caye caulker belize
Janneke Schijven

Zo chill jij het beste op Caye Caulker in Belize: Hostel-tips, diving & must do’s

‘Go slow, go slow’, gezellige locals die vol enthousiasme over het eiland vertellen, niets moet alles mag, een laid back sfeer en overal wuivende palmbomen, dat is Caye Caulker. Een klein tropisch eiland in de Caribische Zee, dat onderdeel uit maakt van Belize. Rondom het eiland ligt het Barrièrerif, het op één na grootste rif ter wereld. Het is dan ook niet vreemd dat veel duikers hierop af komen. Je merkt hierdoor wel dat het een populaire plek onder de toeristen is, maar desondanks blijft dit een waanzinnig plek om naartoe te gaan.

Op Caye Caulker bestaat geen stress

Toen we aankwamen met de boot, bleek onze bagage in een andere boot te zijn vervoerd. Ik sprak een local aan en vroeg aan hem hoe laat hij onze bagage verwachtte. ‘Geen idee, maar ik raad je aan om een cocktail te drinken daar’, en hij wees naar wat strandtentjes dichtbij de pier. Niet helemaal hoe wij het in Nederland zouden oplossen, maar dit geeft heel goed aan hoe de sfeer is op Caye Caulker, heel relaxed en de bewoners maken zich nergens druk om.

Mijn lievelingsplek op Caye Caulker: Lazy Lizard

Caye Caulker is een langgerekt eiland wat uit twee delen bestaat. Het eiland wordt door een ondiepe watergeul gescheiden en deze scheiding wordt ook wel ‘the Split’ genoemd. Veel locals gebruiken de term ‘the Split’, omdat het een mooie plek is waar je ook goed de zonsondergang kan zien. Op deze punt bevindt zich ook de strandtent Lazy Lizard. Een plek waar je onder het genot van een drankje (probeer de rumpunch!) en lounge muziek heerlijk kunt relaxen. Hoewel er niet echt een strand is, kun je hier wel met je strandhanddoek aan het water liggen. Tussendoor neem je een duik in het koude, zoute water. Er komen hier veel locals en toeristen en er is dan ook altijd wel wat te doen.

Wat is er nog meer te doen op Caye Caulker?

De onderwaterwereld hier is geweldig! Vanwege onze drukke reisplanning, verbleven wij maar één nacht op het eilan maar ik had er graag nog een nacht willen blijven om wat meer van de omgeving te zien. Zelf heb ik dus helaas weinig van de onderwaterwereld mogen bewonderen, maar we spraken wel veel mensen die hier heel enthousiast over waren. Duiken is hier supermooi en divers, zo is er een grote kans dat je roggen, kleine haaitjes, vissen, zeeschildpadden en zeekoeien tegenkomt. De gouden tip voor als je naar Caye Caulker gaat: Go diving or snorkeling!

Naast duiken is het de ultieme plek om te relaxen

Op het eiland lijkt de tijd even stil te staan. Er komen backpackers die hier een weekend blijven, een paar dagen, maar sommige juist ook een week of nog langer. Het is dan ook echt een plek om te luieren, in de hangmat te liggen en niets te hoeven doen.

magic beach resort belize caye caulker caye caulker island magic hotel belize caye caulker belize magic beach resort

Hotel-Tips voor Caye Caulker

Er zijn veel hotels, hostels en guesthouses te vinden, maar het is aan te raden om van tevoren wat research te doen. Zo zijn er weinig accommodaties met zwembad en zit er veel verschil tussen de prijs en kwaliteitverhouding. Wij verbleven één nacht op het eiland en kozen voor een verblijf bij Island Magic Beach Resort. Dit hotel heeft een zwembad, de kamer zag er netjes uit en de locatie was perfect. Binnen een paar minuten lopen kwamen we uit bij veel restaurantjes en bars. Je betaalt hier wel wat voor, een nacht kostte ons 80,- euro.

caye caulker belize 2

Restaurants

Er zijn verschillende leuke, gezellige restaurantjes te vinden op Caye Caulker. Deze kun je eigenlijk niet missen, want de meeste zijn rondom de welbekende straat Playa Asuncion gelegen. Hier bruist het ‘s avonds van de mensen. Vaak wordt er één bar per avond uitgekozen, waar dan een bandje speelt en waar het echt druk is. Je herkent dit goed omdat hier veel mensen zijn. Wat betreft het eten, probeer zeker kreeft als het seizoen ernaar is, echt een aanrader! Wij aten vis bij Happy Lobster, hier kreeg je een goede maaltijd tegen een fijne prijs. Voor ontbijt moet je bij Amor y Cafe zijn, een heerlijk tentje waar je van alles kunt bestellen. Homemade granola of wafels met vers fruit. Amor y Cafe is geopend van 6:00 tot 14:00 uur.

Praktische tips voor je reis naar Caye Caulker in Belize

caye caulker belize

Quanto costa? Hoe duur is het eigenlijk om naar Caye Caulker te gaan…

Aan veel activiteiten die vanuit Caye Caulker worden aangeboden hangt een flink prijskaartje. Natuurlijk betaal je in Mexico voor bepaalde excursies ook behoorlijk wat, maar hoeveel dat bedrag in totaal is, is natuurlijk afhankelijk van wat je precies gaat ondernemen. Om bijvoorbeeld naar de Blue Hole te gaan ben je snel €100,- a €200,- kwijt. De exacte prijs is afhankelijk van wat je daar precies gaat doen. Wil je bijvoorbeeld alleen een rondvlucht erboven of ga je er per boot naar toe en wil je ook duiken? Een open deur, maar hoeveel je bezoek kost heb je natuurlijk zelf in de hand. Op het eiland zijn genoeg plekken waar je dit soort excursies kunt boeken, dus van te voren regelen is niet per se nodig al kun je via reisorganisaties als Riksja Travel wel zogenoemde bouwstenen boeken. Riksja regelt dan je bezoek aan Caye Caulker al vooraf.

Don’t forget, wat moet je echt niet vergeten?

Vergeet niet om waterschoenen of sandalen mee te nemen. Bepaalde plekken onder water zijn erg drassig, het is mogelijk dat je een stukje weg zakt en sandalen zijn hierbij erg comfortabel. Verder is er op het eiland maar één pinautomaat waar je alleen met creditkaart geld kunt opnemen. Neem dus genoeg contant geld mee, want ook al kan je pinnen, de transactiekosten zijn hier vrij hoog.

Belangrijke tips om op Caye Caulker te komen

Boottickets naar Caye Caulker: Boek je boottickets op tijd en let vooral op de tijden! Wij kwamen vanuit Guatemala en reisden door naar Mexico (Chetumal). Vanuit Caye Caulker ga je eerst naar San Pedro (om Belize uit te mogen) en vervolgens kom je in Mexico (Chetumal) aan.

Let op vertrektijden: Deze snelboten gaan niet dagelijks en vertrekken al vroeg in de ochtend. Het is raadzaam om goed uit te zoeken wanneer en welk tijdstip je de boot neemt. Dit is ook afhankelijk van het seizoen natuurlijk, vaak is het wel mogelijk om ter plaatste te reserveren.

De boot naar Chetumal: De reis per boot naar Chetumal is een aanrader, vooral als je in de ochtend vertrekt. Het verliep soepel, we hoefden niet lang te wachten (bij San Pedro) en waren ook snel door de douane in Mexico. Let op: bij San Pedro dien je 40 Belize Dollars exit fee te betalen. Dit moet contant en komt overeen met €17,-. Ik was hier eind juli.

Taxi’s bij Chetumal: Over Chetumal gesproken, nadat je door de douane bent staan er veel taxichauffeurs die je graag willen vervoeren. Een tip: loop zelf naar de doorgaande weg toe en neem al lopend een taxi. Dit scheelt veel geld en opdringerigheid!

Geld: Neem voldoende Mexicaanse peso’s mee! Om Mexico binnen te mogen moesten wij 500 peso’s (€25,-) betalen. Dit betaal je overigens ook om het land uit te mogen.