sziget 2018

Hierom wil jij (minstens één keer in je leven) naar Sziget!

Wat ooit begon als een gezellig tuinfeestje, is uitgegroeid tot een van de grootste muziekfestivals van Europa. We hebben het over Sziget: het Island of Freedom dat ieder jaar in augustus midden in Boedapest plaatsvindt. Dit jaar was een extra bijzondere editie: het Hongaarse festival bestond namelijk 25 jaar en wij waren erbij! We laten je in dit artikel zien waarom jij volgend jaar de 26 kaarsjes van het festival uit wil blazen.

sziget festival 2018 sziget 2018 festival Sziget festival in 2018

Foto’s Benedek Varga & Sandor Csudai

Sziget: Island of freedom

Het is niet zonder reden dat Sziget ook wel de naam Island of Freedom draagt. Er hangt namelijk een ontzettend fijn sfeertje op het terrein. Het maakt niet hoe je eruit ziet, wat voor kleding je draagt, welke nationaliteit je hebt of welke seksuele voorkeur je hebt: iedereen is welkom. Anders dan op sommige festivals – we noemen geen namen – draait het er hier niet om welk haarbandje of Levi’s shortje je draagt; het gaat erom dat je zeven dagen lang zonder zien en gezien te worden kunt feesten. Hoe fijn?!

Een week lang feesten

In tegenstelling tot de meeste festivals duurt Sziget maar liefst zeven dagen. Zeven dagen! Nu houden de meeste bezoekers het bij een vijfdagenticket of een weekendticket, maar als je de energie hebt, dan kun je er dus een week lang tegenaan. Voordeel van Sziget is het fantastische klimaat in Boedapest: je hebt bijna nooit regen. Temperaturen kunnen wél boven de veertig graden uitstijgen, dus be prepared.

Line-up Sziget

Een van de belangrijkste redenen dat er ieder jaar honderdduizenden bezoekers naar Sziget komen, is natuurlijk waar het eigenlijk allemaal om draait: de steengoede line-up. Naast een aantal grote hoofdacts – andere jaren waren dat onder andere Pink, Iggy Azalea en Major Lazer – is er op het festival veel ruimte voor kleine en opkomende bands. Overdag zijn dat voornamelijk Oost-Europese bands uit Hongarije en Kroatië, en zodra de avond valt, klimmen bekendere namen zoals Glass Animals, Roosevelt en Birdy op de verschillende podia. De line-up voor dit jaar wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt op de site van Sziget.

Circus & theater

Naast muziek is er op Sziget ontzettend veel ruimte voor ander vermaak. Zo wordt er een compleet circus opgebouwd en zijn er de hele dag door toffe dansacts en acrobatiek te aanschouwen. Ook kun je je haar in laten vlechten, bungeejumpen, drankjes drinken in een skybar en naar theatervoorstellingen. Vervelen is er dus niet bij.

2018 sziget festival sziget festival 2018 festival sziget 2018 sziget 2018

Foto’s László Mudra & Sandor Csudai

Hartje Boedapest

Wat misschien wel het grootste pluspunt van Sziget is, is de ligging van het festival. Het vindt namelijk plaats midden in Boedapest op een eiland (Sziget betekent eiland in het Hongaars) dat in de Donau ligt en Boeda van Pest scheidt. Mocht je dus geen zin hebben om in een tentje te slapen op de festivalcamping, dan kun je gewoon een hotel of Airbnb boeken en daar overnachten. Er gaat dag en nacht openbaar vervoer en er rijden zelfs taxi’s vanaf het festivalterrein. Handig!

Boek je Sziget avontuur via Festival Travel

We kunnen nog heel veel meer over Sziget vertellen, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf meemaken. Het maakt niet uit wat voor leeftijd je hebt, je ziet jong en oud rondlopen op het terrein en zelfs gezinnen met jonge kinderen bezoeken het festival. Wil jij er volgend jaar ook bij zijn? Check de website van Festival Travel voor verschillende arrangementen!

→ Bekijk hier al onze Hongarije artikelen