Het aantal plastic waterflesjes dat gebruikt wordt in de toeristen sector in Azië is schrikbarend. Een effectief recyclesysteem bestaat er vaak nog niet, dit betekend dat een groot deel van het plastic afval dat jij en ik gebruiken op reis, eindigt als land of zee vervuiling. Volgends Greenpeace bevindt er op dit moment al 150 miljoen ton plastic zwerfafval in de zee. Elk jaar komt daar ruim 12 miljoen ton plastic bij. Verschillende ondernemingen in Cambodja besloten daar samen iets aan te doen.

Miljoenen plastic waterflesjes worden maandelijks in Cambodja gebruikt

Het is geschat dat er maandelijks 4.6 miljoen plastic waterflesjes worden gebruikt in de toeristensector in Cambodja alleen. Het eenmalige gebruik van deze plastic waterflessen brengt grote schadelijke gevolgen met zich mee en moet dringend worden verminderd.

In September in 2016 is er in Siem Reap het project Refill Not Landfill opgericht. Dit project verminderd het eenmalig gebruik van plastic waterflesjes door het aanbieden van een alternatief: de herbruikbare aluminium waterfles. Al snel werd dit project gesteund door de locals, de toeristen en de vele horeca gelegenheden verspreidt door heel Cambodja.

Een aantal van alle water hervul stations in Cambodja zijn:

 • The Nest Beachclub
 • The Battambang bike
 • Flow Food and Wine
 • McDermott Galery
 • Vagabonds
 • Rehash Trash
 • Purple Mango Welness centre

Een aantal partners van het Refill Not Landfill project zijn:

 • Little Red Fox Espresso
 • Jaya House RiverPark
 • Victoria Angkor
 • Sala Lodges
 • Babel Guesthouse
 • LubD Hostel
 • Aqua Expeditions
 • EXO-Travel
 • Easia-Travel
 • The Phare Cambodian circus

Als je dus in Cambodja bent, is het leuk om bij een van deze plekken langs te gaan.

Hervulbare fles

Hervulbare plastic waterfles tijdens reizen

Het project: Refill Not Landfill

Dit project is opgericht om het gebruik van de single-use plastic waterfles te verminderen. Elke dag wordt er 2 liter water gedronken, vaak gekocht in 4 plastic flesjes. Een vakantie lang plastic waterflesjes kopen stapelt dus gauw op en zorgt voor ernstige milieuvervuiling. Het gebruik van één hervulbare fles voorkomt dit eigenlijk al, dus je snapt nu waarschijnlijk al meteen waarom het zo belangrijk is dat jij een hervulbare fles meeneemt tijdens het backpacken.

Heb jij een Refill Not Landfill fles dan mag je gratis je fles bijvullen

De herbruikbare waterfles van Refill Not Landfill is verkrijgbaar bij een groot aantal locaties in Cambodja. Deze fles kan kosteloos gevuld worden met gezuiverd drinkwater, wat inmiddels op vele vulpunten in meerdere delen van het land te krijgen is. Deze locaties zijn gemakkelijk te vinden met behulp van deze online map. Door een Refill Not Landfill fles te kopen, help je dus niet alleen milieuvervuiling te voorkomen maar heb je ook direct zelf profijt ervan om je gratis jouw fles kunt bijvullen op reis.

Bedrijven kunnen het project op verschillende manieren steunen

Bedrijven en organisaties kunnen ervoor kiezen om het project Refill Not Landfill te steunen door een waterfles vul- of verkooppunt te worden. De enige vereiste is dat ze kosteloos gezuiverd drinkwater leveren aan elke houder van een Refill Not Landfill waterfles. Op dit moment werkt het project samen met meer dan 150 bedrijven in Cambodja en een nog groeiend aantal in Thailand, Laos, Vietnam en Myanmar. Wil je meer informatie over dit project? Neem dan gerust een kijkje op de Facebook pagina.

Vulpunten

vulpunten refill not landfill waterfles

Waarom is het zo belangrijk dat jij een hervulbare fles gebruikt tijdens het backpacken in Azië?

In Azië is men minder bekend met het recyclen van plastic producten. Dit betekent dat het merendeel van het afval eindigt op bergachtige stortplaatsen, naast de wegen, in de rivieren of in de zee. Er wordt vervolgens niks mee gedaan. Maar daarnaast is het materiaal an sich slecht voor de mens, dier en natuur. Probeer daarom zo min mogelijk plastic afval te maken.

Plastic afval zorgt voor een kettingreacties van negatieve gevolgen

Een ander punt van aandacht, is dat het (huis)afval in Azië op het platteland regelmatig wordt verbrand. Dit zorgt voor schadelijke stoffen in de atmosfeer als daar ook plastic tussen zit. Verder is er een grote kans dat het plastic dat niet verbrand wordt op straat beland of in rivieren en uiteindelijk in de zee terechtkomt. Dit afval wordt vervolgens door zeedieren aangezien als voedsel en leidt jaarlijks tot wel een miljoen dode zeevogels en 100.000 zoogdieren. Door het eten van vis en andere diersoorten eindigt het plastic ook in het menselijk lichaam, dit brengt op de lange termijn ook gezondheid problemen voor de mens met zich mee.

Bovenstaande is slechts een deel van alle schadelijke gevolgen van plastic gebruik. Om deze te voorkomen geef ik hieronder een aantal tips om plastic verbruik in Azië te verminderen.

Refill Not Landfill

Refill not landfill waterfles hervulbaar backpacken

Tips om plastic gebruik te verminderen, thuis én tijdens het backpacken

Naast het gebruik van een herbruikbaar waterflesje zijn er nog genoeg andere opties om minder plastic op reis te verbruiken. Het gebruik van alternatieven voor plastic flesjes, rietjes en tasjes zijn gemakkelijke veranderingen in gewoontes maar leiden wel tot een groot positief verschil!

Het is normaal om in Azië bij elke nieuwe aankoop een nieuw plastic tasje te krijgen. Bij een bezoekje aan de markt is het dan ook meer regel dan uitzondering dat je met een hand vol plastic tasjes naar huis gaat. Neem daarom altijd je eigen tas mee tijdens het boodschappen doen en voorkom dat je plastic tasjes onnodig eenmalig gebruikt.

Plastic rietjes vind je ook overal terug, bij elk blikje of glas drinken krijg je er namelijk een aangeboden. Natuurlijk is het simpel vermijden van plastic rietjes een goede oplossing. Mocht je toch graag je drankje drinken met een rietje, maak dan gebruik van de bamboe of metalen rietjes. Het drinkt net zo makkelijk en het is een stuk beter voor het milieu.

In Cambodja zie je dat deze alternatieven steeds meer gebruikt worden en meer horeca gelegenheden sluiten zich aan bij het project Refill Not Landfill. Samen moeten we er voor zorgen dat er geen single-use plastic producten meer verkocht worden.

Rietje

Bamboo rietje

Dit artikel werd geschreven door Guusje Rogaar die zich actief in zet voor het Refill Not Landfill project.

Over de auteur

De redactie van We Are Travellers deelt dagelijks nieuwe reistips over mooie bestemmingen of handige travel gadgets. Volg ons op social media of schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van dit online travel magazine!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.