Guernsey vakantie Castle Cornet vanuit St. Peter Port

Dit wil je zien tijdens je vakantie op het kanaaleiland Guernsey

Het meest toeristische en druk bezochte eiland van de Kanaaleilanden is Jersey, maar het eilandje Guernsey waar een bescheiden 62.000 inwoners wonen, mag er ook echt zijn. De mensen spreken er Engels, maar zijn geen Britten. De straatnamen zijn Frans, maar die worden op z’n Engels uitgesproken. Je betaalt er met de Guernsey pound die evenveel waard is als de Britse pond. En het ligt op een bijzondere plek, vlak voor de kust van Normandië terwijl het niet behoort tot Frankrijk maar valt onder de Britse Kroon. Oh en als je dacht dat het bij het Verenigd Koninkrijk hoort dan heb je het ook mis, daar horen de Kanaaleilanden niet bij, evenmin bij de Europese Unie. Een week spendeerde ik op Guernsey en haar kleine zusje Sark en broertje Herm. Benieuwd wat allemaal op mijn reisplanning stond en wat jij ook zeker wilt zien tijdens jouw Guernsey vakantie? Je leest alle tips hieronder!

Dit wil je doen op Guernsey tijdens je vakantie

kanaaleilanden St. Peter Port 2 guernsey

Op Guernsey vind je de kleinste kerk ter wereld

Mijn eerste stop op het eiland was de Little Chapel. Misschien kan je het al aan de naam afleiden, dit is een minuscuul godshuis bedekt met kiezelsteentjes, stukjes gekleurd aardewerk, stukjes porselein, eierdopjes, bordjes en schelpen. De bedenker en bouwer van dit godshuis, broeder Deodat, had voortdurend gebrek aan materiaal toen hij dit kerkje aan het bouwen was. Hier kwam een einde aan toen een journalist van de Daily Mirror in 1925 dit onbekende kleine juweel bezocht en beschreef. Toen kwamen er talloze mensen kijken en was er geen tekort meer aan materiaal. Nu komen er genoeg toeristen dit kerkje bekijken, dus mijn tip is echt om vroeg te gaan. Zo kan je namelijk ook nog op je gemak binnen kijken. Er passen namelijk maar acht mensen in de kerk. Daarom is Little Chapel ook de kleinste kerk ter wereld.

Little Chapel

Little Chapel Guernsey kanaaleilandenGuernsey Little Chapel van voren kanaaleilandenLittle Chapel binnen guernsey

Little Chapel binnen in guersney

St. Peter Port: het gezellige en vriendelijke havenstadje

De hoofdstad van Guernsey is St. Peter Port en daar vind je ook gelijk de haven van het eiland. De plaatselijke bevolking noemt de hoofdstad Town. St. Peter Port telt ongeveer 18.000 inwoners en is een druk en vriendelijk havenstadje. In het laaggelegen deel van de stad vind je het oude centrum met smalle en kronkelende straatjes met aardig wat trappen om het hoogteverschil te overbruggen. Hier vind je ook genoeg kleine schattige restaurantjes en kies daar vooral voor vis, want dat is de specialiteit van het stadje. De bovenstad biedt op verschillende plaatsen een mooi uitzicht op het havengebied en de eilandjes Herm en Sark.

St. Peter Port

guernsey Haven St. Peter Port

St. Peter Port guernsey kanaaleilanden

Castle Cornet: een groot en machtig kasteel in de haven van St. Peter Port

Achteraan de pier van de haven van St. Peter Port vind je het machtige kasteel Cornet. Je kunt het niet missen. Je kan dit kasteel bezoeken en vergis je tijdens je bezoek niet in hoe groot het kasteel is. Je kan er met gemak twee uur rondlopen. In 1204 werd dit kasteel gebouwd. Verschillende gouverneurs hebben in het kasteel gewoond totdat in 1672 een explosie enorme schade aanrichtte. Daarna werd het kasteel een gevangenis tot 1811. In het hoogseizoen klinkt er elke dag om 12 uur een kanonschot en staan er in rode victoriaanse uniformen geklede soldaten. Deze ceremonie kan je bijwonen. Loop ook zeker even naar boven, want bovenop het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de haven van St. Peter Port!

Guernsey Castle Cornet met kanon Guernsey vakantie Castle Cornet vanuit St. Peter Port Castle Cornet op Guernsey

Sausmarez Manor: het huis dat al bijna 1000 jaar wordt bewoond

Sausmarez Manor is een historisch landhuis in St. Martin op Guernsey. Het huis draagt de naam van de invloedrijke familie Sausmarez die sinds het midden van de 13de eeuw op deze locatie woont. Er worden rondleidingen gegeven in het huis, maar alleen op bepaalde tijdstippen. Kijk daarom voor je bezoek even op de website. Daarnaast is er ook een Ghost Tour die nogal populair is. Deze tour wordt meestal verzorgd door de Seigneur (de heer van het landgoed) zelf. Deze tour moet je vooraf reserveren en wordt op bepaalde dagen verzorgd. Naast het huis is een enorme tuin waarin een expositie te zien is: ‘The Sculpture Park’. Talloze beelden staan in de bossen en tuinen. Je volgt een route om de uiteenlopende werken van verschillende kunstenaars te zien. Mocht je veel geld bezitten, de beelden zijn allemaal te koop! Iets minder budget? Bij het landgoed is in het zomerseizoen ook een markt met lokale producten te vinden, daar kun je voor wat minder wat lekkers kopen. Daarnaast kan je kippen voeren door wat graan te kopen bij de Tin & Silversmiths die op het landgoed verschillende zilverproducten maakt.

Sausmarez

Kippen voeren bij Sausmarez Manor guernsey Sausmarez Manor

Wandel langs Fort Grey

Er zijn talloze wandelroutes mogelijk op Guernsey, maar ik vond deze vier plekken de moeite waard om eruit te lichten. Fort Grey ligt langs de baai van Rocquaine. Het fort wordt ook wel kop en schotel genoemd, vanwege zijn uiterlijk. Toen ik daar aankwam, was het raar om te zien dat er geen water meer om het fort lag. Dit had te maken met het enorme verschil tussen eb en vloed wat je op Guernsey vindt. Normaal kan je het fort alleen maar bereiken via een stenen dam. Nu kon ik tussen de boten door, die droog lagen, naar het fort toe lopen. Dit fort is gebouwd als een onderdeel van de verdedigingslinie langs de kust. Tegenwoordig is er een maritiem museum gevestigd. Oorspronkelijk heette het Fort Grey Fort Rocquaine, maar het verhaal gaat dat de naam veranderd is nadat twee jonge mensen bij maanlicht samen naar beneden waren gesprongen uit liefde voor elkaar.

Fort Grey

Fort Grey guernsey

Pleinmont Tower en de Duitse bezetting

Op Guernsey zijn talloze bunkers, forten en observatoria nog te zien van de Duitse bezetting. Zo is Pleinmont Tower, die je in het zuidwesten van het eiland vindt, een uniek vijf verdiepingen tellende-marine observatietoren die werd gebouwd en gebruikt door de Duitse troepen van 1942 tot 1945. Je kunt deze toren ook van binnen bekijken van april tot oktober. Er wordt een lage entree gevraagd. Ik heb de toren niet van binnen bekeken, maar ben gaan wandelen in de omgeving. Hierdoor had ik prachtig uitzicht op de toren. Zorg er wel voor dat je op de paden blijft. Er zijn verschillende bordjes die je waarschuwen voor mogelijk munitie die nog in de grond zit.

Pleinmont Tower

guernsey Waarschuwingsbord voor oorlogsmunitie guernsey kanaaleilanden wandelen bij Pleinmont Tower

Vazon Bay & Cobo Bay

De streek Castel in Guernsey heeft twee in het westen liggende baaien. Vazon Bay is vooral populair onder de kitesurfers, windsurfers en kajakkers. Je kan hier surfboards huren bij de surfschool die bij de baai ligt. Maar je kan ook lekker bij een strandtent gaan zitten en genieten van het uitzicht en de sportieve kunsten. Cobo Bay ligt iets noordelijker dan Vazon en heeft fijn zand met meer beschutting. Deze baai is vooral populair bij lokale zonaanbidders en toeristen. Ook tof in de streek Castel, het historische Fort Hommet!

Vazon Bay en Cobo Bay

Cobo Bay kanaaleilanden guernsey

Pleinmont Tower

Fort Hommet 2 Fort Hommet met bloemen

Zo plan je je vakantie naar Guernsey

Lijkt het je tof om op vakantie naar Guernsey te gaan? Zo plan je je trip:

Hotel-tip Guernsey: Tijdens mijn verblijf op Guernsey heb ik overnacht in het hotel Hougue de Pommier. Naast een grote tuin heeft dit hotel ook een zwembad en bushalte voor de deur. Ideaal om snel op pad te gaan.

Voertaal: De mensen spreken Engels in Guernsey, ondanks dat ze geen Britten zijn. De straatnamen zijn trouwens wel allemaal in het Frans, al worden die op z’n Engels uitgesproken.

Betalen: Je betaalt op de Kanaaleilanden met de Guernsey pound (ongeveer evenveel waar als de Britse pond).

Vervoer naar Guernsey: Je kan via Rotterdam en Schiphol naar Guernsey vliegen, maar je kan er ook voor kiezen om de boot vanaf Frankrijk naar het eiland te nemen.

Meer lezen: Hier kun je een compleet artikel over de Kanaaleilanden lezen