West naar oost roadtrip frankrijk

5 tips voor wie binnenkort naar Frankrijk reist

Hoewel het momenteel natuurlijk niet aan te raden is om op reis te gaan, moeten we er misschien toch al een beetje rekening mee houden dat het in de toekomst (hopelijk!) wel weer mogelijk is. Frankrijk is voor veel Nederlanders een populaire vakantiebestemming en de kans is waarschijnlijk het grootst dat we hier het snelst weer naartoe kunnen. Je rijdt er immers vanuit Nederland zo naartoe en je hoeft er niet uren voor in het vliegtuig te zitten. Dit is dan ook de reden dat we in dit artikel gaan kijken naar vijf tips voor mensen die (hopelijk binnenkort alweer) naar Frankrijk kunnen gaan. Benieuwd hoe je hier straks coronaproof vakantie viert tijdens een roadtrip? Check de tips hieronder:

Roadtrip Frankrijk Bourgonge Beaujolais

1. Reizen met de auto

Reizen met de auto is sowieso ideaal voor een vakantie naar Frankrijk en sinds de coronapandemie is dat helemaal het geval, vooral omdat vliegen net wat minder relaxt aanvoelt. Het is bovendien met de auto prima te doen en de snelwegen zijn dik in orde. Toch moet je wel opletten wanneer je reist met de auto. Er gelden namelijk andere regels in Nederland dan in Frankrijk. Allereerst is het bijvoorbeeld verboden om naast de weg te bellen als je nog achter het stuur zit. Ook bellen door middel van oortjes of handsfree wordt sneller beboet dan in Nederland. Daarnaast is het gebruik van bijvoorbeeld Flitsmeister niet toegestaan, doe je dit wel dan kan de boete zelfs oplopen tot 1500 euro. Daarbij zijn een gevarendriehoek en een veiligheidshesje verplicht om mee te nemen. Heb je deze niet, dan kun je hier ook een boete voor krijgen. Voorheen was een alcoholtest ook verplicht, maar deze is sinds mei 2020 gelukkig afgeschaft. Het zijn namelijk prijzige objecten en de Franse politie is tegenwoordig zelf in staat om de test af te nemen. Hou hier dus allemaal rekening mee zodra je weer op pad gaat.

2. Het gebruik van VPN

Daarnaast adviseren we om een VPN te installeren voordat je op reis gaat naar Frankrijk. Wat is VPN dan? Dat is een applicatie of tool waardoor je op een veilige manier verbinding maakt met een externe server. Hierdoor wordt jouw IP-adres gemaskeerd, wordt data die wordt verzonden en ontvangen beschermd én kun je beschikken over films en series uit Nederland. Het grootste voordeel van dit alles! Apps als Netflix lezen namelijk het IP-adres van de server. Wanneer je door middel van een VPN verbinding maakt met een server in Nederland, lijkt het alsof jij je in Nederland bevindt. Op die manier kun jij eenvoudigweg ook films en series uit Nederland bekijken. Lees hier meer over VPN’s op reis

roadtrip frankrijk west naar oost Beaune

3. Neem de maatregelen in acht

Ook in Frankrijk gelden er uitgebreide maatregelen als het aankomt op COVID-19. Het is daarom ten zeerste aan te raden om jezelf in te lezen in de geldende maatregelen. Hoewel we in Nederland nog vrij ruim omgaan met de reglementen, staan de Fransen erom bekend enorm strikt te zijn. Om je een idee te geven: In de zomer van 2020 waren mondkapjes al verplicht in Frankrijk en toen moesten we er in Nederland nog lang niet aan denken. Houd jij je niet aan de maatregelen dan kunnen hoge boetes volgen. Op de website van de overheid staat meer informatie over de huidige geldende maatregelen in Frankrijk. Let erop dat dit per regio sterk kan verschillen. Zo zijn de landelijke regio’s een stuk minder streng dan de stedelijke gebieden Parijs en Nice bijvoorbeeld.

4. Let op voor oplichters

In Frankrijk is de truc met de ring enorm populair. Zeker bij toeristische trekpleisters wordt deze vaak toegepast. Wanneer je voorbij komt gelopen, wordt er namelijk een ring voor je opgeraapt, waarbij de man of vrouw zegt dat het je geluksdag moet zijn. Vervolgens komt vaak familie of omstanders erbij, die ervoor willen zorgen dat je een bedrag betaalt als vindersloon. Hier moet je echter niet intrappen. Vaak gaat het om een ring die niet echt is en wordt er tegelijkertijd geprobeerd om jouw persoonlijke bezittingen te stelen. In dit soort gevallen kun je het best direct weglopen en zo min mogelijk actie ondernemen. Ook in de trein worden toeristen vaak opgelicht. Daar wordt bagage gestolen, worden telefoons afgepakt of worden portemonnees gestolen. Op die manier begin of eindig je je reis natuurlijk erg slecht. Houd daarom altijd je persoonlijke bezittingen op zak en laat niets in de trein of taxi rondslingeren. Vooral in grote steden en op toeristische highlights komt dit wel eens voor.

roadtrip frankrijk Fontainebleau

5. Leer een woordje Frans

Bonjour! Oui oui, ca va? Aah bon merci! Tja… de Fransen staan erom bekend dat ze niet echt open zijn voor andere culturen en talen. Dit is dan ook een belangrijke reden dat we zouden aanraden om in ieder geval een aantal woorden Frans te leren. Op die manier laat je namelijk zien dat je in staat bent om wat Frans te spreken en zijn zij eerder geneigd om je een handje te helpen. Wanneer je begint met de basis, zoals goedemorgen, bedankt en alstublieft, kun je al een heel eind komen.

Jouw tips voor een tripje naar Frankrijk?

Heb je nou zelf ook nog een aantal tips die je aan andere reizigers wilt doorgeven en die zij absoluut niet mogen missen? Laat het ons dan weten en wellicht voegen we ze toe aan dit lijstje! Liever wat meer over la douce France lezen? Check ook onze roadtrip tips voor Frankrijk of volg deze route van west naar oost Frankrijk.

→ Bekijk hier al onze Frankrijk artikelen