Reizen met je zusje liesse-lotte
Liesse-Lotte & Hannelore

Dit bewijst dat reizen met je zus(je) het allerleukst is!

Het maakt niet uit of jullie al best friends zijn sinds jullie kindertijd of dat jullie pas sinds kort naar elkaar toe beginnen te groeien, reizen met je zusje moet je hoe dan ook een keer hebben gedaan! Ga op een citytrip samen of ga een groter avontuur aan en ga een poosje samen backpacken. Dat reizen met je zusje het allerleukst, bewijzen Liesse-Lotte en Hannelore. Wij vroegen deze twee zusjes alles over hoe het is om met je zus te reizen!

Reizen met je zusje

Vertel eens over jullie zussenband en waarom jullie besloten om samen op reis te gaan?

Wij zijn twee zussen, Liesse-Lotte (23 jaar) & Hannelore (20 jaar), die in de afgelopen twintig jaar nauwelijks met elkaar door één deur konden. Nu hebben we afgelopen jaar de stap gezet om samen in het vliegtuig te stappen om onze zussenband te versterken. En ik kan jullie vertellen dat is driebubbel geslaagd. We stapten in juni samen op het vliegtuig om vervolgens in Azië onze backpackroute te starten. Zo startten we in Thailand in Bangkok en vlogen we door naar onder andere het noorden en zuiden van Thailand, Maleisië en Singapore.

“We konden nauwelijks met elkaar door één deur en nu zijn we twee handen op een buik”

Na zeven weken dag en nacht met elkaar te hebben gereisd kunnen we zeggen dat we twee handen op een buik zijn en deze traditie van backpacken in het nieuwe jaar willen voortzetten. Dit keer is het ticket geboekt naar Nepal, om daar samen naar het basiskamp van de Mount Everest te klimmen en de prachtige natuur in de omgeving te ontdekken.

Hadden jullie beide al reiservaring?

Beide studeren we aan de Avans in Den Bosch – International Business and Languages 1e en 4e jaars student. We hebben beide een passie voor reizen en voor mijn kleine zusje was dit haar eerste grote reis naar de onbekende wereld. Ikzelf (Liesse-Lotte) heb in het jaar 2017 wat meer mogen zien. Ik ben vanuit huis naar Milaan, Rome, Praag, Wenen, Budapest, New York, Florida, en Azië mogen vliegen. Ook heb ik afgelopen half jaar in Barcelona mogen wonen waar ik mijn hart verloren ben aan het Spaanse leventje.

10 redenen waarom iedereen met een zusje een keer samen op reis zou moeten gaan!

Reizen met je zusje liesse-lotte

1. Je leert elkaar pas echt door en door kennen als je samen op vakantie bent.

Thuis konden we elkaar al aan de haren grijpen wanneer de een sokken van de ander aan had of wanneer ik eten had gekocht en wanneer zij het op at. Sinds we op vakantie zijn geweest en echt op elkaar waren aangewezen hebben we over vanalles gepraat. Wat wil jij echt nog bereiken in je leven, wat staat er op je bucketlist en waar heb je angsten voor? We spraken dagen over vanalles en kwamen veel over elkaar te weten. Zo kwam ik erachter dat mijn zusje totaal geen planner is en ik juist zo georganiseerd als het maar zijn kan. Dat ik toch wel een iets meer luxepaardje ben als dat mijn zusje is en dat we eigenlijk altijd samen gelijk willen hebben… waardoor het een eeuwige strijd bleef wie er het laatste woord kreeg.

2. Je komt erachter dat je toch wel veel gemeen met elkaar hebt.

Het maken van een studiekeuze was voor mijn zusje nogal lastig en ze wist dat ze talen leuk vond en economie. Dus ik zei waarom ga je niet dezelfde opleiding als ik doen… waardoor we nu hetzelfde studeren. Ook kwamen erachter tijdens onze urenlange wandelingen in de bergen we allebei een voorliefde hebben voor natuur en niet voor het liggen op het strand.

3. Je kunt volledig jezelf zijn.

Als zussen ken je elkaar natuurlijk al en kijk je elkaar niet raar aan wanneer je iets geks doet. Bijvoorbeeld met dezelfde zweet kleding waarmee je in de bergen hebt gehiked naar een feestje gaan of als je een off day hebt hoor je haar niet klagen, ze laat je lekker met rust.

4. Je komt achter andere interesses van elkaar.

Vaak denk je je zusje wel te kennen maar zodra je samen op een full moon party staat en ze drinkt je er even uit, terwijl je denkt dat ze een heilig boontje is sta je wel anders te kijken. Of wanneer ze zegt zullen we gaan wandelen in plaats van op het strand liggen….

5. Je kunt onwijs veel lol hebben die je thuis binnen vier muren waarschijnlijk nooit hebt gehad.

Je maakt zoveel dingen mee in een aantal weken backpacken, je leeft in een totaal andere wereld en je kijkt overal anders tegen aan. Zo maak je samen de meest rare opmerkingen en grappen. Vooral als je in een cultuur bent waar je beide niet van weet hoe ze met iets omgaan en je denkt dat je het goed doet, maar uiteindelijk blijkt je een begroeting veel anders moet doen.

6. Je ontdekt samen geweldige dingen.

Waar we vroeger samen in Italië op de camping stonden, stonden we afgelopen jaar samen in de rijstvelden, op de hoogste toppen van de bergen in Thailand, bij prachtige uitkijkpunten en ook in regenachtige rimboes vol vogelspinnen en slangen.

7. Je zus zal je altijd verdedigen.

Ook al drinkt je kleine zusje veel te veel en is ze de dag erna de hele dag misselijk en kan ze niks, dan zal je haar altijd helpen en zeggen dat het waarschijnlijk door het eten kwam. Dit moesten wij wel doen, zodat we niet uit ons huisje moesten…!

8. Ruzies komen altijd goed.

Je bent elke dag op elkaar aangekeken, dus chagrijnig doen tegen elkaar kan wel, maar je weet dat je toch met elkaar door moet en elkaar nodig hebt om die berg op te komen of naar een ander land te vliegen.

9. Je krijgt respect voor elkaar

We delen alle jeugdherinneringen en we hebben veel dingen waar we samen op terug kunnen kijken met een ander inzicht. We hebben beide niet een hele makkelijke tijd gehad en daar kunnen we nu samen op terug kijken. Ook als je geen zin hebt om met je vriendinnen of je ouders te praten, dan kun je altijd nog naar je zus(je). Ze zal je niet zo snel veroordelen want she’s been there.

10. Je kunt outfits combineren, zolang ze nog schoon en niet bezweet zijn….

Zolang we met de backpack door de bergen trokken en de ene niks meer had omdat het vies, nat en bezweet was, konden we altijd nog even in elkaar backpacks graaien om te zoeken naar een shirt wat leuk maar toch ook comfi was.

Reizen met je zusje backpacken zussen

Waarom is het leuker om je zusje te reizen dan met een vriendin?

Uit bovenstaande tien punten denk ik wel dat het blijkt waarom het reizen met je zusje GE-WEL-DIG is. Het reizen met een vriendin kan goed en fout uitpakken aangezien je nog nooit zolang met elkaar in een huis hebt gewoond. Je komt dus achter dubbel zoveel dingen als wanneer je met je zus gaat reizen.

Wat zijn perfecte bestemmingen om met je zus naartoe te gaan?

Wij hebben tot nu toe vooral in Europa samen met onze familie gereisd. Zo gaan we al elk jaar (23 jaar) met elkaar naar de camping in Italië in de meivakantie, in de kerstvakantie gingen we vroeger altijd skiën en in de zomervakantie gingen we naar verschillende plekken in Europa zoals Kroatië, Frankrijk, Spanje en Italië. Nu we beide ouder zijn, heb ik mijn zusje meegenomen en overtuigd dat reizen naar verre landen geweldig is. Je leert verschillende culturen, voeding en manieren van leven kennen. Voor nu hebben we alleen heel Thailand gezien, Maleisië en Singapore. Maar in 2018 staat voor ons een reis naar Nepal op de planning waar we vooral veel zullen gaan wandelen in het Himalaya gebergte.

Hoe kiezen jullie een bestemming? Heb je daar nooit ruzie over?

Er is zoveel te zien op de wereld en we willen beide nog veel zien. We hebben een voorliefde voor Azië dus dat maakt de keuze al wat makkelijker maar er komt zeker een tijd dat we lootjes moeten gaan trekken om te bepalen naar welke bestemming we dat jaar gaan.

backpacken zusje zus jungle liesse-lotte

Hoe doen jullie dat met budget?

We hebben voorafgaande de reis een budget vastgesteld en werken er beide voor om met dit bedrag op vakantie te gaan. We stippelen de reis een beetje uit voordat we vertrekken en verdiepen ons wat in de prijzen van het land waar we heen gaan. Verder verdelen we alle prijzen op locatie en zorgen ervoor dat ieder evenveel betaald.

Wat is de ideale reisduur als je met je zus reist?

De ideale reisduur kan verschillen denken wij. Het verschilt wat voor reis je gaat doen. Ga je backpacken dan raden wij minimaal 4 weken aan, ga je voor een relaxte vakantie in de zon dan kun je aan een week al genoeg hebben of als je er thuis even tussenuit wil maar al je vriendinnen zijn druk, ga lekker een weekendje citytrippen. Het doet je zussenband altijd goed.

Hebben jullie nog een laatste tip voor zussen die graag met elkaar willen gaan reizen?

We hebben er lang over getwijfeld of we wel zo’n lange reis samen moesten gaan maken en of we onze eerste reis wel moesten boeken. Zelf familieleden zeiden dat we na week 1 al los van elkaar verder zouden reizen en we gegarandeerd ruzie zouden krijgen. Maar achteraf gezien hebben we geen één keer ruzie gehad en we hebben onwijs genoten samen. Dus onze tip is: BOEK en GAAN! Het maakt je familieband alleen maar sterker en je leert elkaar echt waarderen. En hoe mooi kan het zijn dat jij later kan zeggen dat je met je zus zoveel hebt gezien van de wereld!

Ok, de allerlaatste vraag: Zijn er plekken waar we jullie reizen kunnen volgen?

Tijdens onze reis schrijven we vaak een blog. Aankomend jaar zullen we dit met Polarsteps gaan doen. Ook zitten we beide op Instagram waar we maar al te graag onze prachtige uitzichten en activiteiten delen, je kan ons volgen op @Liesselotterozemarijn en @hannelorehoogakker