en ben je niet bang om door de bergen te wandelen? Heb je zin in gegarandeerd prachtig uitzicht? Beklim dan Mount Mulanje! Vergeet niet van te voren een gids te boeken, voor de veiligheid. En als je nog wat adem over hebt om te praten is het natuurlijk ook heel gezellig.

4. Loop over het Zomba Plateau

Heb je iets minder zin in een drie-daagse trektocht en hou je het liever iets meer down to earth, maak dan een hike over het Zomba Plateau, bijvoorbeeld te boeken vanuit het leukste hostel van Zomba: Packachere Backpackers.

zomba plateau malawi highlights

5. Ga op safari in Liwonde Nationaal Park

Ben je na die hikes wel toe aan een goede chill-sessie? Stap dan op een bootje bij Liwonde NP en laat je meevoeren langs tientallen krokodillen en olifanten. In de vele lodges in Liwonde NP lopen de olifanten vaak zelfs rond. Heel bijzonder om ze van zo dichtbij mee te maken. Vroeg in de morgen stap je in een safari auto en laat je je lekker rondrijden in dit Savanne-gebied. Gegarandeerd uitzicht op prachtig wildlife. Ik heb olifanten, antilopen, wrattenzwijnen en dergelijke gezien. Het is niet het beste wildpark van Afrika, maar desondanks een hele fijne manier om rustig van de savanne te genieten.

6. Maak een uitstapje naar Zambia

Wil je toch meer indrukwekkende dieren zien en bijvoorbeeld garantie hebben op leeuwen en luipaarden?! Neem dan de bus de grens over naar South Luangwa NP in Zambia. En nu denk je waarschijnlijk, jemig, helemaal de grens over?! Nee hoor, het is niet zoveel moeite en het kost backpackend ook bijna niks. Vanaf Lilongwe kan je makkelijk de minibus richting de grens pakken.

nsima eten malawi highlights

7. De bevolking van Malawi is stiekem het allermooist!

Maar naast al deze prachtige natuurwonderen, vergeet vooral niet praatjes te maken met de lokale bevolking. Zij kunnen je de meest prachtige verhalen over hun cultuur vertellen en je een inzicht geven in het leven in de authentieke dorpjes. Proef Nsima, het nationale gerecht van maïsmeel en baan je een weg tussen de marktkraampjes, geniet van het verse fruit en waag een dansje in een lokale bar. Malawi is een fascinerende ervaring die je niet snel zult vergeten.

Ben jij wel eens in Malawi geweest? Wat was voor jou je absolute topervaring?

→ Tip: Wist je dat je met Sawadee op groepsreis naar Malawi kan?