Devils Pool

Durf jij te zwemmen in Devil’s Pool op de grens van Zambia en Zimbabwe?

Bungeejumpen, paragliden, skydiven: het is niet voor iedereen weggelegd. Het kost een behoorlijke dosis zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Hou jij wel een beetje van een adrenaline-kick, maar blijf je stiekem liever wel met beide voeten aan de grond? Dan is Devil’s Pool misschien wel iets voor jou: een avontuur op grote hoogte, maar je staat wel met beide benen op de grond. Al werden dat bij mij wel vrij snel spaghettibenen..!

Devils Pool Victoria Watervallen Zambia

Wat is Devil’s Pool?

Devil’s Pool is een klein poeltje aan de top van de Victoria Watervallen: de breedste watervallen van Afrika! Ze liggen in zowel Zambia als Zimbabwe en vormen dan ook gelijk de grens tussen deze landen. Het water beland uiteindelijk, na een tocht van 100 meter naar beneden, in de Zambezi rivier. En op dat topje, vlakbij waar het water naar beneden dendert, kun jij dus zwemmen! Ja, op 100 meter hoogte met uitzicht op de afgrond!

Hoe is dit natuurlijke zwembad ooit ontstaan?

Devil’s Pool is een natuurlijk poeltje op de rand van de waterval, ontstaan door erosie. Vanaf dit punt kun je recht naar beneden kijken en zelfs zwaaien naar Zimbabwe! Want om hier te komen, moet je in Zambia zijn. En een bezoekje aan Devils Pool is niet zo simpel als een tripje naar de Eiffeltoren… Lees hieronder hoe je je plons kunt plannen.

Devils Pool Zambia

Devils Pool Zambia Devils Pool

Je bezoek aan Devil’s Pool plannen

Devil’s Pool is uitsluitend met gidsen te bezoeken en je moet dus een excursie boeken als je er naartoe wilt. Heel makkelijk is het namelijk niet, omdat je nog een heel parcours door het water en over rotsen moet afleggen voordat je bij het poeltje uitkomt. En eerlijk is eerlijk, dat tochtje is ook best gevaarlijk!

Waar kun je tour naar Devil’s Pool boeken? En wat zijn de kosten?

Wij boekten de excursie via deze organisatie en dat was heel goed geregeld! Al met al ben je met hen zo’n twee uur zoet en 100 dollar lichter. Dat klinkt misschien veel, maar het is het meer dan waard en zorgt ervoor dat dit een unieke ervaring blijft! Bij die 100 dollar zit trouwens ook een high tea / lunch inbegrepen, die krijg je na het bezoeken van de poel. Er gaan trouwens meerdere tours per dag, ongeveer 5 en die hebben allemaal een maximum van 16 personen. Zorg dus dat je vooraf een plekje regelt!

Beste tijd om te gaan

Ook voor je planning is het belangrijk om de kalender er even bij te pakken. Devil’s Pool is namelijk alleen van augustus tot en met december te bezoeken. Soms wat langer, soms water korter; dat is volledig afhankelijk van het seizoen en het water. Vanaf januari stijgt het water namelijk en is het door de stroming té gevaarlijk om hier te komen en in de poel te zwemmen.

Let op: Je hebt een visum voor Zambia en Zimbabwe nodig (het KAZA Visum)

Als je naar de Devil’s Pool wilt tijdens je Zimbabwe reis, dan heb je zowel een visum voor Zimbabwe als voor Zambia nodig. De poel ligt namelijk in Zambia en niet in Zimbabwe. Er is hier een speciaal visum voor, het KAZA Visum en daarmee mag je zowel Zambia als Zimbabwe in. Hou daar dus even rekening mee tijdens het plannen van je reis. Er zit ook een prijskaartje aan vast, je betaalt er namelijk zo’n 50 dollar voor maar dat is altijd nog goedkoper dan twee losse visa kopen.

Waar ligt de Devils Pool?

Om je een goed beeld te geven van waar je de poel vindt, zie de foto hieronder:

devils Pool victoria falls

Wat kun je verwachten tijdens je tour?

Je wordt met een bootje richting Devils Pool gebracht. Kleedkamers zijn er niet, dus trek voor je eigen gemak je badkleding vast onder je kleding aan en draag iets comfortabels. Eenmaal op het eilandje nabij Devil’s Pool aangekomen, kun je je klaarmaken om het water in te gaan. Want voordat je op locatie bent, moet je nog een stukje zwemmen en over wat rotsen klauteren. Zorg dus dat je waterschoentjes mee hebt!

Verder kun je het beste zoveel mogelijk in je hotel of appartement laten, want je kunt niets meenemen. Je moet zelf volledig ‘handsfree’ het water in: dus geen camera’s of selfiesticks. Wel kun je per koppel of groep een camera aan de gids geven, die neemt dan vervolgens van jou de foto’s en gewenste video’s.

Ben je aangekomen bij Devil’s Pool? Dan stap je één voor één het poeltje in, je wordt daarbij continu begeleidt door een gids. Hij weet precies waar je op het randje kunt zitten, waar je je kunt vasthouden en hoe je er vervolgens weer uit komt. En als de stroming wat sterker is, is dat toch wel heel erg fijn!

En daar zit je dan: op 100 meter hoogte. Je zit in wat sommige het meest gevaarlijke zwembad van de wereld noemen! Iiiiieeee! Niet teveel aan denken! Na wat gedobber ga je als groep weer terug naar het eiland en schuif je aan voor wat lekkers om de dag mee af te sluiten. Man, een beetje spannend, maar echt zo’n toffe ervaring! Zou jij dit natuurlijke bad durven zwemmen op de grens van Zambia en Zimbabwe?

Het bewijs dat je niet zomaar altijd de Devil’s Pool kunt bezoeken

Grappig filmpje van Casey Neistat die twee pogingen moet doen om de Devils Pool te bezoeken, de eerste keer faalde vanwege het hoge water. En de derde keer? See for yourself hoe dat eruit zag en wat er gebeurde:

Devils Pool Victoria Watervallen in Zambia

Meteen je vakantie naar Zimbabwe, Zambia en Devils Pool regelen?

Er zijn verschillende reisorganisaties waar je een reis naar kunt boeken, kijk bijvoorbeeld eens bij TUI.nl voor betaalbare rondreizen of voor wat luxere reizen bij Djoser. Ook kun je natuurlijk zelf je reis regelen naar Zambia en Zimbabwe! Je kan natuurlijk zelf je vliegticket boeken (bijv. via Skyscanner) en je hotels daarna bij Booking.com fixen, bij de Victoria Falls is zoals eerder gezegd bijvoorbeeld N1 Hotel leuk!

→ Bekijk hier al onze artikelen over reizen in Afrika