wifi vpn reizen

Dit is hoe een VPN reizigers kan helpen

Tegenwoordig wil je altijd en overal op het internet kunnen. Thuis wil je lekker kunnen streamen, thuiswerken en online shoppen, maar het internet speelt ook een belangrijke rol als je op reis bent. Waar we vroeger met een reisgids in onze koffer op pad gingen doen we dat nu met ons mobieltje. Vliegtickets, hotels en excursies vind je allemaal online. Maar dat is niet de enige reden waarom je internet wil gebruiken op reis. Je wil ook op vakantie af en toe je favoriete series bekijken en misschien ben je van plan om ook te werken. Een VPN is voor de echte reiziger dan ook onmisbaar. Hoe dat precies zit lees je hier.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. Door een VPN te gebruiken creëer je een versleutelde verbinding met het internet. Dit zorgt ervoor dat je privacy beschermd is en verbergt je echte IP-adres. Elk apparaat dat met internet is verbonden kan worden heeft een uniek adres. Dit is een internet protocol adres, of een IP-adres. Een VPN verbergt je werkelijke IP-adres en laat het doen overkomen alsof je vanaf een andere locatie internet gebruikt. Zegt je VPN verbinding België dan betekent dat niet dat je ook effectief in België bent. Je kunt je VPN verbinding ook instellen op België als je in India zit.

Een VPN heeft heel wat voordelen voor jou als reiziger. Dit zijn een aantal van de handige functies:

 • Bescherming van je privacy;
 • Veilig gebruikmaken van wifi;
 • Geo-blokkades omzeilen;
 • Je favoriete series bekijken;
 • Veilige communicatie voor bedrijven.

Bescherming van je privacy

Wil je je privacy beschermen dan is een VPN ook een belangrijk hulpmiddel. Als je op het internet gaat heb je het misschien niet direct door, maar stiekem word je regelmatig in de gaten gehouden. Zo proberen websites met cookies zoveel mogelijk informatie over je te verzamelen. Maar het kan nog erger. Ook hackers en andere kwaadwillenden willen zoveel mogelijk informatie verzamelen. Door een VPN te gebruiken wordt je locatie afgeschermd.

Veilig gebruikmaken van wifi

Wifi is niet altijd zo veilig als je zou denken. Gebruikmaken van wifi neemt altijd risico’s met zich mee. Dat geldt met name voor openbare wifi netwerken, daar kunnen mensen makkelijk op inbreken. Als reiziger is het bijna onvermijdelijk dat je af en toe een openbaar wifi netwerk gebruikt.

Wil je even snel de locatie van je hotel vinden of meer informatie over de openingstijden van een museum dan wil je dat gewoon kunnen opzoeken. Gebruik je een VPN dan bouw je een stukje veiligheid in. Ook als hackers toegang krijgen tot het openbare netwerk zal jouw informatie nutteloos zijn.

Geo-blokkades omzeilen

In Europa mogen we bijna alle websites over de hele wereld bekijken. Maar dat is niet in alle landen het geval. Sommige landen willen niet dat hun burgers bepaalde websites bekijken. Het ene land gaat daar wat verder in dan het andere land. In Noord-Korea kunnen veel mensen niet online, maar als ze online gaan krijgen ze iets heel anders te zien dan de rest van de wereld.

Dit zijn een aantal landen met geo-blokkades:

 • China;
 • Iran;
 • Noord-Korea;
 • Pakistan;
 • Thailand;
 • Rusland.

Met behulp van een VPN kun je de geo-blokkades omzeilen. Hierdoor kun je gewoon weer in Nepal TikTok kijken en Facebook posts plaatsen in Rusland. Het gaat overigens niet altijd om gehele blokkades. Google is in de meeste landen toegestaan, maar niet alle zoekresultaten zullen getoond worden. Met VPN heb je dat probleem dus niet meer.

→ Lees ook: Met deze VPN tip kun je op Facebook in China en op Instagram in China

Je favoriete series bekijken

Ook als je op reis bent wil je je af en toe terugtrekken en een filmpje of serie kijken. Je zult dan al snel merken dat niet alle films en series beschikbaar bent. In het land dat je bezoekt hebben ze mogelijk niet de rechten om jouw favoriete serie via je streamingdienst uit te zenden. Om te voorkomen dat je weken moet wachten voordat je verder kunt kijken kun je een VPN gebruiken.

Stel de VPN in op het land waar je woonachtig bent zodat je streamingdienst zoals Netflix of Prime Video denkt dat je gewoon thuis bent. Je kunt dan zonder problemen je series en films bekijken.

Veilige communicatie voor bedrijven

Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker om online te werken. Wil je wat langer op reis dan kan online werken de ideale oplossing zijn. Het geeft je de kans om wat langer op je bestemming te blijven en toch geld te verdienen. Maar niet alle bedrijven zijn even enthousiast als het gaat om online werken.

Dat heeft onder andere te maken met de angst op cybercrime. De meeste bedrijven hebben op kantoor een goed beveiligd netwerk. Maar buiten het bedrijf kunnen ze de veiligheid niet garanderen. Gebruik je een VPN dan kun je ook vanuit het buitenland veilig internetten en communiceren met je collega’s op kantoor.

VPN op reis

Tips voor onbezorgd internet op reis

Je weet nu waarom je als reiziger eigenlijk niet zonder VPN kunt. Er zijn echter nog meer dingen die je kunt doen om zonder zorgen het internet te gebruiken op reis. Dit zijn onze tips:

 1. Stel je VPN in op automatisch verbinden – Hierdoor heb je automatisch een veilige verbinding.
 2. Schakel roaming uit – Buiten Europa kunnen de roamingkosten flink oplopen.
 3. Schakel automatisch verbinden met internet uit – Kies alleen voor internetverbindingen die je vertrouwt.
 4. Scan geen QR-codes – Je weet nooit op welke website je uitkomt door deze codes te scannen.
 5. Schakel ‘vind mijn apparaat’ of ‘zoek mijn iPhone’ in – Mocht je onverhoopt je telefoon kwijtraken dan kun je hem makkelijk terugvinden.
 6. Stel een code in op je telefoon – Voorkom dat kwaadwillenden in je telefoon kunnen met een wachtwoord, gezichtsherkenning of vingerafdruk.
 7. Maak een back-up van je foto’s – Sla foto’s van je reizen op een externe harde schijf op of upload naar de cloud.

Zonder zorgen op vakantie

Als je op reis gaat moet je heel veel dingen regelen. Van het kopen van vliegtickets tot het vinden van de beste hotels en uitstapjes. Kortom, je moet heel wat regelen voordat je kunt gaan genieten van je vakantie. Je wilt je dan ook geen zorgen maken over je internetgebruik. Door tijdens het reizen een VPN te gebruiken bescherm je jezelf tegen kwaadwillenden en kun je gewoon je series kijken.

Meer handige reistips checken

Lees ook: