De meeste werkende Nederlanders krijgen aan het begin van het nieuwe jaar weer een nieuwe lading vakantiedagen. Dagen waarop je vrij bent, maar wel lekker doorbetaald krijgt, ideaal! Alleen hoe zorg je dat je met een beperkt aantal vakantiedagen, laten we zeggen 24 of 25, toch lang of veel op reis kunt? Wij combineerden vakantiedagen met weekenden en feestdagen (waarop je toch al vrij bent) en ontdekten dat je zo niet slechts 24 dagen op vakantie kunt maar 57! Oftewel, zet je vakantiedagen in 2018 slim in en krijg meer dan twee keer zoveel vrij.

Hoe haal je meer uit je vakantiedagen in 2018?

Als je je vakantiedagen op slimme momenten inzet, kun je langer op vakantie. Hoe werkt dat dan precies? Allereerst is het om verschillende redenen slim om je vakantiedagen niet per se in de zomer (hét moment dat heel Nederland op vakantie wilt) in te willen zetten. Reizen is in de zomer vaak duurder, er zijn in de zomer geen feestdagen waarop je sowieso al vrij bent én waarom zou je juist weg gaan uit Nederland als het hier ein-de-lijk een keer wél lekker weer is. Oke, even terug naar het onderwerp: Hoe en wanneer haal je dan wel meer uit je vakantiedagen? Je kan je vakantiedagen het beste opnemen voor of na feestdagen waarop wij in Nederland sowieso al vrij zijn. Denk aan Koningsdag, maar ook aan Pasen of Pinksteren. Als je dit handig doet, heb je geen 24 dagen vrij, maar kun je in het gunstigste geval juist 57 dagen op reis.

Kan iedereen meer vakantiedagen krijgen in 2018?

Bij bovenstaande zijn we van iemand uitgegaan met een gewone kantoorbaan van 40 uur per week, waarbij je sowieso al in het weekend vrij bent en vanuit werk gemiddeld 24 vakantiedagen krijgt. Je moet dus altijd even checken of onze tips ook daadwerkelijk voor jou gelden en natuurlijk of je werk ook flexibel is om jou vrij te geven rond de meest gunstige data.

Als je op deze momenten vrij vraagt, krijg je dubbel zo veel meer vakantiedagen in 2018

In 2018 kun je ongeveer 2 maanden op vakantie, terwijl je maar iets meer dan 3 weken vrij hoeft te vragen. Je kan je vakantiedagen op twee verschillende manieren effectief opnemen:

Optie 1: 51 dagen vrij terwijl je 25 vakantiedagen opneemt

Als je voor deze verdeling van je vakantiedagen kiest kun je 1 maand echt lang op reis (ga bijvoorbeeld een maandje backpacken in een van de 20 beste backpack-landen) en daarnaast kun je nog 2 keer een kortere vakantie maken van 10 dagen:

 • Kerstmis & Nieuwjaar (23 december ’17 t/m 1 januari): 10 dagen vrij terwijl je 3 dagen op neemt
 • Goede Vrijdag & Pasen (30 maart t/m 8 april): 10 dagen vrij terwijl je 4 verlofdagen gebruikt
 • Koningsdag, Hemelvaart & Pinksteren (27 april t/m 27 mei): 31 dagen vrij terwijl je 18 vakantiedagen opneemt
51 dagen vrij

Meer vakantiedagen 2018 Meer vakantiedagen in 2018 Meer vakantiedagen in 2018 verlofdagen

Optie 2: 57 dagen vrij terwijl je 24 vakantiedagen opneemt

Een andere optie is dat je je vakantiedagen op onderstaande momenten opneemt, je kan dan meer dagen op reis maar het is wel iets lastiger om een langere reis te maken. De langste periode dat je dan vrij bent is tijdens Koningsdag en Hemelvaart, dan heb je 17 dagen tijd voor vakantie:

 • Kerst & Nieuwjaar (23 december ’17 t/m 1 januari): 10 dagen vrij terwijl je 3 dagen op neemt
 • Goede Vrijdag & Pasen (30 maart t/m 8 april): 10 dagen vrij terwijl je 4 verlofdagen gebruikt
 • Koningsdag & Hemelvaart (27 april t/m 13 mei): 17 dagen vrij voor 9 vakantiedagen
 • Pinksteren (19 mei april t/m 27 mei): 9 dagen vrij terwijl je 4 verlofdagen vrij vraagt
 • Kerst & Nieuwjaar (22 december t/m 1 januari ’19): 11 dagen vrij terwijl je 4 vakantiedagen opneemt
57 dagen vrij

Meer vakantiedagen 2018 Meer vakantiedagen in 2018

Vakantiedagen 2018 opnemen vakantiedagen in 2018

In 2019 ook weer meer vakantiedagen hebben?

Als je in 2019 ook weer meer vakantie wilt, dan kun je het beste tijdens kerst 2018 en Nieuwjaar 2019 ook weer op slimme momenten vrij nemen. Als je dan namelijk 4 dagen opneemt, dan kun je bijvoorbeeld 11 dagen vrij zijn. Verder is het slim om ook in 2019 weer naar de Nederlandse feestdagen te kijken waarop je vaak sowieso al vrij bent. Lees hier alles: Zo krijg je meer vakantiedagen in 2019. Benieuwd hoe je in 2017 meer vakantiedagen kon krijgen? Hier vind je onze trucs!

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

7 reacties

  • Roëll de Ram

   Ik denk dat de 30e in dit geval slaat op 30 maart, dit valt op een vrijdag. Daarna volgt Zaterdag 31 maart en vervolgens valt 1 april op een zondag.

   Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Dag Geert,
   De 31 december betreft die van 2017 en 1 januari heeft betrekking op 1 januari 2018. Als je deze jaartallen gebruikt, klopt het wel.

   Beantwoorden
 1. Chubi

  Algemeen bekend en er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt maar helaas kunnen in een bepaalde periode maar een aantal mensen weg. Vaak worden deze combinatiedagen dan bij toerbeurt vergeven waardoor gekoppelde dagen dus niet voor alle feestdagen mogelijk is. Iedereen heeft het recht om met feestdagen vrij te zijn dan wel ze gecompenseerd ( onregelmatige dienst) te krijgen waardoor op jaar basis iedereen hetzelfde aantal wettelijke vrije dagen heeft per jaar. In de onregelmatige dienst kun je er voor kiezen deze compensatie dagen te koppelen aan je verlof buiten de schoolvakanties. Overigens vallen deze ‘vaste’ vakanties zoals al gesteld in de schoolvakanties dus duur reizen waardoor vrije dagen kopen veel voordeliger kan zijn je hebt dan ook daadwerkelijk meer vrije dagen per jaar.

  Beantwoorden
 2. Wijnand Schoo

  En ook dit zijn vrijwel allemaal schoolvakanties en dus betaal je sowieso de hoofdprijs voor tickets. Wanneer je geen kinderen hebt en je gaat ipv 36 of 40 uur 32 uur werken, dan kun je nog veel voordeliger plannen. Dan kun je een dag eerder op reis dan de schoolvakanties beginnen en een dag later terugkomen. Dit scheelt p.p. vaak een paar honderd euro op ticket en verblijf wat dus die 2 dagen minder werken per maand mooi compenseert.

  Beantwoorden
 3. JS

  Goede vrijdag en Bevrijdingsdag zijn alleen voor ambtenaren een vrije dag. Dus de berekening hierboven klopt niet helemaal voor de ‘normale’ kantoorslaaf.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.