10 leukste Zuid Europese city breaks

De 10 beste city breaks in Europa: Van Rome tot Barcelona!

De één is verliefd op alles dat met Scandinavië te maken heeft en de ander ontdekt het liefst zo veel mogelijk in de Benelux. Een van onze favoriete gedeeltes in Europa? Dat is toch wel te vinden in de zuidelijke contreien van ons continent. Je vindt er namelijk een overdosis aan gave steden en van de leukste city breaks die je in Zuid-Europa kunt maken heb ik een top 10 lijstje gemaakt. De een heb ik al meerdere keren bezocht, terwijl de ander nog hoog op het verlanglijstje staat. Reis je mee van het openlucht museum Rome tot aan het met tegeltjes bezette Lissabon?

10 x The best City Breaks in Europe

Colloseum in Rome

1. City break naar Rome

Of het komt doordat je er op elke hoek verrast wordt door een mooi bouwwerk of omdat het eten er zo goddelijk is en de Italianen zo charmant, Rome heeft mijn hart gestolen. Al eerder schreef ik over waar je het lekkerste eten kan vinden in Rome, maar naast het feit dat ik nog elke dag verlang naar die ene pizza zijn er ook plekjes als ‘Het sleutelgat van Rome’ die er voor zorgen dat ik deze stad wil blijven bezoeken.

Tips voor je Rome city break:

Hier zouden wij wel willen slapen: Black & White G&G  | Uit eten: Bafetto | Must see: Sleutelgat van Rome

Wat te doen in Valencia moderne kunst

2. Valencia

Deze Zuid-Europese stad pronkt nog op mijn bucketlist: Valencia. Wat mij betreft is dit om meerdere redenen een perfecte bestemming voor een city-break. De stad heeft namelijk niet alleen gave architectuur, tapas in overvloed maar ligt ook nog eens bij het strand. Perfect als het dus nog een beetje lekker weer is!

Tips voor Valencia:

Hier zouden wij wel willen slapen: Hotel Silken | Uit eten: La más bonita | Must see: Museu Ciències Príncipe Felipe

Uitzicht vanaf de toren van Pisa

3.  Pisa

Eerlijk is eerlijk, in Pisa is niet veel meer te doen dan het bekijken van die scheve toren. Maar net als de Eiffeltoren was dit iets dat ik ooit wilde zien. Vandaar dat ook deze stad in dit lijstje staat en als je dan toch in Pisa bent, moet je deze Toscane tips eigenlijk ook even opvolgen geschreven door een andere blogger van We Are Travellers.

Tips voor Pisa:

Hier zouden wij wel willen slapen: Rosso di Sera | Uit eten: Schepijs! | Must see: De toren van Pisa natuurlijk

costas Spanje, Barcelona

4. City break naar Barcelona

Dat Valencia me zo gaaf lijkt, komt wellicht ook door hoe leuk ik Barcelona vond. Als er een stad is waar ik wel zou willen wonen, buiten Amsterdam of Utrecht hier in Nederland, dan is dat Barcelona. Er hangt zo’n fijne vibe, voor mijn gevoel is het er onwijs vaak lekker weer en lopend door de straten voelde ik me er meteen thuis. Daar komt nog eens bij dat je vanuit de stad zo het strand opwandelt en ja.. voor goede tapas en ander lekker Spaans eten heb ik ook gewoon een zwak.

Tips voor je Barcelona city break:

Hier zouden wij wel willen slapen: Market Hotel | Uit eten: Kiosko de Bacoa | Must see: Gaudi park

5. Venetië

Als er een stad is die romantiek ademt, dan is het Venetië. Na mijn tripje naar Slovenië hebben we in Venetië nog twee dagen doorgebracht. Overdag gingen we met de boot op en neer naar kleurrijk Burano, om vervolgens op de terugweg hand in hand te verdwalen in de honderden straatjes die Venetië rijk is. Terwijl we ‘s avonds met een goede fles wijn uit Vipava in Slovenië ergens langs het water gingen zitten om gewoon te kletsen en mensen te kijken. Perfectie!

Tips voor Venetië:

Hier zouden wij wel willen slapen: Locanda Barbarigo | Uit eten: Quattro formaggi pizza | Must see: Burano

Citytrip Lissabon, Praça do Cómercio

6. Lissabon

Volgens mij heb ik een voorliefde voor steden die aan het water liggen, want ook Lissabon is een favoriet. Enerzijds omdat je er vanalles kunt doen, denk aan trammetjes kijken of naar boven gaan richting het fort. Maar ook de trein pakken naar het strand bij Estoril is een optie of zoiets simpels shoppen en verdwalen. Toch is er één ding dat Lissabon zo anders maakt dan andere steden en dat zijn de huizen die met tegeltjes zijn bezet. Gigantische huizen waarvan het grootste gedeelte is belegd met een tegeltjes patroon dat doet denken aan Delfts Blauw of juist in allerlei mediterraanse kleuren.

Tips voor Lissabon:

Hier zouden wij wel willen slapen: Apartments Baixa | Uit eten: Confeitaria de Belém | Must see: Trams kijken

7. Madrid

Een prima bestemming waar je goedkoop met Ryanair vanuit Eindhoven naartoe vliegt. Het is een budget bestemming en een weekendje naar Madrid hoeft zeker niet duur te zijn. In Madrid kun je naar het Retiro park of gewoon rondlopen langs alle pleinen zoals het gigantische Plaza Mayor. Oh en als je naar Madrid gaat, mag een bezoekje aan de bar El Tigre ook niet ontbreken want hier krijg je bij je giga grote glas Sangria ook de lekkerste tapas kado.

Tips voor Madrid:

Hier zouden wij wel willen slapen: Jc Rooms | Uit eten: El Tigre | Must see: El Retiro Park

fietsen sevilla viewpoint

8. Sevilla

Helaas ben ik in Sevilla ook nog nooit geweest, maar zo romantisch als Venetië in Italië is zo liefdevol ziet Sevilla er in Spanje uit. Volgens mij vind je hier ook genoeg imposante bouwwerken en fijne parken waar je op warme dagen gemakkelijk uren door kunt brengen.

Tips voor Sevilla:

Hier zouden wij wel willen slapen: Rey Alfonso | Uit eten: Fargo | Must see: Metropol Parasol

Wat te doen in Porto tips

9. Porto

Porto ligt in het noord-westen van Portugal. Een stad waar ik nog niet ben geweest, maar waar ik door alle verhalen wel graag eens naartoe zou willen. Waarom? De Portugese vibe trekt me en volgens mij is het gewoon een kleurrijke en warme stad waar je met gemak dagen kan blijven.

Tips voor Porto:

Hier zouden wij wel willen slapen: Rosa Et Al Townhouse | Uit eten: Pastel de Nata | Must see: Oude centrum

Uitzicht over Bologna

10. Bologna

Voor zover ik weet is Bologna een echte Italiaanse studentenstad. Doordat ik zo verliefd ben op Rome en Venetië trekken andere Italiaanse steden me ook steeds meer en Bologna is wel een plekje dat ik wil ontdekken. Geen idee wat ik precies van deze stad kan verwachten, maar soms is het juist ook leuk om je gewoon te laten verrassen.

Tips voor Porto:

Hier zouden wij wel willen slapen: Bologna Inn | Uit eten: Verse pasta | Must see: Piazza Maggiore

Ook zin in zo’n Zuid-Europese city-break?

Zin gekregen om een city break te plannen? Aanbiedingen voor hotels vinden wij meestal via Booking.com. Benieuwd hoe je goedkoop naar Zuid-Europa kan vliegen? Dan zou ik je vooral aanraden om budgetairlines als Ryanair of Transavia eens te checken want vliegen voor +/- 30,- euro naar Barcelona komt meer dan eens voor!