idyllisch-dorpje-vogezen-frankrijk

Een weekje offline, social detoxen, in de Noordelijke Vogezen in Frankrijk

Mede door alle fijne plaatjes die op het internet voorbij komen, stappen we het liefst elke week in het vliegtuig naar een verre, exotische bestemming (ja daar maken we onszelf schuldig aan!). Plekken met witte stranden, azuurblauwe zeeën, adembenemende natuur en als het even kan een lekkere keuken. Maar hoe mooi die verre reizen ook zijn, soms is een weekje relaxen zónder vijftien uur in het vliegtuig te zitten ook niet verkeerd. Zo’n plek, waar je even echt offline kunt gaan, is de Noordelijke Vogezen. We laten je zien waarom ook jij dit deel van Frankrijk wilt ontdekken, met je telefoon op stil.

Noordelijke Vogezen | Frankrijk

→ Lees ook: Vogezen: 13 waanzinnig mooie plekken die je moet zien in dit deel van Frankrijk
→ Hotel tips: Auberge De La Poulcière of Domaine du Châtelet en Chateau de Failloux
→ Wist je dat je via TUI je vakantie naar de Vogezen kan boeken

Wandelen met ezels


Het grootste gedeelte van de Noordelijke Vogezen beslaat het natuurpark Parc Naturel Régional des Vosges du Nord, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In het natuurgebied zijn er tal van mogelijkheden om wandelingen te maken, waarvan de leukste die met ezeltjes is. Voormalig boer René neemt je mee met ezel Schrek en Violet (hoe leuk zijn die namen?!) en brengt je langs de mooiste plekken. De wandelingen variëren van twee tot vijf uur en kunnen met of zonder lunch geboekt worden.

Idyllische dorpjes

In de Noordelijke Vogezen lijkt op veel plekken de tijd stil te hebben gestaan. Je vindt er de kleinste gehuchtjes, waar enkel een boulangerie zijn deuren opent en waar de kippen en honden nog los op het terrein lopen. Veel van die dorpjes behoren tot de Villes et Villages Fleuris, een keurmerk dat aangeeft hoe bloemrijk een dorp is. In deze idyllische plaatsjes zie je nog het echte, authentieke Franse leven en dat doet het maar wat leuk op de foto’s.

vogezen-frankrijk-idyllisch-dorpje

Zuurkool en pretzels

Bij een weekje ontspannen kan lekker eten natuurlijk niet ontbreken. Ook dat zit hier wel goed. Doordat het gebied tegen de grens van Duitsland ligt, vind je hier veel invloeden van onze oosterburen, zoals zuurkool en pretzels. Verwacht hier geen hippe hotspots, maar juist de authentieke adresjes. Onze favorieten? Gimbelhof in Lembach en Au Grès du Marché in La Petit Pierre. Maar het allerlekkerste in Frankrijk zijn natuurlijk de zoete snacks; eclairs, macarons, citroentaart… need to say more? Ga tijdens je verblijf in de Vogezen ook zeker langs bij geitenboerderij La Ferme du Steinbach van Pierre en Ria Sturtzer, waar je niet alleen een kijkje kunt nemen bij de liefste geitjes, maar ook de lekkerste kaas voor thuis mee kunt nemen. Oh, en proef ook eens van het geitenkaas-ijs (ja inderdaad, ijs gemaakt van geitenmelk); lekkerder dan je denkt!

Slapen in een bubbel

In en om het natuurgebied zijn er verschillende plekken waar het goed toeven is. Zo is er het klassieke Hotel Cheval Blanc en het wellnesshotel La Clairière. Maar het bijzonderst is het overnachten in een bubbel bij La Grange d’Helene. De compleet doorzichtige, plastic bubbel wordt door middel van lucht omhoog gehouden en geeft je een prachtig uitzicht over de omliggende natuur. Bij helder weer slaap je dus letterlijk onder de sterren.

slapen-in-een-bubbel vogezen-frankrijk-uitzichtvogezen-frankrijk-la-clairiere-hotel

Wijnproeven

En tot slot kan je de Vogezen natuurlijk niet verlaten zonder van een glaasje wijn genipt te hebben. Er zijn verschillende wijnproducenten in de buurt waar je langs kunt gaan voor een kleine proeverij. Een van die bedrijven is Cleebourg. Vraag de vriendelijke heren achter de bar een paar wijnen voor je in te schenken en ze vertellen je honderduit over de verschillende smaken.

Wil je meer informatie over de Noordelijke Vogezen of ben je benieuwd wat er nog meer te beleven is? Kijk dan op het Franse Bureau voor Toerisme of op de website van de Vogezen.

→ Lees ook: Vogezen: 13 waanzinnig mooie plekken die je moet zien in dit deel van Frankrijk