highlights-yazd-iran
Silvia Krihsanah

Op rondreis door Iran? Dan wil je Yazd niet missen!

We hadden nog geen drie dagen Shiraz en een bezoek aan Persepolis achter de rug voor we Yazd aandeden. Yazd was de eerste kleine stad van onze roadtrip en verreweg de meest mysterieuze. Daar konden we de eerste indrukken van het land een beetje laten bezinken en onze eigen weg gaan zonder elke twee seconden te verdwalen. Het is een rustig woestijnstadje aan de oude Zijderoute en het centrum van het Zoroastrische geloof. Je vindt er niet alleen de gebruikelijke moskee met bazaar, maar ook vuurtempels van een van ‘s wereld oudste geloven en prachtige traditionele huizen. Hier een aantal highlights om niet te missen!

6 Highlights in Yazd die je niet wilt missen

iran yazd centrum

1. Wandelen door de historische binnenstad

Yazd ligt op de grens tussen twee woestijnen en is een stadje waar je heerlijk kunt ronddwalen. Maak een wandeling door het oude centrum, met zijn lemen huizen en nauwe steegjes is het een waar doolhof. De mensen waren er net zo open en vriendelijk als in Shiraz. Must-see: De Amir Chakhmaq moskee met drie verdiepingen hoge gevel en aangrenzend plein. Deze gevel is ‘s nachts prachtig verlicht. Aan het gelijknamige plein vind je ook een caravanserai en een 600 jaar oud badhuis. Een caravanserai is een overdekt gebouw waar reizigers van de zijderoute en bijbehorende kamelenstoet konden overnachten. Tip: Maak tijdens je wandeling een korte stop bij ‘Alexander’s prison’, bij het Zaiee plein. Daar kun je thee en koffie drinken en afkoelen in het ondergrondse theehuisje.

architectuur-iran-yazd iran-kitten-yazd

prachtige-binnenstad-yazd-iraniran-yazd-dak-gebouw

straatjes-in-yazd-iran

2. De windtorens (badhghirs) en tuinen van Yazd

Overal in Yazd zie je windtorens. Deze traditionele en inventieve constructies zijn typerend voor Yazd en een oude vorm van airconditioning, waarbij elk briesje wind wordt gevangen door de toren en door de huizen geleid ter afkoeling. In een woestijnstad als Yazd geen overbodige luxe. Om er een van dichtbij te bekijken ga je naar het paviljoen Dowlat Abad, aan de Shahid Raja’I straat. Daar kun je de hoogste toren van Iran van dichtbij bekijken en dwalen door de weelderige tuinen die het omringen. We vonden het heerlijk om op zon’ koele plek te zijn en ons te omringen met al dat groen, na zo veel woestijn! Profiteer van de koelte: Ga aan de voet van de windtoren een hapje eten en thee drinken op de divans.

3. Het eeuwige vuur van de Zoroasters

In Yazd is er een heuse vuurtempel gewijd aan het Zoroastrische geloof, Atash Behram, die het ‘eeuwige’ vuur herbergt. Er wordt gezegd dat het vuur al sinds 470 AD brandt. De tempel en het bijbehorend museum zijn zeker een bezoekje waard. In Yazd wordt het Zoroastrische geloof al sinds 400 vChr. gepraktiseerd, het is een van de oudste monotheistische geloven. Zelfs Freddy Mercury was aanhanger! Buiten de stad vind je ook de rituele begraafplaats van de Zoroasters, de Dakhma,Torens van Stilte.

iran-yazd-highlights-zoroasters

iran-yazd-vuurtempel-zoroasterszoroastr-yazd-iran

4. Voor het allerlekkerste saffraanijs ga je naar…

Saffraan zie je terug in veel gerechten en dranken. Het is delicaat, duur, lekker en mooi. En laat Yazd nou ook nog eens het allerlekkerste saffraanijstentje hebben dat we de hele roadtrip zijn tegengekomen! Het was huisgemaakt en smaakte naar saffraan, anijs en kardemom. En wat is er nou lekkerder dan een ijsje na een lange warme dag? Je vindt dit tentje als je van de Masjed Jame straat komt en rechts afslaat, de Imam straat in. Dan is het na ongeveer 100 m aan je rechterzijde. Het is tot middernacht open.

saffraanijs-iran-yazd

5. Verblijf in een traditioneel hotel

In Yazd vind je enorme traditionele huizen. Veel van hen zijn gerestaureerd en doen nu dienst als hotel. Als je in Yazd bent, is een overnachting in zo’n huis een must. De hotels hebben grote open binnenplaatsen met vijver en fontein met daaromheen tafels en ruime divans met kussens waar je samen breeduit op kunt zitten en thee drinken. Je hebt er ook goede restaurants! Ga dus vooral eten op de daken van het Orient of het Silk Road Hotel. Het mooist is het er natuurlijk bij zonsondergang. Wist je dat het Silk Road hotel, het grootste hotel van Yazd, wordt gerund door een Nederlander?

6. Eten in het Mozafar Traditional hotel

Het verborgen restaurant van het Traditional hotel is echt een aanrader en er zijn minder toeristen dan bijvoorbeeld in het Silk Road Hotel. Je vindt het Mozafar Traditional hotel in het centrum van Yazd, in de buurt van Meydan Amir Chakhmagh (Motahhari Av., Bekahi steeg). Je moet door een aantal lemen wandelgangen en door een hele kleine poort, maar dan kom je bij een soort oase, met een vijver, palmbomen en divans. Je kunt er ook waterpijp roken.

Behalve de prachtige setting is er nog een reden waarom je hiernaartoe moet. In hetzelfde steegje zit namelijk een traditioneel ‘huis van kracht’, een Zhoorkhaneh. Denk: grote kuil in de vloer, iedereen in een kring (beetje sociale controle is de beste remedie tegen smokkelen), vreemde gewichten, opzwepende trommelmuziek en een trainer die de oefeningen leidt. De bijeenkomsten in deze sportscholen waren momenten van saamhorigheid en broederschap voor Perzische ridders. Die moesten immers ook fit blijven. Later zijn er religieuze en mystieke elementen aan de rituelen toegevoegd. Erg bijzonder om te zien!

Meer lezen over Iran?

Lees ook:

Foto credits: Tristan Rousset & Tekst: Silvia Krihsanah