Mardi Gras

Partyen tijdens Mardi Gras in New Orleans: Zo plan je dat!

Zoals wij Carnaval in het zuiden vieren of Koningsdag door heel het land, worden in Amerika elk jaar heel wat Mardi Gras feesten gevierd en dan met name in de stad New Orleans in de staat Louisiana. Hier in Nederland kennen we het Mardi Gras vooral vanwege Amerikaanse films als Mardi Gras Springbreak en dan herinneren we met name de grote feestjes en kettingen (dit zijn de Mardi Gras kettingen) die tijdens het feest worden uitgedeeld. Maar eigenlijk bestaat Mardi Gras uit veel meer dan dat! Read on en bereid je voor op dit feestje dat in februari met een groots hoogtepunt wordt gevierd maar waarbij de parades al beginnen rond de 6e van de maand.

→ Vind de beste vliegticket deals naar New Orleans

→ Overnachten doe je bij: Best Western Plus French Quarter Courtyard Hotel, Rose Manor Bed & Breakfast of Stylish Warehouse Apartments

Feesten tijdens Mardi Gras

Mardi eh wat…. Wat is Mardi Gras?!

Mardi Gras is eeuwen terug vanuit Europa naar Amerika overgevlogen en trekt elk jaar inmiddels heel wat verklede toeristen en Amerikanen. Het daadwerkelijke Mardi Gras wordt op de dinsdag voor Aswoensdag (ook wel Vastenavond) gevierd, maar in de dagen (wat zeggen we… weken!) ervoor zijn er al meerdere keren parades en optochten te vinden door de stad. Een uitbundig carnavalsfeest dus, dat oneindig veel feestjes lijkt te kennen. Traditioneel gezien is het daadwerkelijke Mardi Gras het einde van de carnavalsperiode en tegelijkertijd ook het laatste grootse feest van de winter voordat de lente begint.

Tradities tijdens Mardi Gras

Mardi Gras staat ook wel bekend als ‘Fat Tuesday’ oftewel ‘Vette Dinsdag’ en het feest kent heel wat tradities. Zo heeft het feest een aantal herkenbare kleuren: Paars, groen en goud. Als je bijvoorbeeld niet echt verkleed wilt (normaal moet je er in ieder geval niet bij lopen), doet een outfit in een van deze drie het dan ook altijd goed. Verder vinden er héél veel parades plaats (soms al dagen voordat het écht Mardi Gras is), gaan veel mensen verkleed de straat op en is overal muziek te horen. Met tot slot als meest herkenbare traditie: de Mardi Gras kettingen.

→ Tip: Verzamel Mardi Gras kettingen verzamelen tijdens de parades

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Denise Lyons (@roamingnola)

Throw me something, Mister!

Niet alleen staat Mardi Gras bekend om haar kleuren paars, groen en goud of grote parades. Ook worden er tijdens het feest kettingen, kopjes, knuffels, speelgoed of munten gegooid naar parade-kijkers vanaf de gigantische praalwagens. Trek de aandacht door ‘Throw me something, Mister!’ te roep en heb je iets te pakken? Houd er dan goed aan vast, want de kans is groot dat iemand anders het anders uit je handen grist. Hoe meer kettingen, spullen of andere shiny dingen, hoe beter! Vooral de kettingen zijn geliefd en je ziet er dan ook iedereen mee rondlopen. Heb je direct ook een leuk souvenir om mee te nemen voor als je weer naar huis gaat! Geen zin om de strijd aan te gaan? Dan kun je de kettingen uiteraard ook kopen bij een souvenirstandje! Maar er een vangen vanaf een paradepaardje is misschien toch iets stoerder… met als uiteindelijke uitdagingen om natuurlijk een hals vol te verzamelen! Vind hier verkleedkleding voor Mardi Gras.

→ Tip: Ga verkleed in paars, groen en goud

De place to be voor Mardi Gras in New Orleans

Wanneer je naar Mardi Gras gaat in New Orleans dan kun je het beste naar Bourbon Street in de wijk French Quarter. Dit is de plek waar de meeste carnavalsactiviteiten plaats vinden en hier zit je dan ook middenin het Mardi Gras feest. Bourbon street is sowieso de plek waar je de meest bars, pubs, restaurants en clubs vindt in New Orleans. Niet zo gek dus, dat dit ook de plek is waar de meeste feesten te vinden zijn tijdens Mardi Gras.

Slapen en parades kijken in French Quarter

Bourbon Street vind je in de wijk French Quarter en dit is ook direct een prima wijk om een hotel te boeken (doe dit wel op tijd, want als je in januari boekt kan veel al vol zitten). Als je in French Quarter slaapt (logeer bijvoorbeeld bij Best Western Plus French Quarter Courtyard Hotel), kun je namelijk gemakkelijk vanaf je hostel of hotel de stad in lopen en zo het meeste zien van de Mardi Gras festiviteiten. Tijdens de dagen voor en op Mardi Gras zelf zijn namelijk constant parades te vinden in de stad, waarbij je zelfs tribune plaatsen kunt kopen bij het eindpunt. De parades kunnen uren duren en goede schoenen, geschikte kleren (check het weerbericht!) en een snack (of lekker drankje) in de buurt is dan ook niet ongewenst. Zoals we al zeiden vind je veel van de parades direct in French Quarter, maar er wordt ook op veel andere plekken in New Orleans iets georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan Uptown New Orleans, Metiairie, Slidell of Westbank. Het meest up to date schema van alle parades vind je hier: Mardigrasneworleans.com.

→ Hotel tip French Quarter: Best Western Plus French Quarter Courtyard Hotel

Mardi Gras

Meer leuke plekken om dit carnavalsfeest te vieren

Niet alleen New Orleans staat tegenwoordig bekend om haar carnavalsfeesten, je kan namelijk ook meer dan goed naar:

      • Alabama, hier kun je het beste naar Mobile. Volgens velen vond hier de aller eerste keer Mardi Gras plaats!
      • Texas, wil je in Texas Mardi Gras vieren? Ga dan naar Galveston!
      • Missouri, ga hier naar St. Louis. Zij claimen het grootste Mardi Gras festival te hebben na New Orleans

Verder lezen over Mardi Gras in New Orleans?

Meer lezen over Mardi Gras in New Orleans? Kijk dan eens op Mardigrasneworleans.com. Hier lees je meer over wanneer parades zijn, de historie en vind je andere leuke nieuwtjes of handige reistips.

→ Lees ook: Dit zijn de 19 grootste festivals ter wereld→ Bekijk hier alle artikelen over de VS