Grand tour of Switzerland uitzicht

Grand Tour of Switzerland, een ultieme rondreis langs de highlights van Zwitserland

Hou je van ultieme vergezichten? Ben je een outdoor-fanaat of roadtrip-liefhebber? Of trekt Zwitserland je sowieso als bestemming? Dan hebben we iets heel tofs voor je ontdekt! De Grand Tour of Switzerland, oftewel de mooiste route door Zwitserland. Dit is een auto of treinrondreis die je langs de tofste highlights van het land neemt. Denk bijvoorbeeld aan fel blauwe meren, middeleeuwse dorpjes én bruisende steden, maar ook kom je langs hoge bergtoppen en grandioze gletsjerlandschappen. Lees gauw verder en ontdek meer over deze ultieme reis door Zwitserland:

Grand Tour of Switzerland

grand tour of switzerland meren

Bergen Grand Tour of Zwitserland Grand tour of Switzerland route

Route Grand Tour of Switzerland

Wat kun je verwachten op de Grand Tour of Switzerland?

Wie een reisje maakt naar Zwitserland en de 1600 kilometer of een deel van de Grand Tour of Switzerland aflegt, kan in het kort het volgende verwachten:

  • Highlights: 44 topattracties, waarvan 11 UNESCO-werelderfgoed zijn 
  • Meren: 22 meren groter dan 0,5 km2
  • Hoogste punt op de route: Furkapas, op 2429 meter hoogte
  • Laagste punt op de route: Lago Maggiore, op 193 meter hoogte
  • Alpenpassen: Hiervan kom je er 5 van tegen
  • Wijngaarden: Op de route zul je er veel zien en natuurlijk kun je stoppen om een flesje te kopen
  • Steden: Wat dacht je van toffe steden zoals Bern, Luzern of Geneve!
  • Bijzondere weg: De Via Tremola is met haar kronkelweggetjes natuurlijk ook een onderdeel

Een reis bomvol gevarieerde bezienswaardigheden dus. Of je nu van uitputtende hikes houdt of juist van steden, eigenlijk is er voor allerlei soorten reizigers wel iets op deze route te vinden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte af te leggen en alleen te bezoeken wat past bij jouw reisstijl. De totale Grand Tour is namelijk ook opgehakt in kortere stukjes, waardoor je eigenlijk je eigen droomroute van de Grand Tour kunt samenstellen. Hieronder kun je de hele route van de tour zien op de kaart:

de Grand Tour of Switzerland

Praktische tips voor deze route?

Tot slot nog wat praktische tips voor als je deze tour door Zwitserland wilt maken. Je kan deze route per trein of per auto en motor afleggen. Met een camper wordt niet direct aangeraden, maar je hebt speciale routes waardoor het eventueel mogelijk is.

Wat is de beste reistijd?

De beste periode om de Grand Tour of Switzerland af te leggen is toch eigenlijk wel in de zomer, dus van april tot en met oktober. Onder andere omdat je ook naar hogere delen van Zwitserland gaat en daar kan het kouder zijn buiten de zomermaanden.

Hoe lang heb je nodig om de Grand Tour of Switzerland met de auto af te leggen?

Stel dat je elke dag zo’n 5 uur met de auto rijdt, dan kun je het beste een minimum van 7 dagen aan houden om de hele route af te leggen. Maar afhankelijk van jouw startpunt vanaf de grens is misschien nog wel meer tijd nodig. Ook is het zo, dat hoe langer je hebt op hoe meer plekken je even kunt stoppen.

Aanbevolen rijrichting als je met de auto gaat

De Grand Tour neemt in totaal zo’n 1600 kilometer in beslag en wanneer je begint aan je rondreis, kun je deze op zich in beide richtingen rijden al wordt de voorkeur gegeven om je route met de klok mee af te leggen. Dit vanwege eenrichtingsverkeer en/of snelwegafritten.

Kun je de route ook per trein afleggen?

Yes, je kan deze route ook per trein afleggen! Hiervoor kun je bijvoorbeeld een Swiss Travel pass kopen, waarmee je gemakkelijk door het land reist.

Benieuwd naar meer tips voor de Grand Tour of Switzerland?

Check de website MySwitzerland.com of hou WeAreTravellers hier en op social media (@wearetravellersnl op instagram) in de gaten, want binnenkort gaan wij een stuk van de Grand Tour afleggen! Meer tips volgen snel.

→ Bekijk hier al onze Zwitserland artikelen