Cafe Sperl wenen eten in oostenrijk

Eten in Wenen: Van traditionele gerechten tot foodporn voor veganisten

Niet alleen mijn ijsje, maar ook ikzelf smelt van binnen wanneer ik een hap neem van mijn paarskleurige blueberry-lavendel bol. Geplaatst op een horentje dat ik stevig vasthoud in de zomerse zon die boven Wenen hangt. Uit mijn ooghoek zie ik een paarskleurige druppel langzaamaan naar beneden glijden in de richting van mijn hand. Snel likken voor hij valt.

We staan voor ijssalon Veganista, een foodheaven voor veganisten en ijsliefhebbers. Hier vind je geen schepijs gemaakt van zuivel, maar romig ijs gemaakt van rijstmelk, sojamelk of havermelk. En in de lekkerste of juist meest bijzondere smaken: Hazelnootijs, Basilicum, Witte Chocolade, Sinasappel-Safraan-Olijf of gewoon een bolletje Banaan. Wie denkt dat vegan eten niet lekker kan zijn, mag wat mij betreft pas oordelen na hier te zijn geweest. Met mij anderen want ook Beatrice, onze gids-voor-een-dag en tevens buurvrouw van Veganista, pleit dat reizigers deze ijsshop als vaste prik op hun to do van Wenen moeten zetten. Sowieso is ijs in Wenen uitzonderlijk populair en dat heeft onder andere te maken met de ligging van Oostenrijk tegen Italië aan waardoor veel ijssalons zich in de stad hebben gevestigd. Toch kent Wenen naast lekker ijs nog genoeg andere eet-hemels en van onze favorieten vind je hieronder een lijstje!

Wat je echt gegeten moet hebben als je in Wenen bent in 7 tips

Hieronder een lijstje van leuke plekken om te eten of juist omdat ze er zulke bijzondere producten hebben. Van ijsjes bij Veganista, tot traditionele gerechten als Wiener Schnitzel of de welbekende taarten uit deze Oostenrijkse stad:

1. Een (veganistisch) ijsje bij Veganista

Je las het hierboven al, je kan niet weg uit Wenen zonder een schepijsje te eten. De beste plek daarvoor? Veganista! Je vindt Veganista dichtbij het Volkstheater en het 25 Hours hotel, bij de straat Neustiftgasse op nummer 23.

2. Wiener Schnitzel van schnitzel paradijs Plachutta

Om de hoek van de Opera vind je Plachutta. Een bomvol, overdekt terras. Gevuld met mensen die wachten op de specialiteit van Plachutta: Wiener Schnitzel. Vergezeld met een ietwat olie-achtige aardappel salade. Als je zin hebt in een traditioneel gerecht en vlees (heel veel vlees!) dan moet je hier naartoe gaan. Je vindt Plachutta bij Walfischgasse 5-7.

3. Sachertorte en/of Apfelstrudel

Wenen staat ook bekend om haar taarten. De hele dag door zie je op terrasjes ook allerlei mensen kuchen bestellen. De taarten die in Wenen het meest bekend zijn, zijn de Sachertorte en Apfelstrudel. Wie chocoladeliefhebber is zal waarschijnlijk voor de eerste gaan. Sachertorte is gemaakt van chocolade cake en is gevuld met abrikozenmoes. De lekkerste Sachertorte schijn je bij Cafe Sacher te eten, dit cafe vind je vlakbij de Opera bij de Philharmoniker Str. 4. Zorg wel dat je tijd hebt, want de Sacher is populair en soms staat er zelfs een rij buiten. Zelf koos ik liever voor een stuk Apfelstrudel. Krijg je als je appeltaart fan bent, want daar doet het uiteindelijk toch aan denken. Al krijg je bij je strudel geen slagroom, maar juist vanille saus. De lekkerste Apfelstrudel aten wij bij bistro Tian dat je vrijwel in het Hundertwasserhaus vindt in dezelfde stijl.

4. Drankjes doen bij de skybar van 25 hours hotel

In Wenen vind je ook allerlei skybars, zo ook bij het 25 hours hotel waar wij een iced chai late en homemade lemonade dronken. Vanaf het dakterras van dit hotel heb je een onwijs gaaf uitzicht over Wenen, maar ook binnen is het super leuk ingericht. Trek in een burger? Dan kun je het beste de lift weer naar beneden nemen, want buiten staat een ouderwetse foodtruck die naar horen zeggen de lekkerste hamburgers van Wenen verkoopt.

5. Koffie bij Cafe Sperl

Wanneer je binnenkomt lijk je even terug in de tijd te gaan. Bij Cafe Sperl waan je je in een tijdmachine. Hier drink je koffie in een traditioneel koffiehuis. Leuk om even langs te gaan en bijzonder om te zien in contrast met alle hippe hotspots die overal in de stad opduiken.

6. Voor vers fruit naar Naschmarket

In het weekend vind je bij de Naschmarkt een vintage markt met allerlei rommelspulletjes. Maar de werkelijke reden dat de Naschmarkt zo populair is, komt eigenlijk doordat je hier zo goed kunt eten. Lopend door de kramen worden je overal stukjes fruit, noten of gedroogd fruit aangeboden. Hier en daar aangevuld met een complimentje. Lekker dus, maar stiekem ook een beetje goed voor je ego. Oh en voel je niet opgejut om iets te kopen, want proeven mag hier gewoon gratis. Yum!

7. Pannenkoeken uit Oostenrijk: Kaiserschmarrn

Hongerig als we zijn bestellen we een taartje, (veels te zoete) iced koffie, cappuccino en… een bord Kaiserschmarrn. Aan het woord Kaiser in Kaiserschmarrn hadden we wellicht kunnen zien dat het hier om een gigantische portie pannenkoeken zou gaan, maar onze ogen waren te groot. Met als gevolg dat we in het mooie Cafe Central aan een tafel vol zoets zitten. Omringd door vitrines die gevuld zijn met de mooiste taarten. Maar ondanks de misselijkheid achteraf, wat een aanrader! Kaiserschmarrn bestaat uit verknipte pannekoeken met hier en daar een rozijn. En daarover… Giet je de lekkerste kersensaus. Een must eat dus en sowieso is het een ervaring om een keer naar Cafe Central te gaan. Vroeger kwamen hier gasten als Sigmund Freud en Leo Trotzki. Je vindt Cafe Central bij de Herrengasse 14.

Wat is jouw favoriete eten in Oostenrijk of Wenen? En naar welke plek van bovengenoemde zou jij graag nog eens gaan? Leuk als je het hieronder in een reactie laat weten!

→ Bekijk hier al onze Oostenrijk artikelen