Als jij gaat roadtrippen deze zomer ben je zeker niet de enige. Nederlanders en Belgen gaan massaal met de auto op vakantie. De Zwarte Zaterdag in Frankrijk en Duitsland bestaat immers ook niet voor niets. Maar hoe chill en vrij roadtrippen kan zijn, zo frusterend en irritant is het tegelijkertijd ook. Enerzijds kan je stoppen en gaan wanneer jij maar wilt. Anderzijds, als je in de file beland, is zo’n ritje in één klap verschrikkelijk. De grote vraag is dus: hoe voorkom je dat je in de vakantie in een verkeersdrukte beland? En hoe kun je files vermijden als je onderweg bent naar je vakantiebestemming? Hieronder vind je onze tips!

Files en verkeersdrukte tijdens je vakantie vermijden doe je zo

verkeersdrukte vakantie file vermijden

1. Deze landen kun je beter vermijden & plekken waar je juist wél naartoe moet

Online vind je verschillende verkeersdruktekalenders. Kijkend naar deze lijstjes zie je meteen welke landen je beter kan mijden als het om files gaat: België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje. Al deze landen kunnen last hebben van Zwarte Zaterdagen waarop je bijna gegarandeerd in de file staat. In Frankrijk en Spanje zijn met name de weekenden in augustus megadruk. In Italië kan je in juli en september flink vast staan. Waar je dan wel naartoe moet? Ga bijvoorbeeld roadtrippen in Portugal. Bijvoorbeeld in de Algarve kan je hele toffe camperreizen maken! Of ga naar Slovenië in plaats van naar Italië. In dit land vind je supertoffe landschappen, leuke steden en ook een fijn strand. Lees hier alles over het maken van een roadtrip in Slovenië. Denk verder ook eens aan Kroatië, ook daar vind je hele mooie bezienswaardigheden in Istrië. Of je kan eilandhoppen in Dalmatië in Kroatië.

2. Wat zijn de beste tijdstippen om te vertrekken om verkeersdrukte tijdens je vakantie te vermijden?

Als je aan vakanties gebonden bent, kun je nog steeds goede tijdstippen uitzoeken en zo files of vakantiedrukte vermijden. De gouden tip is allereerst: vermijd het weekend! In het weekend is het vaak megadruk op de weg, vooral op vrijdag en zaterdag. Je zit dan tussen het werkverkeer, vakantieverkeer, vrachtwagens en gewone rijders. Al kun je wel een uitzondering maken voor zondag. Dat is een dag waarop vaak een stuk minder vrachtwagens rijden. Eerlijk is eerlijk, die zorgen zodra ze gaan inhalen ook vaak voor files. Verder is het sowieso slim om niet tijdens spitsuren te rijden. Dus vermijdt tijden tussen 7:00 en 9:00 uur en vermijd rijden tussen 16:00 en 18:00 uur.

3. Zijn er reisapps die je kunnen helpen tijdens je roadtrip?

Gebruik apps tijdens je roadtrip die je helpen de juiste en rustige route te kiezen. Gebruik bijvoorbeeld Google Maps. Daarin staan vaak actuele tijden en je hebt meteen een duidelijke routebeschrijving bij de hand. Bovendien kun je in Europa nu  je gewone mobiele abonnement gebruiken. Gebruik je internet op je smartphone? Dan hoef je in het buitenland in Europa geen zorgen te maken over extra kosten. Zorg dus dat Google Maps paraat staat.

Wat moet je nog meer regelen tijdens je roadtrip?

Niet alleen het file vermijden is een uitdaging als je met de auto op pad gaat. Je moet ook de juiste dingen meenemen. Check dit volledige vakantielijstje als je gaat roadtrippen. Daarin staat alles wat je in moet pakken qua kleding en toiletartikelen. Maar er staat ook in dat je moet denken aan je paspoort en reisverzekering (check bijvoorbeeld die van Centraal Beheer) Natuurlijk moet je ook je rijbewijs niet vergeten. Verder moet je vooraf natuurlijk nadenken of je op de camping gaat staan je liever in een Airbnb slaapt. Of dat je voor een vakantiehuisje gaat of hotel. Als je met een busje gaat, kun je er ook voor kiezen om te gaan wildkamperen. In sommige landen in Europa is dat namelijk nog mogelijk.

Over de auteur

De redactie van We Are Travellers deelt dagelijks nieuwe reistips over mooie bestemmingen of handige travel gadgets. Volg ons op social media of schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van dit online travel magazine!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.