VPN op reis

Waarom is dit zo handig: Gebruik een VPN als je in het buitenland bent

Je identiteitskaart, paspoort en volgepakte koffer zijn tegenwoordig niet meer alles wat je mee moet nemen op een vakantie. Het is ook belangrijk om jezelf digitaal voor te bereiden als je de grens over gaat. Op welke manier je ook online bent tijdens je reis in het buitenland, een VPN mag niet missen als je op pad gaat. Maar waarom is een VPN zo belangrijk en wat is een VPN eigenlijk? Je leest in dit artikel meer over deze handige tool en waarom je het niet mag vergeten mee te nemen.

Wat is een VPN precies?

VPN’s worden steeds vaker gebruikt. Dat betekent niet dat iedereen al bekend is met deze tool. Want wat is een VPN eigenlijk? VPN is een Engelse afkorting en betekent letterlijk vertaald in het Nederlands ‘Virtueel Privaat Netwerk’. Met een VPN leid je je IP-adres om naar een IP-adres in een ander land. Je IP-adres is een soort identiteitscode van je internetlocatie. Dit adres is uniek en toont een lokaal netwerk of een bepaald apparaat dat is verbonden met het web.

Door je IP-adres om te leiden met een VPN kun je ervoor zorgen dat je originele IP-adres verborgen blijft. Dit heeft verschillende voordelen. Veel van deze voordelen zijn praktisch als je onderweg bent. Je leest daarover hieronder meer.

Er zijn ook voordelen verbonden aan het gebruik van een VPN voor je thuisnetwerk. Zo kun je met een VPN je gegevens thuis beveiligen en afschermen voor pottenkijkers. Dat komt doordat het voor hackers moeilijker is om je lokale netwerk te betreden als je een VPN gebruikt. Je internetverkeer wordt veilig versleuteld. Deze manier van versleuteling is ook van belang als je op reis bent in het buitenland.

Voordelen van het gebruik van een VPN in het buitenland

Ga je voor je volgende vakantie of reis voor werk een VPN downloaden? Dan wil je graag weten welke voordelen daaraan verbonden zijn.

→ Een VPN schermt je IP-adres af: Zoals je hierboven hebt kunnen lezen schermt een VPN je IP-adres af. Dat is handig voor je thuisnetwerk om veilig en versleuteld te netwerken, maar je wifi zal thuis waarschijnlijk een wachtwoord hebben. Dat betekent dat het sowieso lastig is het verkeer te hacken.

→ Op vakantie gebruik je vaak de openbare wifi: Dat gebeurt vooral wanneer je in een land buiten de Europese Unie op reis bent. Hier geldt namelijk geen goedkope roaming. Het is daarom oppassen geblazen als je vaak je internet wilt gebruiken. Met roamingkosten kan je telefoonrekening flink duur worden na een vakantiereis buiten Europa. Een enorme telefoonrekening op de mat vinden, is een domper na een heerlijke reis in het buitenland.

→ Bescherming tegen hacken: Het is ook een domper om tijdens je reis gehackt te worden. Want hoewel het aantrekkelijk klinkt om wifi in een barretje, hotel of op het vliegveld te gebruiken, zijn deze verbindingen vaak niet veilig. Dat komt niet doordat de wifi zelf is besmet. De bron van het internet is vrijwel altijd onschuldig. Het probleem is eerder dat iedereen het wachtwoord kent van een openbaar wifi-netwerk. Het kan zelfs gebeuren dat openbare wifi helemaal geen wachtwoord heeft. Dat maakt het internet onveilig. Je leest verderop meer over de nadelen van openbare wifi.

→ Een VPN opent deuren naar content: Je VPN is niet alleen een poortwachter voor je gegevens als je op reis bent. Een VPN werkt ook als een tool om je locatie aan te passen. Zo kun je met een VPN content bekijken die niet beschikbaar is in het land waar je je bevindt. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is het bekijken van content die alleen beschikbaar is in Nederland.

→ Je kijkt met een VPN overal Nederlandse tv: Daarnaast kun je met een VPN ook televisieprogramma’s op de publieke omroep bekijken zonder problemen. Deze programma’s zijn in het buitenland vaak niet beschikbaar. In het verleden gebruikten mensen daarom bijvoorbeeld de televisiezender BVN. Dat is met een VPN overbodig geworden. Met een VPN kun je zelfs live televisie op de NPO volgen vanaf de camping in Italië of Frankrijk.

→ Met een VPN lees je overal Nederlands nieuws: Lees je graag het laatste nieuws via je browser? Dan kan het handig zijn je VPN aan te zetten om je locatie te veranderen naar Nederland. Op die manier zul je alleen Nederlands nieuws zien, in plaats van het nieuws van het land waar je je op dat moment bevindt.

→ Een VPN omzeilt censuur: Je ziet dat niet alleen journalisten, maar ook gewone burgers, in landen waar het internet deels wordt gecensureerd, gebruikmaken van een VPN. In Rusland zijn sinds begin 2023 enkele VPN-diensten zelfs helemaal niet meer te gebruiken. Zo proberen de autoriteiten te voorkomen dat burgers toegang krijgen tot westerse (sociale) media.

Origineel reis cadeau bedrukken vlag

De nadelen van openbare wifi gebruiken

Zoals je hebt kunnen lezen in de voordelen van een VPN, kleven er enorme nadelen aan openbare wifi. Als iedereen het wachtwoord weet van de wifi, is het voor elke willekeurige persoon mogelijk om via de wifi in te breken in andere apparaten. Het open netwerk fungeert als het ware als een soort snelweg of zelfs toegangspoort voor hackers om jouw gegevens te hacken. Een VPN blokkeert deze snelweg of toegangspoort naar jouw gegevens.

Omdat je IP-adres wordt omgeleid is het niet meer mogelijk om in te breken op je laptop of smartphone. Dat is goed nieuws voor iedereen die toch openbare wifi wil gebruiken. Met een VPN kun je op een veilige manier verbonden blijven met het internet, zonder je bundel te gebruiken.

Het belang van een VPN voor openbare wifi is zelfs zo groot, dat het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert een VPN te gebruiken wanneer je inlogt op openbare wifi. Het NCSC valt onder het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie. Het centrum hoopt met dit advies te voorkomen dat belangrijke gegevens die ambtenaren op hun laptops en telefoons hebben staan, worden gehackt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als ze wifi in de trein gebruiken.

Gebruik een VPN in het buitenland: het is veiliger en opent deuren

Een VPN gebruiken op je vakantie maakt het gebruik van openbare wifi veilig. Op die manier kun je veel data uit je bundel besparen tijdens je vakantie en overal zonder problemen inloggen op je e-mail of app van je bank om je saldo te bekijken. Je kunt met een VPN daarnaast ook eenvoudig content in Nederland blijven bekijken. Je bevindt je met deze tool als het ware digitaal in Nederland, terwijl je geniet van het zonnige weer ergens anders in de wereld.

Meer handige reistips:

Lees ook: