Backpacken in Vietnam: Alles dat je wilt weten!

Of je nu de voorkeur geeft aan een luxe rondreis of liever gaat backpacken, Vietnam is voor beide type reizen een ideale bestemming. Gelegen in Zuidoost-Azië naast Cambodja, Laos en China is Vietnam een bestemming die vaak wordt gecombineerd met een uitstapje naar een van de buurlanden. In Vietnam zijn er een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Denk aan Halong Bay, de Cu Chi tunnels, het betoverende stadje Hoi An dat tevens op de UNESCO werelderfgoedlijst staat en het Ho Chi Minh Mausoleum. Maar ook de zandduinen bij Mui Ne en de groene rijst velden in Sapa mogen niet overgeslagen worden.

Backpacken in Vietnam

5 plekken die je sowieso niet wilt missen tijdens het backpacken

1. Halong Bay

Wereldwonder Halong Bay is een plek die je niet moet overslaan tijdens een reis naar Vietnam. In deze baai zijn zo’n tweeduizend eilandjes te vinden die in combinatie met de groene zee en vissersbootjes een schitterend beeld geven. Slaap een of twee nachten op een boot tijdens je excursie naar Halong Bay of maak er een leuke dagtrip van vanuit Hanoi.

2. Sapa

Groene rijstvelden tot zover je kunt kijken, leuke dorpjes en authentieke bergstammen. Dat is wat je vindt als je een aantal dagen naar Sapa gaat. Een bijzondere plek, waar je het echte Azië kunt ervaren.

3. Mui Ne

In Mui Ne huur je een scooter en bezoek je de rode en witte zandduinen. Daar huur je een quad of ga je sandboardend door de zandbergen. Je eindigt bij de betoverende Mui Ne Fairy Stream waar het witte en rode zand op een bijzondere manier samen komen.

4. Hoi An

In Hoi An vind je honderden indrukwekkende tempeltjes, huizen en andere oude gebouwen. Hoi An is dan ook de plek voor cultuurliefhebbers. Verder staat dit stadje bekend om haar kledingmakers en gezellige nightmarket met heerlijk eten.

5. Nha Trang

Even bijkomen van alle indrukken en alleen genieten van zon, strand en zee? Dat kan als geen ander in Nha Trang.

Backpack route op de kaart van Vietnam

backpack route Vietnam boek backpack bestemmingen

Bestel hier het boek Backpack Bestemmingen incl. route voor Vietnam

Vaccinaties Vietnam

Vaccinaties zijn niet verplicht voor een reis naar Vietnam, maar het wordt aangeraden om je te laten inenten voor DTP, Hepatitis A en B en Buiktyfus. Check hier precies welke vaccinaties je nodig hebt. Verder is het verstandig om Deet mee te nemen tegen muggen.

Visum voor Vietnam

Voordat je naar Vietnam vertrekt is het van belang om een visum aan te vragen. Je kunt namelijk alleen bij de luchthavens in Ho Chi Minh en Hanoi een visum bij aankomst krijgen. Een visum van te voren aanvragen is dus meer aan te raden en dit kan online of bij de Vietnamese Ambassade in Den Haag.

Betalen in Vietnam

Betalen in Vietnam kan met de Vietnamese Dong (VND), maar ook met Amerikaanse dollars (USD). In sommige plekken worden prijzen zelfs alleen met dollars aangegeven. Pinnen kan in Vietnam vrijwel overal, zo zijn er in het land veel ATM’s te vinden. Soms kan een creditcard overigens ook handig zijn tijdens het reizen, bijvoorbeeld bij het betalen van een hotel of excursie.

Beste reistijd

Reizen in Vietnam kan het best van december tot en met april. Er valt in deze reistijd de minste regen en de temperatuur is niet extreem warm. Bovendien vermijd je de grote groepen toeristen in deze reisperiode. In juni tot en met augustus zijn namelijk veel bussen en treinen al snel volgeboekt. Dit is overigens verwonderlijk want van juni tot en met augustus is het juist regenseizoen in Vietnam. Toch kan reizen dan ook nog steeds prima, omdat het regenseizoen vooral wordt gekenmerkt door hevige regenbuien van korte duur.

Highligts Vietnam

→ Bekijk hier al onze artikelen over Vietnam