Wild kamperen slaapzak

5 dingen die je echt nodig hebt als je gaat wild kamperen

Wakker worden in the middle of nowhere. Het enige wat je om je heen vindt is natuur. Geen dorp of stad in de wijde omtrek te bekennen. Alleen jij, je tent en wat basic essentials temidden van een wildernis. Je wist het misschien niet, maar op sommige plekken in Europa mag je nog wild kamperen. Maar omdat wij weten dat anno 2015 heel wat reizigers echte luxe paardjes zijn, leek het ons tijd om wat basis spullen op een rij te zetten die je echt nodig hebt als je dit gaat doen. Aan een elektrische koelbox zal je namelijk weinig hebben midden in de natuur en een overdosis water is juist weer extreem handig, want wie wild kampeert heeft geen sanitair gebouw om de hoek waar je met wc rol onder de arm naartoe kunt lopen als ‘je moet’.

1. Een goede slaapzak

Must have nummer één: Een goede slaapzak. In Frankrijk of Noorwegen kan het ‘s avonds aardig afkoelen. Als je dus gaat wild kamperen is het aan te raden een goede slaapzak bij je te hebben. Wij kozen voor een The North Face slaapzak van de serie Aleutian. Weegt iets meer dan 1000 gram, is 183 bij 53 centimeter waardoor hij ook niet zo groot is als je hem oprolt en heeft een medium warmteklasse. Dat laatste betekent dat je er fijn in slaapt als de temperaturen schommelen tussen 8 en -11 graden.

Wild kamperen slaapzak

2. Water, water en nog meer water

Niets is zo vervelend als je geen schoon water tot je beschikking hebt om te drinken. Helemaal als je in the middle of nowhere zit. Neem dus voldoende water mee als je op pad gaat. Stop het in een grote fles of verdeel het drinkwater over verschillende bidons. Een andere optie is om een waterrugzak mee te nemen, hoeveel daar in kan varieert per rugzak maar in zo’n geval draag je het water gewoon op je rug.

Water wild kamperen

3. Een klein matje

Wanneer je gaat wild kamperen is de kans groot dat je ook aan het hiken bent. Wanneer je zo’n lange wandeltocht maakt is het fijn om kleine spullen bij je te dragen die weinig wegen. Vandaar dat de slaapzak bij nummer één in dit lijstje ook zo min mogelijk weegt, maar tegelijkertijd nog wel voldoende warmte geeft. Wanneer je dus een keuze maakt voor een slaapmatje is het aan te raden om op de afmetingen en het gewicht te letten. Een goede keuze is bijvoorbeeld de slaapmat van Thermarest de versie Trail Lite, die kun je onder andere kopen bij Outdoorsupply.nl. Deze slaapmat is 3.8 centimeter dik, weegt tussen de 800 en 1100 gram en is heel klein op te vouwen.

wild kamperen slaapmat

4. Kookgerei en lucifers of een aansteker

Een gaspitje, een pan en lucifers of een aansteker. Drie dingen die handig zijn om mee te nemen. Wanneer je dit hebt kun je vuur maken als het koud is en tegelijk kun je ook wat te eten klaar maken.

kookspullen wildkamperen

5. Een goede tent

Wanneer je gaat wild kamperen is het niet aannemelijk dat je een De Waard Tent mee kunt slepen en elke dag gaat opzetten. Neem dus een compacte en makkelijk opzetbare tent mee als je gaat wildkamperen. Wij vinden Quechua altijd fijne tenten hebben. De meeste gooi je zo uit en je klikt ze ook gemakkelijk weer in elkaar als je weg gaat.

Wild kamperen tent

Welke spullen neem jij écht mee als je gaat wild kamperen?