Before they pass away reisboek
Jimmy Nelson

Reisboek tip | ‘Before they pass away’ van Jimmy Nelson

De eerste keer dat ik het boek van Jimmy Nelson zag was volgens mij in een tijdschrift of krant. Al bladerend kwam ik ineens de titel ‘Before they pass away’ tegen en ook al stond daar slechts de cover van het boek bij afgebeeld met een kort stukje tekst, direct was ik benieuwd naar de gehele inhoud. In die paar zinnen las ik dat de Britse Jimmy Nelson tussen 2010 en 2014 de wereld rond trok om fascinerende culturen vast te leggen: “He wanted to discover how the rest of the world is threatening to change their way of life forever. But most importantly, he wanted to create an ambitious aesthetic photographic document that would stand the test of time”. In die jaren dat hij rondtrok maakte ik ook mijn 6 maanden durende wereldreis. Voor mij waren plekken als Camodja, Japan, Vietnam of Maleisië toen al bijzonder. Onvoorstelbaar dus hoe het moet zijn om authentieke tribes te ontmoeten en vast te leggen. Toch neemt dit boek je met haar gigantische bladzijdes echt even mee.

Before they pass away

© Before They Pass Away by Jimmy Nelson, gepubliceerd door teNeues, € 128, ook beschikbaar als Collector’s Edition & Collector’s Edition XXL – www.teneues.com.

Zoals je ziet mag ik me, inmiddels een hele tijd later, eindelijk de gelukkige eigenaar van het boek ‘Before they pass away’ noemen. Het is allereerst gigantisch. Formaatje A3. En onwijs dik. Ik lieg niet als ik zeg dat de bladzijdes een stapel vormen van bijna 10 centimeter. Een machtig gewicht om te tillen. En de inhoud? Die heeft alles wat ik ervan verwacht had. Jimmy Nelson weet inlandse culturen met waanzinnige beelden vast te leggen. In hun volle glorie en met als decor landschappen die in the middle of nowhere liggen. Het zijn culturen die ondanks alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren en globalisering nog steeds volgens hun aloude tradities leven. De foto’s zijn niet alleen geweldig om naar te kijken, het boek is met deze waanzinnige beelden eigenlijk ook een soort historisch document geworden. Nooit eerder zag je volgens mij volkeren zo authentiek afgebeeld en daarbij informatieve teksten die je meer vertellen.

Sneak preview

Foto’s © Jimmy Nelson Pictures BV, www.beforethey.com, www.facebook.com/jimmy.nelson.btpa

Deze week had ik het tijdens een Q & A na het zien van de film Banana Pancakes & the Children of sticky rice (aanrader trouwens!) over wat authenticiteit nou is. We willen soms als reizigers per se hidden gems ontdekken, plekken waar niet iedereen komt. Maar wanneer is iets nou nog echt authentiek? Wat mij betreft zijn de volkeren afgebeeld in ‘Before they pass away’ daar een bijzonder voorbeeld van. Je ziet afbeeldingen van samenlevingen die meer dan anderen een onderscheidende levensstijl leiden, met bijpassende kunst en tradities. Deze tribes lijken dichter dan anderen bij de natuur te leven, iets dat zeldzaam is en wat je in de westerse wereld eigenlijk niet meer terug ziet. Hoe vegan wij hier in Amsterdam ook proberen te zijn!

Verhalen & beeld

Before they pass away reisboek

Aan het boek hangt een klein prijskaartje, van zo’n 99,95 euro en kan bij verschillende grote boekhandels gekocht worden zo ook bij online webshop De Zwerver. Het boek is gepubliceerd door uitgeverij teNeues dus je kan hem ook direct bij teNeues bestellen. In dit artikel kon je al een kleine sneak preview van alle mooie foto’s zien, maar in het boek lees je ook meer over de leiders van deze stammen en hun historie. Wanneer je van reis documentaires houdt en graag meer leert over andere culturen, is dit boek dus echt een aanrader.