ski spullen huren kopen

Wintersport: De voor- en nadelen van ski spullen huren of kopen

Overweeg je deze winter een avontuurlijke reis naar de besneeuwde bergtoppen? En ga je een aantal dagen of langer dan een week wintersporten? Dan zit je misschien in dubio of je zelf ski spullen zal kopen en meenemen of dat je ski’s, stokken, een helm en ski schoenen gaat huren. Tijd om de voor- en nadelen van huren en zelf kopen eens voor je op een rij te zetten! Het is namelijk best het overwegen waard om je ski-uitrusting gewoon ter plekke te huren. Deze keuze biedt talloze voordelen, variërend van gemak tot deskundige aanbevelingen. Laten we de pro’s en cons van je eigen gear versus huren op een rij zetten!

Ski spullen: Huren of kopen?

beste skigebieden voor beginners

Voordelen van het huren van ski spullen

Om lekker te kunnen skiën is een goede uitrusting een essentieel onderdeel, je kan alle spullen natuurlijk zelf kopen en mee nemen naar je wintersport locatie. Maar een relaxt alternatief is om op bestemming de uitrusting te huren. Want hoe tof het ook is om je eigen gear te hebben… Ski spullen huren heeft stiekem best wat relaxte voordelen!

Efficiëntie & tijdwinst

Een primair voordeel van ter plaatse je spullen huren bij een skiverhuur is de efficiëntie. Vaak kun je vooraf al uitzoeken waar een goede verhuurder zit op jouw wintersportlocatie, via Google Maps kan je dit doen of vraag het na bij de accommodatie waar je slaapt. Bij aankomst op je winterse bestemming kun je dan meteen naar een verhuurwinkel gaan en daar je uitrusting ophalen. Soms kun je trouwens ook al vooraf spullen reserveren. Super snel en makkelijk geregeld! Je haalt je spullen op de dag van aankomst direct op, je brengt alles naar je accommodatie en de volgende ochtend kun jij meteen zodra de eerste lift naar boven gaat van de vers geprepareerde pistes genieten!

Scheelt inpakgedoe

Door ski spullen te huren, hoef je ook niet na te denken over het inpakken van al die ski gear en het zelf meenemen er van. Als je je eigen ski’s of snowboard vanuit Nederland mee wilt nemen, moet je vaak een dakkoffer huren of regelen. Hierdoor rij je een stuk minder fijn (die dakkoffers zijn flinke windvangers en kunnen ook nog eens een irritant geluid maken als ze slecht gemonteerd zijn) en minder economisch. Daarnaast nemen ski schoenen en helms ook enorm veel ruimte in, dus een auto zit zo vol als je alles voor twee of meer personen mee moet nemen. Reis je met het vliegtuig of trein dan zitten er ook weer heel wat nadelen aan het inpakken en vervoeren van alle gear. Vaak is een helm en ski schoenen al lastig om mee te nemen, laat staan dat je ook nog ski’s en stokken moet inpakken en vervoeren!

Deskundige advies bij het kiezen van spullen

Ook een pré van spullen huren: In een verhuurwinkel ter plaatse kun je vertrouwen op het deskundige advies van ervaren personeel. Zij assisteren je bij het selecteren van de ideale uitrusting, afgestemd op jouw vaardigheidsniveau en de weersomstandigheden. Ze bieden ook inzichten over de beste pistes en skigebieden. Vooral voor beginnende skiërs is dit advies echt goud waard.

Kwaliteit & onderhoud van de ski spullen

Verhuurlocaties bieden vaak materiaal van topkwaliteit, waarbij regelmatig onderhoud en inspectie plaatsvinden. Dit garandeert een optimale ski- of snowboard ervaring. Zorgen over het meebrengen of onderhouden van je eigen uitrusting vervallen en alles is gewoon lekker ter plekke geregeld, zodat jij je volledig kunt focussen op het genieten van de pistes. Soms kan het nog wel fijn zijn om je eigen helm of schoenen mee te nemen. Bijvoorbeeld als je ervaring hebt dat schoenen vaak niet goed zitten bij jou door de vorm van je voeten. Maar dat is een beetje persoon afhankelijk, voor de meeste wintersporters is schoenen en een helm huren ook prima. Tenzij je dus wel eens last hebt gehad al kun je schoenen vaak ook nog omruilen, mochten ze echt niet goed zitten.

Toch zijn er ook wat nadelen aan ski spullen huren

Toch heeft ook ski’s huren nadelen. Een paar nadelen op een rij:

  • Als je vaak op wintersport gaat, dan ben je vaak duurder uit als je elke keer moet huren. Maar dit is wel pas als je bijv. 5 jaar lang elk jaar een week gaat skiën. Hoe meer je skied, hoe interessanter het wordt om zelf spul te kopen.
  • De bindingen kunnen zwaarder zijn
  • Je gaat skiën met (waarschijnlijk) veel gebruikte ski’s, waardoor de kwaliteit van o.a. de spanning minder kan zijn. Anderzijds ga je zelf misschien niet hele dure ski’s kopen en deze moet je ook zelf onderhouden om ze goed te houden. Bij de verhuur checken ze het materiaal wel altijd goed voor ze het meegeven.
  • Ervaren wintersporters kunnen eventueel voelen dat de prestaties van een huurski niet zo goed is als deze vaak verhuurd is geweest
  • Soms moet je flink wachten op het ophalen van je ski spullen, dus hou daar rekening mee als je spullen gaat huren en probeer een rustig moment te kiezen bij de skiverhuur

ski spullen huren kopen

Voordelen van het kopen van ski spullen

Zitten er dan ook nog voordelen aan het kopen en meebrengen van je eigen ski spullen? Jazeker, die zijn er wel! Maar pas als je echt vaak gaat skiën en echt een liefhebber bent, komen die voordelen pas om de hoek kijken. Let maar op:

Wat is goedkoper, huren of kopen?

Er komt een moment dat het inderdaad goedkoper is om ski’s te huren, maar dat is pas als je echt een paar jaar gaat skiën met je eigen spullen. Je kan een beetje aanhouden dat ski’s kopen goedkoper is dan huren als je ze minimaal 5 jaar lang minimaal 1 week per jaar gebruikt. Dus, je kan je zelf afvragen of je dat red? En of het je ook lukt om dan al die jaren je spullen mee te nemen? Het past bijvoorbeeld ook niet altijd in de auto als je met vrienden of familie op wintersport gaat en als je gaat vliegen naar je wintersportbestemming kan het ook lastig zijn je eigen gear mee te nemen. Ben je van plan nog vaker dan 1 week per jaar op wintersport te gaan, dan is kopen trouwens wel nóg voordeliger dan huren en dan heb je vaak na het derde jaar al winst qua geld.

Je bent zeker van een goede pasvorm en spullen die bij jou fijn skiën

Groot voordeel van je eigen gear, is dat je echt spullen kan uitkiezen die goed bij jou passen. Die je tof vindt, die lekker zitten en waar jij echt fijn de hele dag mee op de piste kan staan. Bij gehuurde spullen wil je soms terug, als je schoenen bijvoorbeeld toch niet lekker zitten.

Toch zijn er ook wat nadelen aan ski spullen kopen

Conclusie: Ja het kan goedkoper zijn om je eigen gear mee te nemen (helemaal als je vaak op wintersport gaat) en ja, het is ook tof om je eigen spullen te hebben. Maar er zijn ook nog een paar dingen (nadelen) om rekening mee te houden:

  • Je eigen ski’s moet je ook zelf onderhouden en waxen en slijpen kost vaak zo’n 30 euro per keer
  • Je moet alsnog naar een specialist of verhuurder om het waxen en of slijpen te laten doen
  • Om je spullen mee te nemen, moet je ruimte hebben in je vervoersmiddel, vaak heb je daar ook weer een dakkoffer voor nodig en dat is ook weer duur (of het huren kost geld)
  • Reparaties zijn soms nodig aan je spullen, wat ook voor extra kosten kan zorgen

Ben jij team huren of kopen?

Laat hieronder weten of jij liever je eigen ski spullen meeneemt of toch voor het gemak van huren gaat!

Meer lezen over wintersport: