We jubelen vaak over Maastricht omdat Maastricht ‘het’ heeft. Wat ‘het’ precies is? Moeilijk een vinger op te leggen. De combinatie van eeuwenoude straten en het bourgondische leven maakt de Limburgse stad simpelweg heerlijk om te vertoeven. Niet in de laatste plaats omdat het de culinaire hoofdstad van Nederland is. In Maastricht weten we áltijd goede restaurants te vinden: op iedere straathoek zijn er namelijk talloze opties. We schreven eerder artikelen over de stad, maar voor diegenen die alleen op zoek zijn naar goede restaurants in Maastricht is deze blog je plek. Dit zijn de leukste, beste restaurants in Maastricht voor een diner. Oh en vergeef ons: we móesten een keuze maken, maar eigenlijk is de lijst natuurlijk nog veel en veel langer.
Onze favoriete restaurants in Maastricht
→ Lees ook: Wat te doen in Maastricht tijdens een weekendje weg?
→ Hotel tip: Maison Haas Hustinx of Beaumont
Restaurants Maastricht
Dit zijn onze 8 favorieten:
Bar Beurre
Een relatieve nieuwkomer in de Maastrichtse horeca met openingsdatum 2023 maar Bar Beurre heeft al naam gemaakt van heb-ik-jou-daar. Het is niet enkel opgepikt door de Maastrichtenaren zelf, maar in 2024 zelfs bekroond tot ‘fijnste restaurant van Nederland’. Van Heel Nederland dus hé. Franse bistro’s hebben de neiging om als willekeurige paddenstoelen uit de grond te schieten – niets mis mee overigens, we houden van de Franse cuisine – maar Bar Beurre heeft net dat tikkeltje extra. Gelegen in een karakteristiek, stijlvol en knus pand dat we zouden omschrijven als ‘bruine kroeg gezelligheid’. Favoriete plek om te eten? Aan de lange, houten bar. Het eetconcept van Bar Beurre in één zin: Franse klassiekers met een moderne, eigentijdse twist. Een kleine, overzichtelijke kaart maakt het kiezen iets gemakkelijker maar eerlijk? Je kunt bij Bar Beurre geen foute keuze maken. Gerechten als oesters met hollandisme saus, kreeften ravioli en kraakverse tonijn staan op de kaart. Fine dining met een goede prijs-kwaliteit verhouding.
→ reserveren doe je via www.barbeurre.nl
Rooftopbar Bold
Gelegen in het hippe Sphinxkwartier vind je daar The Social Hub: een voormalig industrieel pand wat nu in alles-in-één plek is geworden. Je kunt hier goed overnachten, heerlijk eten én de avond afsluiten met een verrukkelijke cocktail. Verwacht bij Bold Rooftopbar geen fine dining: je gaat voor een casual hap. Betaalbare gerechten, een ongedwongen sfeer, een attente bediening en het mooiste panoramisch uitzicht van heel Maastricht. De kaart is Asian – fusion te noemen met daarbij lunchgerechten als rendang bun en spicy tuna melt & curry’s en risotto als hoofdgerechten in de avond. Voor laatstgenoemde hoofdgerechten betaal je rond de 20 euro: een prima prijs dus. Bij Bold Rooftopbar hebben ze eigen ontworpen cocktails als ‘Time to Travel’; een op gin gebaseerde cocktail. Beeld je daarbij de ondergaande zon in, je lievelingsmensen op de rooftop en voilà: een waanzinnige Maastrichtse avond staat voor je paraat.
→ reserveren doe je via www.boldrooftopbar.com
Le Fernand
Een klassieker, maar Le Fernand mag niet ontbreken in de lijst van leukste en beste horeca van Maastricht. Zoals de naam al doet vermoeden, is de kaart hier Frans. Le Fernand is een combinatie van een Franse bistro, café du vins en restaurant. Het is gelegen op één van onze lievelingsplekken van Maastricht: om de hoek bij de Koestraat in een smalle, middeleeuwse steeg waar ook de oude Bisschopsmolen (goed voor een kop koffie met Limburgse vlaai) zit. Buiten zit je onder de overkapping – met heaters – heerlijk op Franse bistro stoelen, die ons altijd een Parijse vibe geven. Binnen is het knus en gezellig. Verwacht Franse gerechten zoals camembert, escargots en eend. Je kunt bij Le Fernand zowel aanschuiven voor een lekkere lome zondagse lunch of een uitgebreid diner. Maar, let op: bij Le Fernand doen ze niet aan reserveringen. Het is dus altijd hopen op een plekkie of aanschuiven in de rij maar heus; dat is de moeite waard. Le Fernand blijft één van onze favorieten in Maastricht en je waant je in Frankrijk.
→ Check het menu op www.lefernand.nl
Safar
De Franse keuken is oververtegenwoordigd in Maastricht, niet gek met de ligging aan de Franse- en Belgische grens maar toch: soms wil je iets anders. Mocht je willen gaan voor de Midden-Oosterse keuken dan raden we Safar aan, een Libanees restaurant met een moderne twist. Pal aan het Vrijthof, het meest bekende en meest centraal gelegen plein van Maastricht, en verscholen in een karakteristiek, monumentaal pand genaamd Maison Huis Hustinx: een enorm luxe hotel – met een geweldige spa – om jezelf in de spreekwoordelijke watten te leggen, mocht je een weekend in Maastricht zijn. Je drukt op de gouden bel, waarna de grote houten deuren openvliegen en je binnenstapt in een herenhuis. Torenhoge plafonds, gouden accenten en een weelderig trappenhuis komen je tegemoet. Je loopt door naar achter en komt terecht in het restaurant, welke huist in een constructie opgetrokken van zink en glas. Met een kleine, groene binnentuin. Perfect voor de lange zomeravonden. Het wisselende menu bestaat uit te delen gerechten, ‘mezze’, want eten delen is gebruikelijk in de Midden-Oosterse cultuur. Denk hierbij aan gerechten als: haring op een brioche met crème fraiche, gezouten limoen en spicy augurk of Armeense ravioli met yoghurt, passata en sumac. De eigenaar genaamd Zeina Haroun – die in 2020 vanuit Beiroet naar Nederland verhuisde – zorgt ervoor dat het drankmenu naadloos aansluit op de mezze. Er staan onder andere kombucha’s op het menu evenals natuurwijnen. Voor ieder wat wils dus.
→ reserveren doe je via www.safarmaastricht.nl
Tomato
De pittoreske Koestraat is bezaaid met horeca-toppers. Mocht je dus niet weten waar je heen moet gaan in Maastricht, dan ga je naar de Koestraat. Één van de restaurants waar je kunt aanschuiven is de hippe pizza- en pastabar Tomato. Een kleinschalige zaak met een grote, open keuken waar je wordt omringd door een bruisende stadse sfeer. Gezelligheid op en top. Er zijn talloze keuzes om te maken in de menukaart – waar simpele maar lekkere pizza’s en pasta’s op prijken – en je waant je hier in Italië. Top af met een huisgemaakte limoncello en ‘la dolce vita’ is op z’n plek. Zoek je dus een goede Italiaan in Maastricht? Dan is Tomato je plek.
→ reserveren doe je via www.tomatomaastricht.nl
Les Deux
Soms heb je van die nieuwkomers – ook deze dateert van eind 2024 – waarvan je als horecaliefhebber (guilty) wéét dat ze een succes gaan worden. Dat is het geval bij Les Deux. Het enige restaurant in Maastricht dat hersenen serveert, daarmee onderscheiden ze zich natuurlijk al van alle andere restaurants. Klinkt vies, dat eten van hersenen maar blijkt – zo ondervonden we zelf – lekker. Van oudsher was Les Deux een bruine kroeg, nu is het omgetoverd tot fine dining restaurant zónder dat het stijf is geworden: het is knus, warm, stijlvol en gezellig ingericht. Het menu bestaat uit een overzichtelijke kaart met ‘petit peu’ (o.a. oesters), voor- tussen- hoofd- en nagerechten. De mede-eigenaar en chefkok Davey heeft jarenlang ervaring op gedaan als chef bij Le Fernand. Dan weet je dus dat je hier goed zit. Het lekkerste op het menu? De McCaviar: een crispy kippendij, gerookte paling, kaviaar en dille mayo.
→ reserveren doe je via www.lesdeuxmaastricht.nl
Wy
We blijven strooien met het begrip ‘lievelings’ maar het Jekerkwartier – daar waar restaurant Wy is gevestigd – is óók een lievelingsbuurt in Maastricht. Tussen de eeuwenoude stadsmuren in het spraakmakende Jekerkwartier hebben de eigenaren Ilya en Wouter een prachtig pand gevonden, gerestaureerd en omgetoverd tot een fine dining restaurant genaamd Wy. De eigenaren hebben gewerkt in talloze sterrenrestaurants en weten dus precies welke ingrediënten nodig zijn om een goed restaurant neer te zetten. En dat is gelukt. Wy is intiem, knus met maximaal 16 couverts per avond en dat gaat hand in hand samen met verrukkelijk eten. Het eten wordt bereid in de open keuken van het restaurant en alles wat hier de keuken verlaat is top. Het menu bevat onder andere knipogen naar de plek waar het restaurant gevestigd is: zo krijg je de amuses geserveerd op een ‘steen’ uit het Jekerkwartier. Naar restaurant Wy ga je als je iets speciaals te vieren hebt. Of gewoon omdat het kan.
→ reserveren doe je via www.wyinmaastricht.nl
Café Sjiek
Iedereen kent Café Sjiek in Maastricht. Het is namelijk een heus begrip geworden als eerste, zo beweren ze zelf althans, eetcafé in de stad. Een weekend weg naar Maastricht zonder Café Sjiek te bezoeken? Haast onmogelijk, niet voor niets is het het populairste restaurant/eetcafé van de stad. Waarom Café Sjiek zo hoog op de populariteitsladder staat? Het is zoals een eetcafé hoort te zijn: binnenkomen door zware gordijnen, steengoed eten – met natuurlijk de lokale special dish zuurvlees – en je mag je bord hier aflikken. Bij wijze van spreken dan hé. Café Sjiek heeft netnetnet nieuwe eigenaren gekregen en we hebben uit betrouwbare bronnen begrepen dat de menukaart iets gaat veranderen maar laat je daardoor niet tegenhouden. Bij Café Sjiek schuif je nog steeds met gerust hart aan voor een alcoholische versnapering, een goede kop koffie of een bourgondisch diner.
→ reserveren doe je via www.cafesjiek.nl
Kortom: Maastricht heeft het. Maastricht is onze lievelingsstad van het land en de goede horecaopties zijn eindeloos: voor ontbijt, lunch en diner. Bij deze deden we een poging tot de leukste, beste diner-opties maar – zo eerlijk zijn we ook – je kunt bijna niet fout kiezen in Maastricht. Heb je nog toevoegingen voor dit lijstje met beste restaurants van Maastricht? Laat ze vooral weten in een comment!
Meer lezen over Maastricht?
Lees ook:
- Wat te doen in Maastricht tijdens een weekendje weg?
- Zoek je een b&b in Maastricht? dit zijn wat ons betreft de allerleukste!
- Zoek je een leuke plek om te slapen in Maastricht? Boek bij The Social Hub Hotel!
- Bij deze jaren ’20 escape room moet je een geheime bar vinden in Maastricht (en eruit ontsnappen!)