De 20 leukste Nederlandse reisblogs!

Reis jij graag en wil je jouw eigen verhalen delen? Dan is dit misschien wel het moment om je eigen reisblog te starten. Of je nu al jaren op pad gaat of net je eerste backpacktrip plant, een blog is zo’n toffe manier om je ervaringen vast te leggen én anderen te inspireren. Je hoeft bovendien echt geen ervaren schrijver te zijn of duizenden volgers te hebben om te beginnen. Het belangrijkste is dat je iets te vertellen hebt, nieuwsgierig bent en het vooral heel erg leuk vindt om je avonturen te delen via verhalen en foto’s.
In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces van een reisblog maken en bijhouden: Van het kiezen van een goede naam tot het bouwen van je blog en het schrijven van je eerste artikel. En wie weet groeit jouw blog uiteindelijk uit tot iets veel groters, met zelfs wat leuke voordelen!
Misschien leuk om te weten: Wij begonnen ook gewoon ooit. Na een wereldreis bleeft het idee van een blog maar in ons hoofd zitten en op een dag, na een drukke werkdag, besloten we gewoon een domeinnaam te registreren en te starten. Inmiddels is dat moment uitgegroeid tot wat We Are Travellers nu is. Zo bijzonder! We zeggen daarom altijd dat je gewoon moet beginnen als je een tof idee hebt en wie weet waar jouw reisblog je allemaal gaat brengen! Hieronder vind je in ieder geval alvast wat handige stappen om jou als beginnende reisblogger op weg te helpen.
In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces van het maken van een reisblog: van het kiezen van een blognaam tot misschien wel je eerste verdiende euro. Ready? Let’s go!
Alles begint met een goede naam, ook een toffe reisblog. Het moet bij jou passen. Iets wat blijft hangen, makkelijk te onthouden is en het is natuurlijk ook handig als de naam die je kiest gelijk reisvibes geeft. Wij kozen zelf voor We Are Travellers omdat het ons ook tof leuk als meerdere mensen (vandaar het woordje “We” voor de reisblog zouden schrijven (en omdat we reizigers zijn “Are Travellers”). Maar er is zoveel meer en tofs te bedenken! Gooi je eigen naam in jouw reisblog, maak een knipoog naar je favoriete bestemming of gebruik iets wat jouw stijl typeert.
Zomaar wat inspiratie voor namen (als het goed is bestaan deze anno nu, juli 2025 nog niet):
→ Handig: Hier kun je lezen welke goede Nederlandse reisblogs er al zijn en welke Belgische reisblogs er zijn. Zo kun je oriënteren op wat er al is en ook meteen ontdekken wat je zelf tof vindt of wat je zelf juist helemaal anders zou doen!
Heb je een tof idee voor een reisblog? Check dan meteen of de naam die jij bedacht hebt nog vrij is. Hoe doe je dat? Nou, controleer bijvoorbeeld als eerst of de domeinnaam nog vrij is (het liefst check je meteen of .nl én .com nog beschikbaar zijn). Een domeinnaam is je websitenaam en URL, dus het is essentieel om dit gelijk goed te registreren.
Check daarna of de naam nog vrij is op Instagram, TikTok en Pinterest (en eventueel andere socials). Je wilt natuurlijk één herkenbaar merk bouwen, dus als je iets tofs hebt bedacht is het slim om zowel gelijk je domein te registreren én je social media accounts.
→ Tip: Je kan checken of een domein nog vrij is, bij bijvoorbeeld Antagonist, TransIP of Hostnet. Wij hebben zelf onze eerste versie van We Are Travellers geregistreerd en gehost bij Antagonist, daar hebben we zelf ook super goede ervaringen mee.
→ Handig: Als je van plan bent een echt merk te bouwen, kun je ook bij BOIP.nl een merkcheck doen en zien of jouw merknaam nog vrij is.
No worries, je hoeft geen technerd te zijn om een mooie reisblog te maken. De meeste bloggers starten met WordPress, omdat het super flexibel is én je veel templates hebt die er al binnen een paar klikken knap uitzien. Je hoeft hier ook niet zelf voor te kunnen coderen of iets dergelijks, dus vandaar dat we ook zeggen dat je geen technerd hoeft te zijn.
Wij zijn zelf ook direct met WordPress gestart. Waarom? Het werkt super gebruiksvriendelijk, WordPress sites worden vaak goed gevonden in Google en tegelijkertijd kun je met veel thema’s redelijk makkelijk snel een mooie reisblog maken. Kom je er niet helemaal uit? Op Youtube of bij hosting partijen als Antagonist kun je vaak super veel tutorials vinden! Die hebben ons ook enorm geholpen om alles zelf te bouwen. Inmiddels hebben we en professionele site laten maken door webbouwer Stuurlui, maar dit was pas nadat we We Are Travellers meer dan 10 jaar hadden.
→ Tip: Zorg dat je blog gelijk mobiel vriendelijk is en lekker snel laadt. Niemand wil 10 seconden wachten tot jouw zonsondergang-foto opent, dus check gelijk of je een thema kiest die hier goed aandacht aan besteed!
Yes, je hebt je naam gekozen, je site staat live en nu is het moment om je eerste verhaal te gaan publiceren op jouw eigen stukje internet! Maar hoe begin je? Een fout die wij op het begin hebben gemaakt en waar we jou gelijk voor willen behoeden: Schrijf geen dagboekstukjes. Toen wij begonnen met reisbloggen maakten we wel eens verhalen die enkel uit eigen ervaringen bestonden (een voorbeeld lees je hier of hier) en niet echt veel concrete tips bevatte waar je als lezer wat aan had. Het waren meer dagboekstukjes dan echte artikelen. Onze tip is dan ook, probeer gelijk een goed verhaal te maken als je begint met schrijven. Maak iets wat je ook in een magazine zou lezen. Of check eens hoe wij onze artikels opbouwen als je inspiratie zoek. Je reisblog is niet je reisdagboek. Al kan je natuurlijk wel persoonlijke verhalen delen, maar maak ze wel zo dat ze ook nuttig zijn voor je lezers!
Schrijf zoals je praat. Houd het luchtig, voeg humor toe, en gebruik foto’s om je verhaal kracht bij te zetten. Vergeet ook je intro en titel niet catchy te maken, dat is wat mensen over de streep trekt om verder te lezen en vergeet niet om in je inleiding ook direct duidelijk te maken waarover je gaat vertellen.
→ Tip: Heb geduld. Je zal merken dat niet meteen al je verhalen opgepikt worden. Dus blijf rustig doorschrijven en reisblogs publiceren en in de loop der tijd zul je zien dat je steeds meer traffic en lezers krijgt. Als je consistent doorschrijft en de tijd neemt, kan jouw reisblog vanzelf groeien!
Of je nu met je iPhone fotografeert of een fancy camera meeneemt op reis (wij zijn enorm fan van Canon camera’s, maar we schieten ook vaak genoeg met onze telefoon): foto’s maken je reisblog levendig. Goede beelden trekken bezoekers aan, houden lezers op je site én foto’s zijn ook nog eens perfect voor socials.
→ Lees ook: Zo maak je de vetste foto’s op reis
Bloggen is leuk, maar gevonden worden is nog leuker. Hoe zonde als jij veel tijd steekt in het maken van een mooie reisblog, maar niemand vind je verhalen. SEO (Search Engine Optimization) zorgt ervoor dat jouw blog zo hoog mogelijk in Google verschijnt. Als je hier nog niks over weet, is het echt handig om je hier in te verdiepen. Lees er wat artikels over en leer hoe je een tekst schrijft die SEO vriendelijk is.
→ Tip: Kijk eens bij MOZ, Semrush, Neil Patel of Ahrefs voor meer info over SEO
Deel je reisblog op socials! Of het nu op TikTok is of via Instagram of Facebook en Pinterest, je kan social media super goed gebruiken om je site bekender te maken. Wij zijn zelf veel actief op Instagram via de naam @wearetravellersnl.
Een goede band opbouwen met je lezers is niet alleen leuk, maar ook handig. Bouw een community, maar dan online! Hoe je dat doet? Nou bijvoorbeeld via DM’s, stuur updates via nieuwsbriefs, reageer op anderen online of vraag je volgers om hulp als je met reisvragen zit.
Niet iedereen is misschien fan van het woord, maar als je een reisblog hebt is het soms ook slim om te netwerken. Met andere reisbloggers, maar als je wat groter bent ook met pr bureaus. Vooral als je wat groter wilt worden of bijvoorbeeld samenwerkingen wilt aan gaan is dit slim. Hoe je begint met netwerken? Nou, er worden in Nederland meer dan eens reisblogger event georganiseerd! Je kan hier andere reisbloggers onmoeten maar dus ook PR bureaus of bestemmingen die graag gepromoot willen worden op reisblogs. Op dit soort events (een bekend voorbeeld is de Vakantiebeurs, hierbij is er altijd ook een persdag waar ook influencers en reisbloggers komen) zijn vaak ook workshops en lezingen. Dan kun je gelijk ook meer leren over het online reisblog wereldje of trends!
Zorg er voor dat je inzicht hebt in je statistieken. Gebruik Google Analytics, als je dit koppelt aan je reisblog dat kun je hierin precies zien hoeveel bezoekers jouw site krijgt. Ook zie je hier hoe lang mensen op je site blijven, welke reisblogs het meest populair zijn en nog veel meer data. Dit is allemaal handige info om te weten, want zo kun je jouw reisblog optimaliseren maar je kan de statistieken ook gebruiken als je wilt samenwerken. Hetzelfde geldt voor cijfers op social media, het is super handig en slim om dit in de gaten te houden.
→ Tip: Maak een perskit (ook wel mediakit genoemd) in Canva als je wilt samenwerken met bijvoorbeeld hotels, excursie aanbieders, pr bureaus, reisorganisaties of bestemmingen. In zo’n perskit zet je jouw belangrijkste cijfers, maar ook een korte intro over wie je bent en wat voor lezers jouw reisblog heeft. Deze perskit of mediakit kun je meesturen met je mailtje als je wilt samenwerken met een partij!
Je reisblog hoeft niet alleen een hobby te zijn. Het kan ook geld opleveren of andere leuke voordelen! Hoe groter en bekender je wordt, hoe meer er mogelijk is. Denk aan:
Je hoeft niet de beste schrijver te zijn, de mooiste foto’s te maken of al honderd landen bezocht te hebben. Begin gewoon! Deel je eerste blog. Ga op pad met je camera. Zet die website live. Het leven van een reisblogger ontstaat niet op dag één, het groeit met elke post en elke trip!