Mostar Burg Bosnie

Mostar in Bosnie: Meer dan de Mostar Brug

Een van mijn favoriete Disney films is Aladdin. Dat magische 1001 nacht sfeertje, sultans, paleizen, vliegend tapijten, lampen met geesten, ik houd wel van dat mystieke. Altijd gedacht dat je daarvoor naar het Midden Oosten zou moeten om zo’n sfeer in het echt te beleven. Maar tijdens eerdere reizen ervaarde ik al dat je het ook in Istanbul kunt vinden, en zeker ook in Marokko. Die kleuren, geuren, specerijen, ezels door kleine straatjes, de roep voor gebed vanuit de moskeeën, rook van waterpijpen, prachtig vind ik het. Tijdens onze interrail reis door (oost) Europa, stapten we in de oude stad van Mostar in een zelfde soort sfeer. De oude stad is Unesco Werelderfgoed, flink beschadigd tijdens de oorlog in de jaren 90, maar weer grotendeels gerestaureerd. Prachtig gelegen tussen groene heuvels en met een felblauwe rivier die er midden doorheen stroomt. Met moskeeën, kerken, straatjes van hobbelige keien, winkeltjes met snuisterijen, sfeervolle terrassen met mooie uitzichten over het water en de bergen in de verte. Heerlijke plek om een dag, of langer, rond te struinen. Kijk en oordeel zelf!

Mostar bosnie lampjes mostar bosnie Mostar Burg Bosnie

Overnacht via Airbnb bij Bosniërs thuis in Mostar

Aangekomen in Mostar, wachten we op de gastvrouw van onze geboekte Airbnb. Tijdens eerder contact met haar zoon (omdat ze zelf geen Engels spreekt), gaf hij aan dat ze ons na een belletje bij het station zou komen ophalen. Na even wachten komt er een vriendelijk ogend wat ouder vrouwtje op een gammele groene fiets aangereden. Wij zijn de enige rugzakreizigers die nog bij het station staan, dus het is duidelijk dat wij d’r gasten zijn. Ze komt ons vriendelijk lachend tegemoet en wenkt ons dat we haar moeten volgen richting haar huis. Ook al spreken we niet dezelfde taal, we voelen ons meteen welkom. In het huis woont beneden de familie zelf en hebben ze nog een soort werkplaats, een verdieping hoger ligt het appartement voor gasten. Altijd leuk om zo bij mensen in huis te logeren. In het appartement liggen pantoffels klaar en staat een fruitschaal op tafel. De dochter van de gastvrouw komt binnen met glaasjes sinaasappelsap en mierzoete cakejes. Tijdens de interrail reis hebben we veel in Airbnb’s geslapen (lees hier wat Airbnb precies is). Ook vaak een appartement wat mensen kopen, waar ze zelf niet bij in de buurt wonen en inrichten met Ikea meubilair. De sleutel is dan ergens af te halen, of hangt in een klein kluisje met een cijfercode bij de deur. Geeft toch een ander gevoel dan wanneer het bij iemand thuis is en je op een manier onthaalt wordt zoals bij deze mensen.

straatjes in mostar bosnie moskee mostar bosnie Mostar brug

Op zoek naar de eerste highlights van Mostar

De volgende dag brengen we een bezoek aan het Museum of War and Genocide Victims, waar we tegenaan lopen wanneer we richting de oude stad gaan. Een klein indringend museum met expliciete beelden en beschrijvingen van de genocide op de Bosniërs tijdens de Joegoslavische burgeroorlog. Ik moet denken aan de twee jongens die in die periode bij mij op de basisschool zaten: Elmir en Adnan. Gevlucht met hun familie vanuit Bosnië naar Nederland. Ik vond dat altijd reuze interessant, die kinderen die vanuit andere landen bij mij op school kwamen. Eerst waren er de families en kinderen uit Somalië, later uit Bosnië en Kosovo en weer een paar jaar later uit Irak. Als kind zie je gewoon een ander kind, geen idee hebbend van de ellendige situatie waar zij uitkomen of wat het betekent om in oorlog te leven. Ik kwam graag bij die families thuis, waar het heel anders rook dan bij ons thuis en ik andere dingen te eten kreeg. Ik denk wel eens dat mijn interesse voor andere culturen, landen en eten daar begonnen is.

Bosnie Mostar Brug

De iconische Mostar Brug

Het meest iconische beeld van Mostar is ongetwijfeld de Stari Most brug, in de volksmond ook wel de Mostar Brug genoemd. In de oorlog geheel verwoest, maar tussen 2001 en 2004 weer opnieuw opgebouwd. Hier kun je getuige zijn van lokale durfals die van de brug, zo’n 25 meter naar beneden in het koude water springen. Maar natuurlijk niet voor niets. Eerst komt er een man in een strakke speedo de brug oplopen, stapt over de reling en doet aanstalten om te gaan springen. Mensen blijven verschrikt staan kijken om te zien of hij echt het water in springt. Zodra genoeg mensen zich op de brug hebben verzameld, komt er een tweede speedo-man aan met een mandje waarin zo’n 35 euro verzameld moet worden voordat zijn collega echt naar beneden springt. Ik vind het zelf mooier om van een afstandje naar te de brug kijken, dan om er bovenop te staan. Eerder op de dag bezochten we de Koski Mehmed Pasha moskee. Hier kun je met een smalle steile trap de minaret beklimmen, waar vanaf je prachtig uitzicht hebt over de rivier, de brug en de rest van de stad.

mostar waterpijp bosnie mostar

En wanneer de dagjesmensen Mostar verlaten, blijven wij nog even

Eind van de middag strijken we neer op een groot terras, met mooie loungeplekken, hangmatten en bomen. Het is er zo goed als leeg, maar dat vinden we wel lekker rustig. Mostar is zo’n plek waar veel dagjesmensen komen. Ook vanuit Split in Kroatië zagen we dat dit veelvuldig als dagtour aangeboden werd. Hierdoor is het aan het eind van de middag een stuk rustiger in de stad. Ik vind het nu tijd voor waterpijp! Ik ben zelf geen roker, maar in waterpijp krijg ik op dit soort 1001 nacht bestemmingen altijd wel zin. Gezien de eindeloze keus aan smaakjes, vragen we aan de vriendelijke jongen van de bediening wat hij de lekkerste smaak vindt: cactus meloen. Ik installeer me in een hangmat en laat alle indrukken van de dag even aan me voorbij gaan. Hoe mooi zo’n stad kan zijn qua ligging, sfeer, gebouwen, cultuur, maar ook hoe zwart de best wel recente geschiedenis is en nog geen 30 jaar geleden hier een bloederige oorlog woedde. Moeilijk om je daar een voorstelling van te maken. Goudgeel licht van de namiddagzon schijnt tussen de bomen door, op de achtergrond horen we de muziek van clips uit de begin jaren 2000 die op de tv’s te zien zijn, en wij lurken heerlijk relaxed aan een waterpijp met een colaatje erbij. Het is goed toeven hier in het mooie sfeervolle Mostar.

Wil je ook de Mostar Brug en de rest van deze bijzondere stad zien?

Een vakantie of trip naar Mostar kun je gemakkelijk boeken. Wij reisden er langs tijdens onze interrail reis. Via NS-International kun je hier tickets voor kopen en met zo’n treinticket kun je vervolgens gemakkelijk door Europa reizen. Een overnachting boekten wij via Airbnb, hier kun je ook veel budgetproof accommodaties op vinden en je kan via daar echt bij mensen thuis slapen. Ben je niet van plan te gaan interrailen, dan kun je ook via reisorganisaties als TUI of Vakantiediscounter een reisje naar Mostar boeken. Of gebruik via sites als Skyscanner voor vliegtickets naar Bosië. Meer lezen over een ultieme route door Bosnië? Reizen naar Bosnië plan je het best met deze route tips!