Vliegangst overwinnen

Vliegangst overwinnen? Met deze tips vlieg je (hopelijk) een stuk zorgelozer

Vliegangst, het is iets wat je enorm in de weg kan zitten tijdens het reizen. Toch ontkom je bijna niet aan vliegen als je een mooie, verre bestemming wilt bezoeken. En die vliegangst… Die begint soms al bij het wegrijden op de vertrekbaan. De motoren beginnen te loeien en het angstzweet breekt je uit. Je voelt dat de wielen van het vliegtuig de baan niet meer raken en je gaat steeds hoger de lucht in. Als je de verschillende wolkenlagen in de lucht passeert, voel je ineens de turbulentie die altijd totaal onverwacht komt en die wiebelende vleugel uit het raam… gaat het vliegtuig stuk?! Als er vervolgens ook nog gestresste stewardessen rondlopen en een huilende baby in de buurt zit dan is het feest begonnen.

Herken je bovenstaande? Misschien heb jij een vorm van vliegangst

Herken je dit? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van een vorm van vliegangst. Sommige mensen hebben hier altijd al last van gehad en bij anderen ontstaat het pas na een aantal keren zorgeloos vliegen. Hier zijn wat handige tips voor een zorgeloze vlucht.

Je vliegangst overwinnen? Met deze tips vlieg je (hopelijk) een stuk zorgelozer

Vliegangst overwinnen

Ontdekken waar je angst vandaan komt

Wat heel belangrijk is als je last hebt van een vorm van vliegangst, is dat je gaat onderzoeken wat je precies eng vindt aan het vliegen. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over de techniek van het vliegtuig en onrustig wordt van de geluiden die uit het vliegtuig komen. Voor de één kan het turbulentie zijn en voor de ander kan het juist te maken hebben met bewegende vleugels of juist alleen het opstijgen en landen. Meestal is vliegangst ook te herleiden uit een andere angst zoals hoogtevrees, claustrofobie, simpelweg het onbekende of het los laten van de controle. Daarnaast is angst een primitief alarm dat je lichaam aanmaakt, bedenk dus goed of je angst doorgrond is of dat je jezelf voor de gek houdt.

Tackle je vliegangst, overwin je angst door een weerwoord te vinden

Als je er eenmaal achter bent gekomen wat voor jouw vliegangst zorgt, dan kun je gaan doorgronden waarom deze angst niet relevant is. Word je bijvoorbeeld zenuwachtig van alle geluiden die uit het vliegtuig komen, dan is het handig om de techniek van een vliegtuig te leren kennen. Zie het bijvoorbeeld als het rijden in een auto, als je schakelt van versnelling 1 naar 2 dan veranderen er ook geluiden en trillingen in de auto.

Als je weinig vertrouwen hebt in de controle voorafgaand van een vliegtuig. Bedenk dan dat alles uitgebreid gecheckt wordt, een vliegtuig gaat nooit zomaar de lucht in en helemaal niet als er iets mis is. 

Bekijk het ook eens vanuit een ander perspectief, luchtvaartmaatschappijen zijn commerciële bedrijven met een hoop concurrentie. Als er een vliegtuigongeluk plaatsvind en zij slecht in het nieuws komen, zullen zij daar een hoop slechte publiciteit door krijgen en mogelijk passagiers in de toekomst mislopen. Het is dus van groot belang, ook uit financieel oogpunt, dat de vliegtuigen compleet gecheckt en veilig zijn. In de media zullen ze waarschijnlijk niet de cijfers van het aantal geslaagde vluchten delen, maar alleen het slechte nieuws. Laat je dus niet gek maken door het nieuws, uiteindelijk is het veiliger om in een vliegtuig te stappen dan in vergelijking met een auto.Wanneer je last van turbulentie krijgt tijdens een vlucht dan kan dat heel vervelend zijn. Turbulentie is eigenlijk het vliegen door verschillende luchtstromen. Als je bijvoorbeeld op een boot tegen de golven in vaart, dan merk je dat de boot klapt op de golven en als je met de golven mee vaart is er niks aan de hand, zo werkt turbulentie ook. Daarnaast weten piloten ook waneer er turbulentie komt, dit dankzij weersvoorspellingen en het contact met andere piloten die vliegen in dezelfde zone. Turbulentie is iets waar je je niet druk over hoeft te maken, het hoort er nou eenmaal bij.

Kortom het is dus heel belangrijk om te ontdekken waar je vliegangst vandaan komt en je hier een weerwoord op kan vinden.

Chill chill chill, met praktische tools je vliegangst overwinnen

Maak je niet teveel druk, zorg dat je voordat je gaat vliegen voor genoeg afleiding zorgt. Zorg voor een relaxed album van een artiest naar jou smaak op je telefoon, een tijdschrift of een boek en een fijne deken of nekkussen voor tijdens de vlucht. Dit zorgt er in ieder geval voor dat je een stuk fijner zit in het vliegtuig.

Wat ook kan helpen is om vooraf geen koffie of fris te drinken dit kan het stresshormoon aanwakkeren, dit geldt ook voor producten die veel suikers bevatten. Probeer dus neutraal te eten en drinken.

Op het moment dat je het vliegtuig instapt, geef je over, denk niet te veel na en vertrouw op de kennis en kunde van de piloot en cabin crew. Uiteindelijk vliegen zij super vaak en kijken zij er niet meer van op. Het vliegtuig wordt uiteraard ook tot in de puntjes gecontroleerd dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken. Als je heel gespannen bent dan kun je ook een praatje maken met de stewardess of misschien wel met de piloot, zij kunnen je gerust stellen en eventueel goed advies geven.

Waneer je heel gestrest bent, kun je ook ademhalingsoefeningen doen, dit kan goed helpen om je spieren te ontspannen. Als je samen met iemand reist maak je vliegangst bespreekbaar, praat erover misschien kan deze persoon je gerust stellen of een hand bieden waarin je flink kan knijpen tijdens het opstijgen.

Wat ook een goeie manier is om jezelf af te leiden is om te denken aan wat je gaat doen na het vliegen, bijvoorbeeld de leuke dingen die je gaat doen op je vakantie bestemming of over de dingen die je thuis gaat doen als je eenmaal geland bent. Daarnaast ben jij niet de enige die vliegangst heeft 1 op de 3 Nederlanders heeft namelijk een bepaalde vorm van vliegangst, het is dus heel normaal.

Boeken die je helpen om vliegangst te overwinnen

Stel je blijft last hebben van je vliegangst dan kun je ook een boek gaan lezen over vliegangst, er zijn een aantal boeken geschreven die je zouden kunnen helpen hieronder volgt een lijstje.

Tegenwoordig zijn er ook therapieën en cursussen die je kunt volgen. Als je het to much vindt om een cursus te volgen, kun je tegenwoordig zelfs via Skype bij sommige therapeuten een korte sessie volgen. Reisorganisaties kunnen je soms ook helpen, zo werkt TUI bijvoorbeeld samen met Stichting Valk. Dit is een therapeutisch instituut dat al meer dan 20 jaar reizigers helpt om van hun vliegangst af te komen.

Heb jij zelf tips om vliegangst te overwinnen? Laat ze hieronder achter in een reactie

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips en kun je binnenkort meer gaan genieten van het vliegen. Heb jij zelf een hele goede tip tegen om vliegangst te overwinnen? Laat hieronder dan een reactie achter en vertel ons jouw tips.