swim with whales dominica

Op vakantie naar Dominica: Ontdek alles over het Hawaii van de Caribbean

Midden in de kleine Antillen ligt de verborgen parel van de Caribbean: Dominica. Een eiland ongeveer 5 keer zo groot als Texel, maar met 9 actieve vulkanen. Je vindt hier tropisch regenwouden, watervallen, walvissen. Je begrijpt: Dominica heeft niet voor niks de bijnaam ‘Nature Island’. Niet veel mensen hebben van dit eiland gehoord, maar de meesten hebben het groene decor al gezien in een aantal Hollywoodfilms. Zo zijn delen van de tweede en derde Pirates of the Caribbean hier opgenomen. Het is een eiland met een echte Caribische sfeer en super vriendelijke bewoners.

Als je geïnteresseerd bent in natuur is Dominica hét eiland voor jou. Door het tropische regenklimaat is het namelijk overal giga groen. Daarbij zorgen alle vulkanische activiteiten voor interessante bezienswaardigheden en een fantastische topografie. Benieuwd hoe je een vakantie of reis naar Dominica het beste kan plannen? We vertellen je hieronder alles over dit bijzondere eiland!

Zo beleef je de ultieme Dominica vakantie

→ Om op Dominica te komen vanuit Nederland kun je vaak het beste via Frankrijk of Londen vliegen, check hier vluchten naar Dominica
→ Toffe hotels op Dominica: Manicou River Resort, Hibiscus Valley InnFort Young Hotel

dominica vakantie viewpoint dominica vakantie watervallen dominica vakantie carnaval dominica eiland whale sharks swimming dominica eiland_

5 x Wat te doen op Dominica?

Natuur, natuur en natuur. Ik ben zelden op zo’n groen eiland geweest als Dominica en de meeste to do’s voor het eiland hebben hier dan ook mee te maken. Check hieronder wat je écht niet wilt missen:

1. Hiken op Dominica: Waitukubuli National Trail

Over de gehele lengte van het eiland loopt de Waitukubuli National Trail: een prachtige hike-route opgedeeld in 14 segmenten. De segmenten lopen dwars door het regenwoud, langs watervallen, de bergen op en langs kustdorpjes. Heb je geen haast, dan kun je ervoor kiezen om de hele route te lopen, maar de meeste mensen kiezen voor een aantal segmenten. Het is een fantastische omgeving, maar onderschat de hike niet. Het is een intensieve hike, waar je je goed op moet voorbereiden.

2. Wateractiviteiten, van kajakken tot canyoning of snorkelen

Overal op het eiland kun je de tofste water-activiteiten vinden. Denk aan kajakken op zee, scuba-duiken of freediven, maar denk ook aan relaxen in één van de vele hotsprings, canyoning of ga juist hiken naar het boiling lake: Dominica heeft het allemaal!

3. Watervallen

Dominica barst van de mooie watervallen. Een paar pareltjes die je niet wilt missen zijn bijvoorbeeld Trafalgar, Victoria en de Middleham waterval. Je kan hier leuke dagtrips naartoe doen.

→ Tip: Hier kun je een leuke waterval tour boeken Je gaat dan onder andere naar de Trafalgar-watervallen, de Titou-kloof en de Emerald Pool vanuit Roseau. Ook is er een wandeling door het nationale park Morne Trois Pitons in het programma.

4. Bewonder de ‘gentle giants’ van Dominica (walvissen kijken!)

Dominica is om nog een reden een uniek eiland: de potvissen. Ze noemen ze hier ‘resident sperm whales’, omdat Dominica als een van de weinige plekken op de wereld het hele jaar rond potvissen heeft. Er leven zo’n 200 potvissen rondom het eiland. De voornaamste reden hiervoor is de geografie van het eiland. De steile bergtoppen en vulkanen die je over het hele eiland vindt, gaan verder onder water. Dat betekent dat het niet ver van de kust al heel erg diep is. Potvissen bevinden zich over het algemeen alleen in deze diepe wateren, omdat hun favoriete voedsel (de reuzeninktvis) rond de 1000 tot 2000 meter diep leeft. En ja: zo diep duikt een potvis voor een voedzame hap.

Verschillende touroperators bieden trips aan om deze fantastische dieren te bewonderen. Let er bij het boeken van zo’n tour wel op dat de operator goede intenties heeft. En daarmee bedoel ik: zorg ervoor dat ze het beste met de dieren voor hebben. Ik weet dat een aantal operators het enkel voor het geld doen en daarbij geen rekening houden met het stressen van de walvissen. Stel ze een aantal vragen over het welzijn van de potvissen voordat je boekt. De meeste eilanders geven echt om deze dieren en je merkt het vanzelf als dat niet zo is. En een tip: de zee kan ruig zijn, dus neem op tijd je zeeziekte-medicijnen als je hier gevoelig voor bent.

→ Tip: Liever een boottocht doen? Hier kun je een tour boeken waarbij je walvissen & dolfijnen gaat spotten

5. Bubble Beaches

Op een aantal stranden (Champagne Beach, Bubble Beach) is een bijzonder fenomeen te vinden. De vulkanische activiteiten rondom het eiland creëren hier vanuit het verwarmde zand een constante stroom van bubbels. Het is het zeker waard om naar zo’n bijzonder strand een snorkeltripje te plannen.

Snorkling dominica vakantie dominica watervallen dominica eiland hiken dominica eiland watervallen dominica eiland kajakken

Praktische info voor als je naar Dominica gaat

Helemaal zin gekregen om naar Dominica te gaan? Snappen we! En om je reis zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we nog wat praktische tips en info voor je:

Welke taal spreken ze op Dominica

Dominica was gekoloniseerd door Frankrijk en daarna door de Britten, maar sinds 1978 is het een onafhankelijk eiland. De voertaal is Engels – met een Caribisch accent – maar de locals spreken ook een Creoolse taal.

Betalen

Je betaalt hier met de Oost-Caribische dollar, net als op een aantal omliggende eilanden. In de kleine dorpen kun je meestal niet pinnen. Het is dus slim om aan het begin van je trip een contant bedrag te pinnen, bijvoorbeeld in de hoofdstad Roseau.

Links rijden & auto huren of reis met het openbaar vervoer

Als je het aandurft om aan de linkerkant van de weg en door steile haarspeldbochten te rijden, kun je een auto huren. Zit dat niet in je budget, dan kun je over het hele eiland gebruikmaken van het openbaar vervoer of een taxi. Er rijden bussen tussen alle dorpen en die kunnen je onderweg overal afzetten. Het zijn niet de meest comfortabele ritjes (je vraagt je soms af hoe zo’n busje de berg op komt), maar je betaalt rond 5 Oost-Caribische dollars voor 20 minuten in de bus. En dat is omgerekend €1,70. Ook liften is een optie, want zoals gezegd: Dominicanen zijn ontzettend vriendelijk.

→ Tip: Check EasyTerra als je een auto wilt huren hier

dominica carnaval festivals dominica zonsondergang dominica jungle swim with whales dominica dominica festivals

Waar ligt Dominica?

Je vindt Dominica in de Caribbean. Om precies te zijn ligt het tussen de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe in, dus in het continent Midden-Amerika.

Hoe kom ik op Dominica?

Je kan vanuit Nederland / Europa op verschillende manieren op Dominica komen. Verwacht alleen geen directe vlucht, want reizen doe je vaak via een van onze buurlanden en ook in de Caribbean moet je vaak nog even overstappen. De laatste rit kun je dan per vliegtuig doen of met een ferry. Opties die je bijvoorbeeld hebt om op Dominica te komen, zijn bijvoorbeeld de volgende:

Naar Dominica via Frankrijk & Guadeloupe of Martinique

Er zijn meerdere vliegroutes. De meeste Europeanen vliegen vanuit Parijs: Air France vliegt namelijk dagelijks direct vanuit Parijs naar de buureilanden Guadeloupe en Martinique. Vanaf deze eilanden is het nog een korte ferry naar Dominica.

Naar Dominica via Londen & Barbados

Ik ben zelf voor de budget-optie gegaan. De maatschappij Norse Atlantic Airways vliegt direct vanuit Londen naar Barbados. Vandaar is het nog een kort vluchtje met InterCaribbean Airways naar Dominica.

Naar Dominica via Sint-Maarten of Puerto Rico

En zo zijn er nog een aantal routes die werken, zoals over Sint Maarten of Puerto Rico. Ik zou aanraden om op zoek te gaan naar losse vluchten, dan kom je over het algemeen op de meest goedkope routes uit. En vergeet vooral de ferry’s niet mee te nemen in je opties!

→ Meteen vluchten checken: Kijk naar Dominica vluchten op Skyscanner

Mooie hotels op Dominica

Op Dominica zijn niet giga veel hotels te vinden zoals je op andere plekken in de Caribbean wel hebt. Maar er zijn zeker bijzondere adresjes te vinden. Een paar mooie accommodaties en hotels op Dominica zijn bijvoorbeeld:

Meer lezen over Dominica of de Caribbean?

Lees ook: