Giethoorn bezoeken

Giethoorn bezoeken: Alles over het Venetië van Nederland

Een van Nederlands populairste uitjes: Giethoorn bezoeken, een knus waterrijk plaatsje in de provincie Overijssel. Dit kleine dorpje wordt gekenmerkt door watertjes, bruggetjes en bootjes. En natuurlijk, normaal gesproken, door een overdosis toeristen, want niet alleen Nederlanders weten dit mooie stukje goed te vinden ook buitenlandse toeristen komen hier heel graag. Juist nu is Giethoorn eigenlijk dé plek voor een uitstapje in eigen land, doordat er minder gereisd wordt door corona is Giethoorn namelijk een stuk rustiger dan gebruikelijk. Benieuwd hoe je Giethoorn het beste kan bezoeken? Je leest het hieronder!

Zo kun je het beste Giethoorn bezoeken

varen in giethoorn bezoeken Giethoorn bezoeken varen giethoorn bezoeken varen tips varen giethoorn bezoeken Giethoorn bezoeken

De ultieme manier om Giethoorn te bezoeken: met een fluisterbootje

Uniek is dit dorp in ieder geval zeker. Giethoorn kent rondom de wateren namelijk geen autowegen: je kunt er alleen lopen of via het water jezelf verplaatsen. En een bezoek aan Giethoorn zónder een bootje te hebben gehuurd… Tja, ben je dan wel echt in Giethoorn geweest?

Varen in Giethoorn

Het leukste is namelijk echt om met een fluisterbootje de boel in Giethoorn te verkennen. And so we did! Op de website van bootverhuur Giethoorn krijg je het aanbod van meerdere verhuurders onder elkaar, dat vind ik zelf enorm fijn! Dan zie je direct wat voor keuzes je hebt en welke prijzen daarbij horen. Sommige bootjes hebben bijvoorbeeld kussens, andere rugleuningen, en het is natuurlijk ook maar net met hoeveel man je op pad bent! Dat scheelt je zoeken, want er zijn echt aardig wat verhuurders op de loer.

Zo vind je een leuke route voor je boottochtje in Giethoorn

Wij huurden een fluisterbootje voor 3 uur en achteraf was dat eigenlijk perfect. Van onze verhuurder kregen we een mooie route mee, die niet alleen door het dorpje gaat, maar ook door de moerassen en uiteindelijk uitkomt op het meer Bovenwijde. En zodra we het dorpje uit waren, hebben we eigenlijk alleen gevaren: wat een heerlijke rust! De aanname dat je in Giethoorn alleen in files vaart, is dus niet waar wat mij betreft. Wel is het wat drukker bij de bruggetjes, in de ‘dorpsgracht’. Haast moet je dus niet hebben en reken zeker wat extra tijd om vanaf het meer terug naar je verhuurder te varen. Het lijkt een klein stukje, maar het tempo ligt daar wel een stuk lager. We hebben immers niet allemaal ons vaarbewijs op zak! Wil je echt de drukte mijden, ga dan ’s ochtends vroeg of aan het eind van de dag.

Wat verder te doen in Giethoorn?

Met het bootje ben je dus zo’n 3 uur zoet, maar daarna hoef je zeker nog niet op huis aan. Wij hebben nog lekker door het dorpje gewandeld en een hapje gegeten. De huisjes zijn onwijs schattig om langs te struinen en er zijn ook veel winkeltjes en eettentjes verstopt. Neem vooral dus gewoon lekker de tijd om hier te genieten wanneer je Giethoorn bezoekt!

tips Giethoorn bezoeken

varen in giethoorn Giethoorn bezoeken tips

Wil je binnenkort Giethoorn bezoeken? Een paar praktische tips:

Naar Giethoorn toe hebben wij niet in de file gestaan en parkeren is goedkoop of zelfs gratis! Vul in je navigatie Binnenpad 14 in en je wordt naar de ruime parkeerplaats P1 geleid waar je €4 per dag betaalt. Wel in cash, dus zorg voor contant geld! Eerder langs het Binnenpad kom je ook al langs een gratis parkeerplaats, P2. Als daar plek is, kun je daar ook gewoon gaan staan. Hou er wel rekening mee dat het allemaal smal is en dat er op zonnige dagen veel wandelaars op de weg lopen. No rush, dus! Verder hoef je voor Giethoorn zelf geen entree te betalen, tenzij je natuurlijk een museum in wilt of een bootje wilt huren.

Neem wat mee voor onderweg

Aangezien je 3 uur onderweg bent op je bootje, is het fijn om wat lekkers mee te hebben voor onderweg. Tijdens je boottochtje heb je eigenlijk maar één mogelijkheid om bij een restaurant te stoppen, dus het is ook slim om nog even van tevoren naar de wc te gaan en niet al teveel te drinken onderweg. Wij hadden ook een muziekboxje mee voor wat zomerse gezelligheid, maar je kunt natuurlijk ook gewoon genieten van de rust en stilte om je heen.

Nachtje logeren in Giethoorn?

Er zijn in Giethoorn ook knusse hotelletjes en B&B’s te vinden, als je er wilt blijven overnachten kun je bijvoorbeeld boeken bij:

Verliefd op Nederland banner 2

Lees meer over mooie plekjes als Giethoorn in het boek ‘Verliefd op Nederland’

→ Bekijk hier al onze tips voor Nederland