Dulce the leche eten in Uruguay
Nathalie Eenkhoorn

9x Dit wil je eten tijdens je Uruguay vakantie

De Uruguayaanse keuken is met name een mix van de Zuid-Europese keuken. Toch kent het land ook een aantal typische gerechten zoals bijvoorbeeld Asado en Chivito die je zeker wilt hebben geproefd tijdens je Uruguay vakantie. Wanneer je al eens in Uruguay bent geweest dan zullen deze twee gerechten je zeker bekend in de oren klinken, maar wees gerust, er is nog veel meer dat je hier wilt proeven als je in Uruguay op vakantie bent!

Naar Uruguay op vakantie? Deze 9 dingen wil je sowieso eten!

uruguay vakantie ensopado

1. Chivito

Een broodje met vlees, tomaat, sla, ham, kaas en ei. Zorg dus vooral dat je heel veel honger hebt als je deze Uruguayaanse hamburger besteld! Velen claimen het beste broodje te hebben, maar als ik jullie een tip mag geven ga dan naar Bar Arocena. Aan de uitstraling van de bar zul je het misschien niet denken, maar hier kun je volgens mij het lekkerste broodje Chivito eten!

2. Asado

Een groot stuk rib rundvlees dat wordt bereid op een parilla tijdens een asado. Naast het stuk vlees wordt ook het barbecuen in Uruguay een asado genoemd en de grill een parilla. Het barbecuen gebeurt door middel van het branden van hout. Het smeulende hout, dat door het branden overblijft, wordt vervolgens onder de grill geschoven.

Naast Asado wordt er ook chorizo, morchilla (bloedworst), grote stukken bief, kip, provinciale kaasjes, zoete aardappel en groenten bereid op de grill. Typisch Uruguayaans is om het vlees, nadat het klaar is, in stukjes te snijden en dit op een bord te leggen zodat iedereen er met een vork iets vanaf kan prikken. Een heel sociaal gebeuren!

Asado Uruguay

3. Ñoquis

Oftewel de Italiaanse Gnocchi; een pasta gerecht gevuld met aardappel. Een Uruguayaans traditie met een stukje geschiedenis die teruggaat naar de, economische crisis, tijd toen iedereen in het land aan het einde van de maand werd uitbetaald. Rond de 29e van de maand konden veel mensen zich alleen nog maar veroorloven om dit gerecht te maken. Tegenwoordig is het een traditie om op de 29e ñoquis te eten. In sommige restaurants wordt het gerecht zelfs alleen op deze datum geserveerd! In de kustplaatsjes serveren ze trouwens ook heerlijke ñoquis met vers gevangen mosselen!

4. Ensopado

Een typisch Uruguayaanse soep dat met name wordt gegeten in het binnenland op de estancias (boerderijen) bestaande uit o.a. vlees, mais, wortel, pasta en aardappel.

5. Mate

Een thee-achtige kruidige drank die vooral in Argentinië, Paraguay, Uruguay en het zuiden van Brazilië wordt gedronken. De kruidige thee noemt men Yerba en het kopje waar de mensen uit drinken heet Mate. De Yerba wordt gedronken door een filter rietje, ook wel bombilla genoemd. In het weekend komen Uruguayaanse families en vriendengroepen bijeen in het park om gezellig samen te zijn en Mate te drinken. Vaak wordt er Mate gedronken uit 1 kopje. In tegenstelling tot de andere landen, nemen Uruguayanen hun mate en thermoskan overal mee naartoe.

uruguay vakantie mate

6. Tannat

Uruguay staat bekend om zijn Tannat wijn. Een druifsoort die hier zelfs is uitgeroepen tot nationale druif, maar in Europa nog niet veel bekendheid heeft. Als je in Uruguay bent moet je dus zeker een van deze Tannat wijnen proberen, en waar kan dat beter dan bij een Uruguayaanse wijnboer!

7. Empanadas

Deze deegwaar gevuld met vlees, kaas en groenten vind je niet alleen in Uruguay. Mijn eerste kennismaking met Empanadas was namelijk in Peru, en ook in andere Latijns Amerikaanse landen kun je deze lekkernij vinden. Ben je in Montevideo ga dan naar de straat Jose Marti in Pocitos, twee blokken vanaf het strand. Hier vind je een klein empanada tentje, La Chacha, met keuze uit wel 30 verschillende soorten empanadas!

Empanadas uruguay

8. Medio y Medio

Typisch Uruguayaans! Een mix van sparkling wijn en witte wijn, ontstaan in Mercado del Puerto. Een binnenmarkt waar je trouwens ook terecht kunt voor een overheerlijk stukje vlees!

9. Dulce de Leche

Uruguayanen houden van Dulce de Leche; een karamelpasta die bekend is in heel Latijns Amerika. Toch ben ik nog niet in een land geweest waar Dulce de Leche zo aanwezig is als in Uruguay. Het ontbreekt op geen enkel dessert menu. Dulce de Leche op het brood, op een pannenkoek, tussen koekjes, bij je toetje of gewoon lekker puur. Het Uruguayaanse team nam vorig jaar zelfs 39kg (!) aan Dulce de Leche mee naar de worldcup in Brazilië. Zie voor een foto het hoofdplaatje van dit artikel.

Dulce the leche eten in Uruguay

Welk eten in Uruguay zou jij graag willen proeven tijdens je Uruguay vakantie?

Laat hieronder een reactie horen als je binnenkort op een vakantie naar Uruguay gaat en vertel ons wat jij het liefste zou willen proeven. Liever eerst wat meer lezen over Uruguay (lees hier alles over Montevideo in Uruguay) of andere mooie plekken in Zuid-Amerika? Hier vind je al onze Zuid-Amerika tips!

Beste reistijd voor een Uruguay vakantie

Benieuwd naar wat de beste reistijd is voor een Uruguay vakantie? Je vindt hier een zeeklimaat, wat betekent dat het in de zomer lekker warm is en de winters het weer juist wat milder is. Wees dus gerust: Onder het nulpunt komt de temperatuur hier eigenlijk nooit! Qua regen hoef je ook niet te vrezen, eerder voor de extreem hete dagen waarop het soms wel boven de 40 graden kan komen!

Mooiste bezienswaardigheden in Uruguay

We hadden het net al even over de hoofdstad, Montevideo, maar andere bezienswaardigheden die je wilt zien tijdens je Uruguay vakantie (naast dat je dus overal al het goddelijke eten moet proevne), dat zijn Punta del Diablo en Jose Ignacio, en natuurlijk ook het museum Casapueblo.

→ Bekijk hier al onze Zuid-Amerika artikelen