Vakantiedagen 2017 inplannen

Met deze trucs heb je meer vakantiedagen in 2017!

Wist je dat de Nederlander gemiddeld zo’n 26 vakantiedagen per jaar heeft? Dit is het aantal betaalde vakantiedagen, waarbij je dus uitbetaald krijgt terwijl je vrij bent. Super relaxt natuurlijk, betaald op vakantie, maar echt veel dagen zijn het niet in een jaar met 365 dagen. Wist je zelfs dat wettelijk elke werknemer per jaar maar recht heeft op 4 weken doorbetaalde vakantie, als je 40 uur per week werkt zijn dat dus maar 20 vakantiedagen. In de praktijk krijgen mensen wel vaak meer dan het wettelijke aantal, vaak tussen de 25 en 30, maar ja feit blijft dat je met zo’n aantal nog steeds niet echt veel kunt reizen. Gelukkig zijn er een paar trucjes zodat je toch langer en meer op reis kunt dan je denkt!

Met deze trucs maak je optimaal gebruik van je vakantiedagen in 2017!

De meeste Nederlanders nemen hun vakantiedagen op tijdens de zomervakantie. Maar als je slim bent en het hele jaar door een paar toffe reizen of vakanties wilt maken, dan gebruik je jouw vakantiedagen op andere momenten. Zo is het bijvoorbeeld slim om je vakantiedagen te gebruiken tussen erkende feestdagen in, zoals koningsdag, Pasen of kerst. Je kan dan lang op vakantie voor minder vakantiedagen.

Ideale momenten om op vakantie te gaan, omdat je zo min mogelijk vakantiedagen verbruikt

1. Pasen & Koningsdag – Pasen valt op een zondag (16 april) en maandag (17 april), beide dagen ben je vrij want dit zijn erkende feestdagen. Door in het Paasweekend en de week erna op vakantie te gaan, hoef je maar 4 dagen op te nemen terwijl je dan op vakantie kunt voor 9 dagen. Blijf je nog een week langer weg, dan zie je dat in die week Koningsdag valt. Op 27 april ben je dus ook al vrij, omdat het hier om een erkende feestdag gaat. Als je in die week ook 4 vakantiedagen opneemt, kun je in totaal maar liefst 16 dagen op reis. Zie hieronder de agenda, met geel is aangegeven op welke dagen je dus een vakantiedag moet opnemen en in blauw hoe lang je dan in totaal vrij bent:

16 dagen op reis, terwijl je maar 8 vakantiedagen opneemt

Vakantiedagen Pasen Koningsdag

Als je op Goede Vrijdag ook vrij bent bij jouw werk, dan kun je de week ervoor ook 4 vakantiedagen opnemen. Je neemt dan in totaal 3 x 4 = 12 vakantiedagen op en in totaal kun je dan 23 dagen op reis! Als je in 2017 26 vakantiedagen hebt, dan heb je na deze reis nog 26 – 12 = 14 vakantiedagen over voor de rest van het jaar. Hoe relaxt is dat?!

2. Hemelvaart & Pinksteren – In 2017 valt Hemelvaart ook op een doordeweekse dag, namelijk op donderdag 25 mei. Als je het weekend ervoor op vakantie gaat en weg blijft tot en met het volgende weekend, kun je 9 dagen op vakantie terwijl je maar 4 vakantiedagen op hoef te nemen. Hetzelfde geldt voor Pinksteren. Tweede pinksterdag valt op een maandag, op 5 juni, en ook dit is een erkende feestdag waarop iedereen vrij is. Als je die week 4 vakantiedagen opneemt, kun je ook dan 9 dagen op reis. Zie hieronder hoe dat precies werkt, met geel is aangegeven op welke dagen je een vakantiedag moet opnemen en in blauw hoe lang je dan in totaal vrij bent:

2 x 9 dagen op reis, terwijl je per keer 4 vakantiedagen opneemt

Vakantiedagen Hemelvaart en Pinksteren 2017

3. Kerst – In 2017 vallen beide kerstdagen op doordeweekse dagen. Eerste Kerstdag is op een maandag en Tweede Kerstdag valt op een dinsdag. Als je die week nog 3 extra vakantiedagen opneemt, ben je twee weekenden en een hele doordeweekse week vrij, oftewel 9 dagen vrij in totaal terwijl je maar 3 dagen op neemt! Vervolgens valt Nieuwjaarsdag die week erna ook op een maandag, dus die dag ben je ook vrij. Als je die hele week nog 4 dagen extra opneemt, kun je in totaal 16 dagen op vakantie terwijl je maar 7 dagen opneemt. Zie hieronder in het geel op welke dagen je een vakantiedag moet opnemen en in het blauw hoe lang je dan in totaal vrij bent:

16 dagen op vakantie & je hoeft maar 7 vakantiedagen op te nemen

Vakantiedagen 2017 met kerst lang vrij

50 dagen op vakantie terwijl je maar 23 vakantiedagen opneemt

Volg je al deze tips op en neem je precies op deze momenten vrij, dan hoef je maar 23 vakantiedagen op te nemen om in totaal het volgende vrij te zijn:

  • Pasen & Koningsdag: 16 dagen vrij & dat kost je 8 vakantiedagen
  • Hemelvaart: 9 dagen vrij, dat kost je 4 vakantiedagen
  • Pinksteren: 9 dagen vrij, dat kost je 4 vakantiedagen
  • Kerst: 16 dagen vrij & dat kost je 7 vakantiedagen

Op deze manier kun je dus 50 dagen vrij zijn en dat kost je 23 vakantiedagen. Als je het slim doet plak je de overige vakantiedagen die je hebt nog ergens aan een weekend vast en dan kun je nog een klein reisje erbij maken!

Droom je van nog meer vakantiedagen? Dan zul je moeten verhuizen…

Als je Nederland vergelijkt met Europa, dan blijkt al gauw dat inwoners van andere Europese landen nog meer vakantiedagen krijgen. Denen, Finnen, Fransen en Spanjaarden krijgen bijvoorbeeld zo’n 35 vakantiedagen per jaar of meer. Dat zijn dus 10 dagen meer dan dat wij krijgen! Check even onderstaande tabel, die we vonden op NU.nl, daarin zie je meteen naar welk land je toe moet verhuizen als je meer vakantiedagen wilt:

Vakantiedagen Nederlanders ten opzichte van Europa

Die tabel zegt natuurlijk niets over de werkgelegenheid of over de gemiddelde lonen die je in die landen hebt (en dus over of je wel geld hebt om op reis te gaan, al hoeft reizen natuurlijk niet per se duur te zijn), maar als je puur naar het aantal vakantiedagen kijkt dan zijn dit gunstige plekken om te gaan wonen!

Wat ga jij dit jaar doen met je vakantiedagen?

Benieuwd hoe je meer vakantiedagen krijgt in 2018 of 2019? Lees ook:
Zo krijg je meer vakantiedagen in 2018
Zo krijg je meer vakantiedagen in 2019