barbados turtle vrijwilligerwerks

Schildpadden helpen in Barbados? Geef je op voor vrijwilligerswerk bij het Sea Turtle Project!

De zeeschildpad wordt bedreigd en kan wel wat hulp gebruiken. In 2017 worden daarom weer nieuwe vrijwilligers gezocht voor het Barbados Sea Turtle Project. Dit is jouw kans om twee maanden tot vier maanden naar dit Caribische Eiland te gaan en samen met locals zeeschildpadden te helpen nestelen op het strand.

Schildpadden op Barbados

Barbados is een van de Caribische Eilanden en hoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Je vindt Barbados ten oosten en iets zuidelijker van andere bekende Caribische Eilanden zoals Dominica of Guadeloupe. Het is een idyllisch eiland met een levendige cultuur en exotische stranden waar niet alleen graag mensen komen maar ook zeeschildpadden graag hun eitjes komen leggen. Barbados staat zelfs bekend als eiland met de grootste karetschildpaddenpopulaties van het Caribisch gebied. Jaarlijks leggen gemiddeld zo’n 500 vrouwtjes schildpadden op het eiland hun eieren. Dit gebeurt verspreid over heel het eiland, dus niet alleen op verlaten strandjes maar juist ook bij stranden van hotels of andere populaire plekken. Doordat die stranden zo druk bezocht worden door mensen, is het nodig om de zeeschildpadden hier een handje te helpen. De schildpadden (in het Engels ook wel leatherback genoemd) zijn namelijk een bedreigde diersoort.

Turtle-vrijwilliger

barbados turtle vrijwilligerwerks

Wanneer zijn de schilpadden op Barbados te vinden?

Het schildpaddenseizoen loopt van mei tot en met november, dan zijn de meeste schildpadden op Barbados te vinden. Voor die periode zoekt het Barbados Sea Turtle Project dan ook vrijwilligers en voor 2017 kun je je nu nog opgeven. Wanneer je je hiervoor opgeeft zul je eerst een training krijgen en daarna worden er taken voor je ingepland. Er zijn verschillende momenten waarop projecten starten, onder andere vanaf 15 mei en vanaf 15 augustus. Je moet je daardoor voor 31 maart 2017 opgeven (voor het eerste project) of voor 31 juli 2017 als je voor het tweede project gaat.

Hoe ziet vrijwilligerswerk eruit op Barbados?

Wanneer je naar Barbados gaat zul je als eerst een intensieve training krijgen en daarna ga je als Turtle-vrijwilliger aan de slag. Zowel ‘s avonds als overdag kunnen er werkzaamheden voor je in worden gepland. Dat soort taken bestaan bijvoorbeeld uit beach patrols, tijdens zoiets ga je op pad om data te verzamelen of simpelweg om te kijken waar schildpadden nestelen en mogelijk hulp nodig hebben. Op andere momenten label je de vrouwtjes, andere keren verplaats je een nest omdat het nodig is en het komt ook voor dat je pasgeboren schildpadjes helpt hun weg te vinden naar zee. Tijdens de nestelperiode is er dag en nacht sprake van een Turtle Patrol, er worden dan constant zo’n 15 stranden in de gaten gehouden. Verder is er een 24-uurs Turtle Hotline, deze kunnen mensen op Barbados bellen als er een schildpad hulp nodig heeft.

Hoe groot is de groep vrijwilligers waarmee je werkt en ontvang je een vergoeding?

Op Barbados werk je meestal met een groep vrijwilligers die bestaat uit 6 locals en 6 internationale deelnemers. Met hen werk je een aantal maanden (2 tot 4) samen aan het helpen van de schildpadden. Met de andere vrijwilligers deel je ook de accommodatie op Barbados en daarnaast ontvang je een klein maandbedrag waarmee je eten kan kopen of voorzien in andere kosten. Het vliegticket zal je zelf moeten betalen. Vanuit Amsterdam via Londen Gatwick of Manchester kun je via verschillende verbindingen naar Barbados vliegen. Vlieg bijvoorbeeld met British Airways of Virgin Atlantic, ook kan je met Condor vliegen vanuit Duitsland.

Meer informatie over het Barbados Sea Turtle Project

Het Barbados Sea Turtle Project is een onderdeel van de University of the West Indies en ze werken al meer dan 30 jaar aan onderzoek naar en het beschermen van zeeschildpadden. Bij veel van hun onderzoek en activiteiten kunnen ze goed de hulp van vrijwilligers gebruiken, dus vandaar deze oproep.

Barbados Sea Turtle Project

Barbados schildpadden Turtle Project Schildpadden barbados vrijwillgerswerk eitjes

Aanmelden voor het Sea Turtle Project?

Aanmelden als vrijwilliger kan tot en met 31 maart 2017 (dan start je project van 15 mei of op 5 juni) of je geeft je op voor 31 juli 2017 (dan start jouw project op 15 augustus). Wil je meer informatie lezen over het Sea Turtle Project of je meteen aanmelden? Kijk dan op www.seaturtle.org en op de Sea Turtle facebookpagina, daar vind je ook vereisten voor het kunnen deelnemen aan het vrijwilligerswerk.