Deze 9 foto’s & 1 mini-VIDEO bewijzen waarom jij ook naar SZIGET wilt

Elk jaar verandert het eilandje Obudai dat in de rivier de Donau ligt, middenin Boedapest, in één groot festival terrein tijdens Sziget. Het groene eiland is een week lang The Island of Freedom. Een plek waar alles kan, (bijna) alles mag en waar de tofste artiesten optreden. Dit jaar waren wij ook op Sziget en we kunnen niet anders zeggen: Naar dit festival moet je gewoon ooit zijn geweest! We zagen optredens van Dua Lipa, Kygo en Shawn Mendes, dansten de hele middag op Afrikaanse beats, maakten foto’s op de meest bizarre kuntscreaties, deden boodschappen bij de Aldi (gewoon op het festivalterrein, hoe chill is dat!), verbaasden ons over de grote hoeveelheid tenten die overal en nergens stonden (yep, ook vlakbij grote podia kan je kamperen! Hoe die mensen slapen snappen we overigens nog steeds niet) en propten ons vol met Griekse gyros, koude cider en liters bier. Omdat we het zo’n tof feestje vonden, leek het ons hoog tijd om jou daar ook van te overtuigen, dus hieronder vind je 9 foto’s en 1 mini-video die bewijzen dat jij ook naar SZIGET Festival wilt volgend jaar!

Deze 10 redenen bewijzen waarom jij ook naar SZIGET wilt volgend jaar

Sziget island of freedom 2018

1. Het heet niet zomaar Island of Freedom

Hierboven zie je de toegangspoort van Sziget, The Island of Freedom, en zo heet dit festival niet zomaar. Hier lijkt alles te kunnen en er wordt op toffe manieren aandacht besteed aan belangrijke thema’s (worldpeace, gelijkheid, een groenere wereld). Dat mensen meer open minded en bewust zouden moeten zijn, wordt ook op hele toffe manieren gestimuleerd. Er wordt op het festival namelijk veel aandacht aan kunst van beginnende kunstenaars besteed waardoor je creativiteit constant geprikkeld wordt. Er zijn hele toffe installaties te vinden, zo is er een liefdesnest gemaakt, een muur waarop je kan schrijven wat nog op je bucketlist staat, er zijn plekjes gecreëerd waar je je even helemaal kan terug trekken van de drukte, er is een spelletjeshal, giantische wip waps en indrukwekkende kunstwerken waarnaar je wilt blijven kijken of juist super graag op wilt klimmen.

Sziget island of freedom 2018

2. Je kan hier met gemak je meest gekke, uitdagende of bizarre outfit aan

Heb je een bizarre outfit in de kast liggen? Stop hem in je tas, trek hem aan en kom er vervolgens achter dat er altijd vriendengroepen zijn die nog iets vreemders hebben meegenomen. Hier gelden geen kledingvoorschriften en kun je dragen wat je wil.

Naar sziget gaan dua lipa 2018

3. Er treden hele toffe artiesten op, denk aan: Dua Lipa, Arctic Monkeys, Zara Larsson of Kygo

Elk jaar bestaat de line-up van Sziget uit hele toffe artiesten. Dit jaar waren op het hoofdpodium onder andere Dua Lipa en Kygo te zien, twee super toffe concerten die eindeloos hadden mogen duren wat ons betreft. Maar ook Arctic Monkeys, Zara Larsson, Milky Chance en een hele lijst anderen hebben wij gezien. De dagen voordat wij op Sziget waren stond er ook een hele toffe line-up klaar, denk bijvoorbeeld aan The Kooks, Clean Bandit, Lana del Rey en Kendrick Lamar. De line-up wordt altijd vooraf online bekend gemaakt, dus je weet vooraf precies wat je allemaal kan zien en welke dagen je dus het beste naar Sziget kunt gaan.

naar sziget in 2018 one love stage

4. Los gaan op tropische beats

Naast wereldwijd bekende artiesten zijn wij ook los gegaan op Afrikaanse muziek en hebben we gedanst met een belly dancer. Op Sziget kom je namelijk niet één type muziek tegen, maar er zijn verschillende stages waar je bijna de hele dag naartoe kunt. Of je nou van top 40 hitjes, RNB, Hip Hop, techno of wereldmuziek houdt: het is ergens te vinden op Sziget!

Kygo sziget festival 2018

5. En als je denkt dat alles is afgelopen, is er ‘s nachts ook nog vaak een feestje te vinden

De timetable van Sziget duurt elke dag tot mega laat, verbaas je dus niet als je pas om 04:00u in je bed ligt al kan je ook net zo goed rond 00:00 je bed induiken als de optredens bij main stage zijn afgelopen. Het terrein wordt meestal druk rond een 15:00/16:00 uur, dus je kan ook prima uitslapen elke dag.

Zwemmen op Sziget festival

6. Het is soms bloedheet in Boedapest, maar gelukkig kun je een plons in de Donau nemen

Boedapest kan bloedheet zijn in de zomer, de gemiddelde temperatuur is 25 graden en als die hitte je even te veel wordt kun je op het festivalterrein bij de Donau een plons nemen in het koude water. Perfect plekje om even af te koelen!

7. Er gebeurt zoveel op een dag op Sziget, dat je van elke dag wel een aftermovie zou willen

Als je één dag naar Sziget gaat, zul je al merken dat er zoveel te zien en doen is. Wij hebben van één dag een aftermovie gemaakt van 1 minuut en als je die ziet, snap je precies wat we bedoelen. Stel je dus even voor dat je drie dagen gaat of zeven: Je gaat hier echt gegarandeerd een toffe tijd hebben!

sziget leuke activiteiten

8. Het is meer dan alleen muziek

Het hele festivalterrein van Sziget is eigenlijk één grote attractie. Ook wanneer er geen optredens zijn kun je je met gemak vermaken. Er zijn mini workshops die je kan volgen, ga bijvoorbeeld schilderen of duik juist een stormbaan in en probeer te winnen van je vrienden terwijl je je een weg baant over een gigantisch springkussen. Ook is er een bioscoop te vinden op het terrein, er zijn dansoptredens en circus-shows. Verzin het en grote kans dat het er gewoon is!

Sziget love seat

9. Als je niet meer kan kun je zo je bed in duiken op de camping of boek een appartement in de buurt

Als je naar Sziget gaat kun je op het festivalterrein overnachten, er zijn namelijk verschillende campings te vinden. Bij sommige campings kun je overal waar je wilt je tentje neer zetten, sommige tenten hebben wij zelfs heel dichtbij een podia gespot en bij de ingang. Maar er zijn ook campings waar al tenten klaar staan, dan hoef je dus zelf niet een hele tent mee te nemen naar Boedapest. Ben je niet zo’n kampeerder? Je kan ook een appartement huren in de stad, dit hebben wij gedaan. Voor tien a twintig euro kun je met de taxi van het centrum namelijk heel makkelijk naar Sziget. Wij sliepen met vrienden in een appartement met 6 personen en eerlijk is eerlijk, het was best chill om daar lekker wakker te worden in een schone ruimte, met een chille keuken en ruime badkamers. Het is natuurlijk wel weer iets duurder dan de camping.

2018 Sziget festival

10. Sziget is eigenlijk best betaalbaar als je het vergelijk met andere festivals

Om te kunnen betalen op Sziget zet je een bedrag op het bandje waarmee je ook toegang krijgt tot het festivalterrein. Wees gerust: Als je dit bedrag niet opmaakt, kun je het weer cash terug krijgen op elk moment van de dag. Het ticket voor Sziget zelf is misschien prijzig, maar op het festival zelf is alles redelijk betaalbaar. Helemaal als je bier of cider drinkt ben je per drankje echt niet heel veel kwijt. In ieder geval een stuk minder dan in Nederland én er was bijvoorbeeld ook een Aldi op het terrein waar je gewoon boodschappen kunt doen.

Al zin gekregen om naar Sziget te gaan? Zo regel je je tickets voor volgend jaar!

Via Festival.Travel kun je heel makkelijk je Sziget tickets fixen, een plekje op de camping veroveren en zij organiseren een Sziget-trein vanuit Nederland waardoor je ook nog eens heel makkelijk in Boedapest komt. Check hier of de tickets voor volgende zomer al beschikbaar zijn

→ Bekijk hier al onze Hongarije artikelen

 

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door de fotografen van Rockstar Photographers, thanks voor jullie toffe beelden en dat we deze hier mogen gebruiken!