Budapest winter zomer Burchtheuvel
Eva Kasbergen

Budapest in de winter of zomer? Deze 7 dingen moet je sowieso doen!

Twee keer heb ik het genoegen gehad om door Budapest te mogen zwerven. De eerste keer midden in de winter terwijl Budapest geteisterd werd door een voor hen zeldzame fikse sneeuwstorm en eenmaal in de zomer. En ik kan je zeggen, in beide jaargetijden is Budapest zeer de moeite waard! Hier een aantal tips die jouw bezoek aan Budapest tot een succes gaan maken!

Winter of zomer: Dit wil je doen in Budapest

Budapest winter zomer BurchtheuvelBinnenkant koepel budapest

1. Beklim de Burchtheuvel

Budapest is op te delen in twee delen. Buda en Pest en daar doorheen stroomt de rivier de Donau. De Burchtheuvel is sowieso een bezoek waard maar geeft je meteen ook een heel mooi beeld van hoe de stad in elkaar zit. Wanneer je op de heuvel staat krijg je een wonderschoon uitzicht over de rivier de Donau en het daarachter gelegen Pest en zijn theatrale Parlementsgebouw.

Op de Burchtheuvel is het zeker in de zomer behoorlijk druk maar dat is niet zonder reden, je vindt er onder andere de Matthiaskerk, het Vissersbastion en de National Gallery. De Matthiaskerk is niet alleen van de buitenkant prachtig met zijn kleurrijke daken maar ook de binnenkant is gevuld met de meest bijzondere muur- en plafondschilderingen.

Ik vond het erg leuk om de heuvel op te klimmen maar voor wie dat niet zo ziet zitten is er ook een kabelbaan die je in een mum van tijd naar boven brengt.

2. Winter of zomer: Eet altijd taart wanneer je in Budapest bent!

Na zo’n pittige heuvelbeklimming wil je nog maar een ding; rustig zitten met ijskoude limonade en overheerlijke taart. En dat hebben ze dan voor je bij Ruszwurm vlakbij het Vissersbastion. Budapest heeft een rijke traditie in taart en hun nationaal gebakje is de Dobostorte. Overal in de stad zijn er koffietentjes te vinden waar je dit taartje en vele vele andere kunt krijgen. En Ruszwurm zou daarin de allerbeste zijn. Of dat waar is weet ik niet. Ik weet alleen wel dat ze een hele uitgebreide kaart hebben met belachelijk veel overheerlijke taarten. Daar wil je wel even neerploffen en jezelf weer opladen met een taartje, misschien wel twee.

Adres: Szentharomsag u. 7

Budapest zomer uitzichtBudapest zomer wandelen park

3. Chillen op Margaretha-eiland

Wat ik heerlijk vind aan Budapest is dat het nooit heel erg vol met toeristen lijkt te zijn. Dat ligt er natuurlijk ook wel aan waar je naartoe gaat, de Burchtheuvel bijvoorbeeld is zeker een plaats waar het heel vol met toeristen kan zijn. Maar over het geheel gezien voelt de stad niet super vol aan. Ben je desondanks toch toe aan een beetje rust en ontspanning? Bezoek dan het Margaretha-eiland. Via een van de vele bruggen over de Donau kun je het eiland bereiken. In dit grote stadspark mag geen verkeer komen en dus kun je hier heel ongestoord picknicken in het gras, lezen en luieren. In de zomer worden er opera’s en concerten gegeven in het openluchttheater.

4. Avondwandeling langs de Donau

Wat ik zowel in de zomer als de winter te gek vond was het wandelen langs de Donau tegen de schemer. Als de stad verlicht wordt door de straatverlichting en de dag verandert in de nacht. Wandel je aan de kant van het levendige pest dan heb je uitzicht over een prachtig uitgelicht Buda. Budapest heeft enorm veel enorm grote en theatrale gebouwen en deze worden in de nacht sprookjesachtig verlicht. Tegelijkertijd word je tijdens je wandeling van alle kanten vermaakt door straatmuzikanten, straattheater en veel gezelligheid en rumoer van alle restaurantjes en cafe’s die Pest rijk is.

Avondwandeling Budapest langs de donau Budapest avondwandeling zomer langs donau

5. Bezoek de Opera

Waarschijnlijk heb je tijdens een van je wandelingen door de stad het prachtige Operagebouw al gespot. Overdag kun je met een gids binnen kijken en de buitenkant is natuurlijk ook al heel mooi. Maar als je de kans hebt dan zou ik zeker een kaartje proberen te scoren. Dit kun je ter plaatse aan de balie in het gebouw zelf doen. Maar zeker in de zomer kan het snel uitverkocht zijn. Je kunt ook al van te voren via internet kaarten aanschaffen, dan weet je zeker dat je goed zit. Ik heb twee voorstellingen gezien, de ene werd engels ondertiteld en dan andere niet. Maar eigenlijk vond ik dat ook niet erg, de muziek, de kostuums en de mooie omgeving waarin er wordt opgetreden zijn al een bijzondere ervaring op zichzelf.

6. Baden in een van de vele badhuizen in Budapest

Ben je toe aan een dagje pure ontspanning? Bezoek dan een van de vele badhuizen die Budapest rijk is. Zelf heb ik hier wisselende ervaringen mee. Ik heb tweemaal het Széchenyibad in het stadspark Városliget bezocht. In de winter was het heel relaxed, rustig en super fijn om even helemaal warm te worden na extreme kou van buiten. Maar toen ik in de zomer terug kwam was het meer dan overvol en ook niet erg schoon. Wat voor een badhuis toch wel belangrijk is. Ik blijf het voorlopig dus gewoon even tijdens de winters bezoeken!

Budapest winter sneeuwwandeling eiland parkBudapest in de winter

7. Dansen in een ruïnebar

Budapest heeft een bijzonder leuk uitgaansleven! Het meest fantastisch vond ik de bezoekjes aan de vele ruïnebars die Budpest heeft. Zoals de naam al zegt zijn het bars die gevestigd zijn in leegstaande panden. Bij ons in de straat zat de Instant, een appartementencomplex wat verbouwt is tot club. Een bizarre plek waar in elke ruimte weer nieuwe ontdekkingen te doen zijn. Van varkens die ergens in de lucht van de binnenplaats lijken te zweven tot een enorme grote konijnenfoto aan de wand in een van de vele kamers. In alle hoekjes, gaten, aan de muren de plafonds overal zijn de meest bizarre dingen te vinden. Er zijn chillkamers en danszalen en op verschillende verdiepingen zijn bars waar je bier, wijn en natuurlijk de nationale drank Pálinka kunt krijgen. Alle ingrediënten dus voor een nacht volop uit je dak gaan.

Adres: Nagymezo utca 38

Wat kies jij: Winter of zomer in Budapest?

Een video van Budapest zien?

Nog niet overtuigd na alle tips in dit artikel? Check dan deze video! Soms kom je namelijk van die videos tegen die je meteen kippenvel bezorgen. Deze “I’ve been to Budapest” video is er ook zo één, gemaakt door de Nederlandse Abdurrahim Gulten. Vergeet trouwens niet je geluid aan te zetten als je gaat kijken, want dat maakt dit filmpje extra tof! Wij zijn benieuwd wat jullie van deze Budapest shots vinden, één ding is zeker, wij kregen hierdoor meteen zin om op stedentrip te vertrekken:

I've been to budapest video

→ Bekijk hier al onze Hongarije artikelen