Kitesurfen Sal kite beach Marleen hoftIjzer

Kitesurfen in Sal: Verslingerd aan Kite Beach

Plots staat er een groen busje naast me. Een oudere man stapt uit en vraagt: “Kitensurfing?” Dat moet de goede bus zijn. Onderweg naar Kite Beach stoppen we bij nog zo’n vijf hotels. Veelal dertigers stappen in. Als we bij het strand aankomen, schud ik mijn naamgenoot de hand. Zij beheert de receptionist en stelt me voor aan mijn trainer: Joao van Brazilië.

Afgelopen zomer stond ik voor het eerst op een kiteboard. In het koude water van IJmuiden. Het water voelt hier toch echt wat prettiger aan. Toen ik voor het eerst een board onder mijn voeten schoof en de kite recht boven me wist te houden was ik eraan verslingerd.

Ideale windomstandigheden in Sal

Om mij heen wemelt het van Duitse, Nederlandse en Franse sixpacks. Sal is namelijk één van de beste hotspots ter wereld als je wilt losgaan op het water en genoeg mensen boeken dan ook een vakantie hier naartoe. Surfers halen hun hart hier in Kaapverdië op. Het is altijd rond de 25 graden en de wind waait (bijna) altijd.

Joao gooit me meteen in het diepe als ik vertel dat ik één keer heb gekite en de basis nog wel ken. Hij wil dat ik wat beginselen uitleg en ik merk dat sommige details toch ver weg zijn gezakt.

Kite-Surfen-kite-beach-in-Sal-Kaapverdie-Marleen-hoftijzer

Zonder blauwe plekken starten met kiten?

We oefenen eerst ‘achtjes’ op het strand van Kite Beach. Door deze beweging maak je vaart. Schijnbaar maak ik goede achtjes, want na een paar minuten lopen we langzaam het water in. Als ik mag glijden op mijn buik, voel ik de kracht van de wind op de kite. Het gaat goed, totdat de wind gaat liggen en mijn oefenrondje er op zit.

Er is nog tijd om even een drankje te doen met mijn trainer. Een Braziliaanse vent moet je immers nooit afslaan. Hij vertelt dat hij het hele jaar door als kiteleraar werkt. Zodra het hoogseizoen in Brazilië is afgelopen, vertrekt hij naar Sal.

Een lieve barman geeft me stiekem een flesje water terwijl ik achter mijn laptop zit te schrijven. In bijbehorende restaurant loopt het personeel rond in oranje shirts met het logo van Mitu Monteiro erop geprint. Mitu is de wereldkampioen golfkiten en eigenaar van deze tent. Een lokale held merk ik snel. Iedereen wil selfies met hem maken.

→ Kijk eens bij TUI voor vakanties naar Kaapverdië

 

kite beach Sal Marleen hoftijzerKite Beach Sal Kitesurfen Mitu Marleen hoftijzer

Going strapless: Kiten met een surfboard

Veel kiters nemen een week lang lessen of huren hier hun materiaal. Een fijne plek, met een ontspannen sfeer. Start je als beginner, dan kun je hier prima terecht. Ook voor de professionals is er genoeg ruimte op het water. Strapless kiten is hier een soort van religie. Bij het strapless boarden gebruik je een surfboard, zodat je tricks kunt maken tijdens een sprong. Het heeft wat weg van skaten op het water.

20 jaar kitesurfen

Ouli komt naast me zitten als ik even wat water drink. Hij vertelde mij dat hij al twintig jaar kitesurfen beoefent als sport. Als ik vraag hoe oud hij is, lacht hij. Met zijn Duitse accent vertelt hij dat z’n mindset hem jong houdt, maar dat hij al 70 jaar is. Elke dag staat hij op een board en doet hij nog kleine stunts. Ooit brak hij zijn pols. Als hij zijn hand toont, zie ik dat deze er niet helemaal recht aangezet is. Omdat hij geen auto kan betalen, komt hij elke dag op zijn skelter naar Kite Beach gefietst. Zijn vrouw repareert kites en zo komen ze financieel gezien rond. Met een grote glimlach neem ik afscheid van zijn mooie verhalen en de relaxte sfeer van dit strand.

Kite Beach Sal Kite Repair Marleen HoftijzerKitesurfen Sal Kite Beach surfen marleen Hoftijzer