Nathalie Eenkhoorn

Wat te doen in Montevideo? Tips van een local!

Benieuwd hoe het leven in Uruguay is? Nathalie emigreerde hier naartoe met haar vriend en vertelt over haar leven daar en wat je allemaal kunt doen in de stad Montevideo:

Montevideo, te quiero

“In oktober 2014 emigreerde ik samen met mijn vriend naar Montevideo in Uruguay. Voor ons toen nog een vrij onbekend land. Samen backpackten we al wel door buurland Argentinië en door Paraguay, Bolivia en Peru, maar aan Uruguay hadden we nooit gedacht. Inmiddels weet ik dat ons nieuwe thuis vele mooie, ongerepte bestemmingen kent. Vandaag neem ik jullie mee naar de hoofdstad Montevideo.” – Nathalie

Een dag in Montevideo, Uruguay

Montevideo heeft maar liefst 13 kilometer aan strand en ik besluit mijn fiets te pakken en via de rambla, de weg langs het strand, naar het oude centrum te fietsen. Het is gezellig druk op de rambla. Kinderen op hun fietsjes, mensen die aan het hardlopen zijn en gezinnen die hun maté delen. Yerba maté is een kruidige thee, die de hele dag, door Uruguayanen wordt gedronken. Overal op straat zie je wel iemand met een thermoskan onder zijn schouders en een kopje in zijn hand. Het doet mij denken aan de Fransen en hun stokbrood.

Zin in een yerba maté?

Eenmaal in het oude centrum, ook wel Ciudad Vieja genoemd, besluit ik naar Mercado del Puerto te gaan. Deze authentieke binnenmarkt staat vol met barbecue tentjes. In het Spaans noemen ze deze barbecue een parilla en het barbecuen een asado. Een klein feestje op zich met al dat verrukkelijke vlees hier in Uruguay. Het barbecuen hier gebeurd door middel van het branden van hout in plaats van kolen. Ik bestel een chorizo (kruidige worst), want dat is tegenwoordig mijn favoriet. Was ik in Nederland helemaal niet zo’n vleeseter, hier wil ik elke dag wel de barbecue aansteken. Niet alleen het vlees, ook alle bijgerechten zoals zoete aardappel, gegrilde groenten en kaasjes zijn heerlijk klaar te maken op de parilla.

Barbecuen in Montevideo

Vlees montevido uruguay

Na de lunch slenter ik door de smalle straatjes van het oude centrum met hun koloniale gebouwen. Ik waan mij even in het ‘echte’ Zuid-Amerika, dat ik ken vanuit Peru en Bolivia. Het Zuid-Amerika waar ik verliefd op werd; klein, pittoresk, met straatverkopers en muzikanten. De Argentijnse schrijver Jorge Luis Borjes schreef eens het volgende over Montevideo:

You are the Buenos Aires we once had;
that slipped away quietly over the years.
False door in time;
your streets contemplate a lighter past.​​​​​​​​​​​​​​

Wandelend door Montevido

‘s Avonds kijk ik samen met mijn vriend, op een muurtje aan de rambla, hoe de zon langzaam wegzakt in de Rio de la Plata. Hoe fijn is het om te wonen in een land dat qua levenstandaard niet eens zo gek veel verschilt van Nederland, maar toch Zuid-Amerikaans aanvoelt.

De zonsondergang in Montevido
Zonsondergang Montevido Uruguay

Na een mooie zonsondergang sluiten we de dag af in één van de hippe tentjes in de wijk Punta Carretas. Ik bestel een broodje met palta (avocado), want ook hier kun je mij in Zuid-Amerika heel blij mee maken. We proosten met een heerlijke cocktail: op Uruguay!

Wat is er nog meer te doen in en rondom Montevideo:

  • Tango show in Baar Fun-Fun
  • Voetbalwedstrijd Peñarol of Nacional meemaken
  • Plaza de independencia en Teatro Solis
  • Espacio de arte Contemporaneo Museum
  • Bustour door de stad
  • Het strand van Pocitos
  • Bouza Bodega Boutique wijntour