In welke landen wordt Sinterklaas gevierd

In welke landen wordt Sinterklaas gevierd?

Op 5 december viert bijna heel Nederland Sinterklaas. Maar waar ter wereld en in welke landen wordt Sinterklaas gevierd? Dat is niet alleen zo in Nederland, want onze Belgische buren doen er bijvoorbeeld ook aan mee. Tijd om op onderzoek uit te gaan en eens op een rijtje te zetten welke landen Sinterklaas vieren.

In welke landen wordt Sinterklaas gevierd?

1. Sinterklaas in België

Waar Hollanders op 5 december meestal pakjesavond vieren, doen de Belgen dat veelal een dagje later. Eigenlijk is dat laatste ook logischer, want op 6 december is eigenlijk de herdenking van de Heilige Nikolaas. Onze pakjesavond, op 5 december, is dus eigenlijk de vooravond van de herdenking. Een ander verschil tussen Nederland en België is dat Sinterklaas in België echt een kinderfeest is en vrij weinig voor volwassenen betekent. Wat je verder wel hetzelfde ziet, is dat in de Sinterklaas periode ook in België allerlei Sinterklaas items te vinden zijn. Zakken, pepernoten, letters, pieten, mijters noem het op en je vindt het er.

2. Sinterklaas in Frankrijk

In sommige delen van Frankrijk wordt ook Sinterklaas gevierd. Een van die plekken in Frankrijk is Lorraine, dit komt omdat Sinterklaas de beschermheilige is van deze plek in Noord Frankrijk. In Frankrijk wordt Sinterklaas overigens wel anders genoemd, daar is de benaming Saint-Nicolas. Verder is ook hier de belangrijkste dag 6 december, net als in België. Rondom de basiliek in het dorpje Saint-Nicolas de Port is dan ook een fakkeloptocht te zien die soms wordt afgesloten met een groot vuurwerk spektakel. Het schijnt dat hier nog een lichaamsdeel van Sinterklaas te vinden is, dus vandaar deze plek. Oh en nog een verschil met Nederland, ze kennen in Lorraine geen zwarte piet maar juist een soort boeman. Een zwart, donker gekleed figuur genaamd Père Fouettard. Maar van dat laatste zie je gelukkig niks terug in dit filmpje:

3. Sinterklaas op Curacao

Ook op Curacao komt Sinterklaas elk jaar aan. Net als in Nederland is er een optocht te vinden en in Curacao vindt die plaats bij de kade van Punda en Otrabanda. Het grootste verschil tussen Sinterklaas in Nederland en op Curacao? In tegenstelling tot in Nederland zijn de pieten op Curacao al een aantal jaar in allerlei kleuren geschminkt!

 4. Sinterklaas in Oostenrijk

Waar in Nederland Sinterklaas een gezellig kinderfeest is, schijnt dat in Oostenrijk juist iets heel duisters te zijn. Sinterklaas wordt in Oostenrijk namelijk vergezeld door Krampus. Een figuur dat eerder lijkt op een demoon, dan op een kindervriend. Deze metgezel van Sinterklaas is eigenlijk nog belangrijker dan de beschermheilige zelf en onze pakjesavond, die nacht, die wordt dan ook eerder Krampusnacht genoemd. Tijdens deze avond is er een optocht van allerlei verklede mensen die eerder aandoen als figuren van halloween dan uit een kinderfilm. De Krampus terroriseren de burgers in Oostenrijk en hoe dat eruit ziet… Zie je in dit filmpje. Best freaky als je het ons vraagt!

5. Sinterklaas in Ameland

Ok. Dit is gewoon Nederland. Maar op Ameland wordt op een geheel andere manier Sinterklaas gevierd tijdens “Sunneklaas”. Dit is van 5 op 6 december. Inmiddels weet je door dit artikel dat Sinterklaas allerlei gedaantes kan aannemen, maar op Ameland is Sinterklaas zo goed als een verbeelding van de duivel. Tijdens deze Sinterklaas periode gelden ook zeer strenge regels op het waddeneiland. Waarvan een is dat vrouwen en kinderen niet naar buiten mogen… Op de website van National Geographic was een bijzonder artikel geschreven over Sunneklaas, maar dat is helaas verwijderd. Via de Waybackmachine kun je het nog terugvinden door te zoeken op de url http://www.nationalgeographic.nl/artikel/de-duivel-van-ameland. Vind je dat maar lastig werken? Op Vice kun je er nu meer over teruglezen, daar zie je ook meteen dat ze niet graag hebben op Ameland dat er over Sunneklaas bericht wordt.

6. Sinterklaas in Zwitserland

Ook in Zwitserland kennen ze onze goedheiligman. Daar wordt Sinterklaas gevierd op 5 en 6 december en noemen ze de man Samichlaus. Hier zit Sinterklaas niet op een paard, maar op een ezel en worden zijn pieten Schmutzli genoemd. Verder wordt Sinterklaas in Zwitserland gekenmerkt door een kleurige optocht die ook wel Klausjagen wordt genoemd.

Er zijn nog meer landen waar Sinterklaas gevierd wordt

Er zijn nog meer landen waar Sinterklaas gevierd wordt. Denk bijvoorbeeld aan Italië (Sint Nikolaas feest in Bari, de plek waar Sinterklaas is begraven), Bulgarije (Daar heeft Sinterklaas vanalles met de vissers te maken) of Tsjechië (Sinterklaas komt hier via een gouden touw uit de hemel naar beneden). Waarschijnlijk is het lijstje nog steeds niet helemaal compleet, maar zo heb je wel een idee!

Verliefd op Nederland banner 2

Inspiratie nodig voor een tof Sinterklaas cadeautje?

Wij verzamelen elk jaar de beste cadeaus voor reizigers en backpackers. Zoals bijvoorbeeld het boek Backpack Bestemmingen of geef ons boek Verliefd op Nederland cadeau,maar check ook deze lijst met 50 cadeaus voor backpackers en de 15 tips met cadeaus voor reizigers!

Lees ook:

Ken jij nog meer andere landen waar Sinterklaas wordt gevierd?