Macedonie Mavrovo Meer kerkje

Macedonië, waarom je nu dit onbekende stukje Europa moet gaan ontdekken!

Macedonië, het land dat je misschien wel eens voorbij hebt zien komen bij het Eurovisie Songfestival. Of misschien heb je wel eens van het meer van Ohrid gehoord zoals ik, maar wat ik verder kon vertellen over Macedonië..? Vrij weinig eigenlijk. Dus besloot ik om daar een week op avontuur te gaan en meer over het land te weten te komen.

Macedonië

macedonie Skopje oude deel met Arabische invloeden

Skopje, de hoofdstad van Macedonië

We landen in Skopje, de hoofdstad van een slechts twee miljoen inwoners tellend land. Skopje heeft dan ook maar 500.00 inwoners (wel een vierde van de hele bevolking!) en is daarmee een vrij kleine hoofdstad waar niet enorm veel te beleven valt. Wel kom ik twee verassende feitjes te weten over deze stad. De eerste verassing is dat moeder Theresa blijkbaar in Skopje geboren is, en dat feit wordt, ondanks dat ze haar verdere leven bijna niet in Skopje (of Macedonië) gewoond heeft, ook flink uitgemolken. Verder blijkt dat het ‘oude’ stadscentrum helemaal niet zo oud is als op het eerste gezicht lijkt. In 2014 heeft de overheid namelijk 500 miljoen euro gepompt in hernieuwing van het stadscentrum om het een aantrekkelijkere look te geven. Dit heeft geresulteerd in immense standbeelden, met als hoogtepunt het 22 meter hoge beeld van Alexander de Grote op het centrale plein. Het ziet er indrukwekkend uit en ’s avonds is het plein sfeervol verlicht en een levendige bedoeling. De oude bazaar, die wel echt oud is, en waar je de Arabische invloeden van het land wat meer kunt proeven, is leuk om overheen te struinen. Verder moet ik eerlijk bekennen dat de stad leuk is om een dag te bezoeken, maar langer dan dat hoef je hier eigenlijk niet te blijven.

macedonie Skopje Stadscentrum Alexander de Groote Standbeeldmacedonie Skopje - Grote standbeelden met oude deel op achtergrond

Tip voor als je vanuit Skopje een dag-trip wilt maken: Matka kloof

Wel leuk om nog te doen als dag uitstap vanuit Skopje, is het bezoeken van de Matka kloof. Deze kloof ligt op ongeveer een half uurtje van de hoofdstad en kun je makkelijk bereiken met de bus of met de taxi. Deze kloof is gevuld met water en omgeven door een prachtig landschap. Hierdoor kun je de kloof op verschillende manieren ervaren via het water in een kayak of vanuit een motorbootje, of kies juist voor een wandeling door de bergen. Vanuit de Matka kloof kun je een aantal indrukwekkende grotten bezoeken (die wij vanuit onze kayak helaas niet konden vinden!) en een aantal kerkjes.

Niet missen tijdens je Macedonië-reis: Ohrid

Ohrid is zo’n beetje de belangrijkste toeristische plaats van het land en tevens een van de weinige plekken waar ook echt veel buitenlandse toeristen te vinden zijn. Nederlanders blijken hier overigens al zo’n 50 jaar te komen (door een boek van Nederlandse schrijver A. den Dolaard dat zich hier afspeelt) en vooral in het plaatsje Ohrid zelf wordt hier goed op ingespeeld door de locals. ‘Goedemorgen! You want fietsen? Goedkoop!’. Het plaatsje heeft een leuk historisch centrumpje met een oude kerk en kasteel. Inmiddels heeft het ook een flinke boulevard met hotels en een winkelstraat vol toeristische zaakjes en drukke strandjes. Het meer, omgeven door bergen, waaraan het ligt is prachtig en dus is het begrijpelijk dat deze bestemming zo populair is. Als je iets meer rust wilt opzoeken kun je naar een van de kleinere plaatsjes rondom het meer. Ook kun je vanuit Ohrid met een bootje naar Svt. Naum, een klooster waarvan de beginselen terug gaan tot 905! Lees hier meer over roadtrippen langs het meer van Ohrid!

Meer van Ohrid Ohrid zonsondergang

Mavrovo National Park

Mavrovo is waarschijnlijk de minst bekende bestemming in Macedonië voor de meeste buitenlandse toeristen. In de winter is dit gebied een populaire skibestemming voor binnenlandse toeristen en in de zomer kun je hier dus prima hiken, fietsen of gewoon lekker tot rust komen. Zonder eigen auto is dit park wel wat lastiger te bereiken, wat waarschijnlijk ook voor een deel verklaart waarom hier niet zoveel toeristen naartoe gaan. Heb je wat meer tijd en ben je bereid hier naartoe te reizen, dan is dat wel echt de moeite waard. Het park bestaat uit een helderblauw (kunstmatig aangelegd) meer omgeven door bergen en is weer compleet anders dan het meer van Ohrid. Hier vind je slechts een aantal restaurantjes en hotels die in de winter de wintersport gasten voorzien, maar verder is het heerlijk rustig. In het midden van het meer staat een half verzonken kerkje dat de plaats een mysterieuze sfeer geeft.

macedonie meer van Mavrovo (2)Macedonie Mavrovo - Meer met half verzonken kerkje

Nog een paar tips qua reizen in Macedonië

Over het algemeen is de infrastructuur goed genoeg ontwikkeld om er zelfstandig (zonder een auto) te reizen en overnachten. Toch is het land (naast Ohrid) nog redelijk onontdekt en laat het genoeg ruimte voor avontuur over. Het land heeft een interessante mix van culturen, mooie natuur en vriendelijke bevolking. Ohrid en Matka waren voor ons de hoogtepunten en in combinatie met de lage prijzen is dit een prima vakantiebestemming voor een week.

Meer tips voor Macedonië lezen?

Roadtrippen langs Lake Ohrid in Macedonië

Wil je naar Macedonië?

Gespot voor jou:

Vliegtickets naar Macedonië Hotels in Macedonië