vakantie Kaapverdische eilanden

Kaapverdische eilanden: de tofste tips voor een zonnige vakantie

Zin in een zon-, zee- en strandvakantie op ongeveer zes uurtjes vliegen van Amsterdam? Dan zijn de Kaapverdische Eilanden of Kaapverdië jouw perfecte bestemming. Dit is een eilandengroep (archipel) die bestaat uit twaalf eilanden. Tien grote eilanden, waarvan er negen bewoond zijn, vormen de meest bekende kern van de groep. De eilanden liggen in de Atlantische Oceaan voor de westkust van Afrika en hebben een vulkanische oorsprong. Wat kun je er doen? En waar overnacht je? Check de beste tips voor een vakantie naar de Kaapverdische eilanden in dit artikel.

Kaapverdische eilanden: De bovenwindse & benedenwindse eilanden

Ieder eiland van Kaapverdië is weer heel anders, want het landschap varieert per eiland. Wat de Kaapverdische Eilanden allemaal typeert, is dat Portugees-Afrikaanse invloeden nog steeds duidelijk aanwezig zijn. Gastvrijheid staat hier voorop. In het noorden van Kaapverdië liggen de bovenwindse eilanden, ook wel Barlavento genoemd. Dit zijn Boa Vista, Branco, Raso, Sal, Santa Luzia, Santo Antão, São Nicolau en São Vicente. De benedenwindse eilanden, de Sotavento, zijn: Brava, Fogo, Maio en Santiago.

Zo kom je op de Kaapverdische eilanden

Er zijn vier internationale vliegvelden waar je naartoe kunt vliegen: Boa Vista, São Vicente, Sal en Santiago. Daarnaast zijn er kleinere vliegvelden op de eilanden voor binnenlandse vluchten.

Alles wat je wilt weten over de Kaapverdische Eilanden

Sal, vakantie Kaapverdische eilanden

Barlavento: De bovenwindse Kaapverdische Eilanden

1. Boa Vista en Sal

Toe aan een echte zonvakantie? Ga dan naar de eilanden Boa Vista en Sal. Lekker chillen aan het strand kan op deze plekken goed. Een aanrader is het strand Curralinho op Boa Vista, waar je ook kunt duiken, surfen en snorkelen. Boa Vista ligt het meest oostelijk en de hoofdstad is Sal Rei. Daarnaast zijn er zandduinen op dit eiland en mooie historische plekken zoals Forte Duque de Bragança en Povoação Velha.

Op Sal vind je witte stranden en een strakblauwe zee. Het is er eigenlijk het hele jaar door lekker weer en daardoor een perfecte strandvakantiebestemming. Het plaatsje Santa Maria zorgt voor de meeste toeristen. Hier vind je kleurrijke huizen, een markt, restaurantjes en een drukbezochte pier met vissers die hun vers gevangen vis verkopen.

Boek hier je vakantie naar Sal met TUI
Boek hier een tripje naar Boa Vista met TUI

2. Santo Antão en São Vicente

Het grootste eiland van de Barlavento is Santo Antão. Het ligt het meest westelijk en bestaat helemaal uit vulkanische grond. De hoofdstad is Ribeira Grande en die ligt tussen de bergen. Het eiland is het meest bekend van de groene valleien, reusachtige bergen en prachtige landschappen. Houd je van wandelen? Dat kan op dit eiland perfect. Je bereikt dit eiland alleen maar met de veerboot vanaf het eiland São Vicente.

Vlakbij Santo Antão ligt São Vicente. Dit eiland is meer cultureel en de hoofdstad Mindelo heeft dan ook veel plekken waar cultuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Daarnaast zijn er een aantal kleine vissersdorpjes op dit eiland. De meeste mensen wonen in deze stad en de haven speelt ook een belangrijke rol op het eiland. Veel boten vanuit Europa komen hier aan en je kunt dus vanuit deze haven weer richting Santo Antão. In Mindelo vieren ze carnaval: Mardi Gras.

Boek hier een vakantie naar Santo Antao
Boek hier je tripje naar Sao Vincente

3. Santa Luzia en São Nicolau

Het enige onbewoonde eiland van Kaapverdië is Santa Luzia. Het eiland ligt tussen São Nicolau en São Vicente en is alleen bereikbaar met de boot vanaf de haven van Mindelo op São Vicente. Een dagje op dit eiland is een aanrader voor natuurliefhebbers en voor als je zin hebt in een rustig stranddagje.

Tussen Santa Luzia en Sal ligt het eiland São Nicolau. Dit eiland is het meest divers qua landschap van alle Kaapverdische Eilanden. Aan de ene kant vind je hier een maanlandschap en aan de andere kant bossen, valleien en heuvels. De hoofdstad is Ribeira Brava, een stadje waar je nog kleurrijke en koloniale gebouwen ziet. Je bereikt dit eiland met of een binnenlandse vlucht of een boottocht met de ferry.

Boek hier je vakantie naar Santa Luzia met Sunweb

Eiland Sal - Santa Maria

Sotavento: De benedenwindse Kaapverdische Eilanden

1. Fogo en Maio

Fogo is hét eiland van Kaapverdië waar veel excursies zijn. Je vindt hier een aantal actieve vulkanen en de hoogte vulkaan is Pico do Fogo die 2829 meter hoog is. Op Fogo ligt Fogo National Park, waar je donkere lava in de vorm van een maanlandschap ziet. Je kunt ook een wandeltocht maken naar de top van de vulkaan. São Filipe is de hoofdstad van Fogo. Dit dorpje bestaat uit huizen in koloniale stijl en het heeft een vliegveld. Je kunt dit eilandje alleen bereiken met een privévliegtuig.

Maio is wat minder bekend dan de andere eilanden, maar is evengoed te moeite waard om te bezoeken. De tropische stranden zijn hier minstens even mooi als op Sal en Boa Vista en het is hier nog erg rustig. Op Maio wonen de Caretta Caretta schildpadden en er leven veel verschillen vogelsoorten. De hoofdstad is Vila do Maio en je bereikt dit eiland alleen door een binnenlandse vlucht te nemen.

2. Santiago en Brava

Het grootste eiland van Kaapverdië is Santiago. Op dit eiland ligt ook de hoofdstad Praia, meteen de hoofdstad van alle eilanden samen. Santiago staat bekend om de mooie natuur; bananenplantages in het oosten, groene valleien en een bergachtig landschap. Daarnaast vind je hier fijne stranden en kun je hier grotten en gezonken schepen bezoeken. Op dit eiland vind je ook diverse musea zoals het scheepvaartmuseum in Praia.

Brava is het kleinste bewoonde eiland van de Kaapverdische Eilanden. Het is een mooie plek als je van wandelen en de natuur houdt. Het wordt ook wel het wilde bloemeneiland genoemd en je ziet nog veel terug van het Portugese verleden van het eiland. De hoofdstad Nova Sintra ligt in de bergen op vijfhonderd meter hoogte. Hier vind je een aantal restaurantjes en wat accommodaties. Brava is te bereiken via de ferry die vanaf Fogo vertrekt.

Boek hier je vakantie naar Santiago via TUI

Maio, vakantie Kaapverdische eilanden

Overnachten op Kaapverdië

Op de Kaapverdische Eilanden zijn diverse mooie overnachtingsplekken te vinden. Zoals op São Vicente: Harmony apartment in Mindelo. Dit appartement heeft drie slaapkamers en twee badkamers, een eigen keuken en uitzicht op zee. Het ligt op ruim tien minuten lopen van het strand. Op Boa Vista vind je Boavista – Apartments, met een fijne accommodatie aan de zee. Je hebt het hele appartement voor jezelf en kunt er koken. Het appartement ligt aan het strand van Sal Rei.

Mindelo Sao VicenteBoa vista hotel, vakantie Kaapverdische eilanden

Slapen op Santiago, vlakbij Praia

Pestana Tropico Ocean & City Hotel ligt op Santiago, op tweehonderd meter afstand van het strand. Het oude stadscentrum van Praia is tien minuten lopen vanaf dit hotel. Elke kamer heeft een eigen badkamer en airconditioning en je krijgt ieder ochtend een fijn ontbijtje in dit hotel. Op het eiland Fogo vind je midden in de natuur deze La Fora Ecolodge in São Filipe. Kom tot rust in de tuin, het buitenzwembad en in de omgeving van de ecolodge. Er zit ook een restaurant bij en ook hier krijg je iedere ochtend een ontbijtje.

Pestana Tropico Ocean en city hotel Santiago La Fora Ecolodge Fogo

Slapen op Santa Maria in Sal

The Budha Beach Hotel in Santa Maria op het eiland Sal is ook een fijne plek om te overnachten. Dit hotel ligt bijna aan het strand en heeft een eigen terras, lounge en bar. Ook is er een buitenzwembad en krijg je hier een (vegetarisch) ontbijtje. Even helemaal relaxen kan zeker in dit hotel.

Budha Beach Hotel Santa Maria

Met wie wil jij op vakantie naar de Kaapverdische eilanden? En welk eiland lijkt jou het tofst?


→ Bekijk hier alle artikelen over Kaapverdië