In 2013 ging ik voor het eerst in Iran backpacken, destijds waren mensen om mij heen verrast, soms zelfs stomverbaasd dat ik hier vrijwillig heen wilde en ik kreeg zelfs letterlijk de vraag of ik niet bang was dat ik dood zou gaan. Inmiddels, een paar jaar later, ben ik er twee keer geweest en ik zou er dolgraag nog een keer terug naartoe willen. Sinds een aantal jaar zijn de sancties vanuit het westen versoepeld en vliegt KLM weer rechtstreeks op Teheran. De naam Iran hoor ik steeds vaker vallen en ik merk dat voor veel reislustige avonturiers het land steeds meer en meer een interessante bestemming wordt voor op de bucketlist. Om deze reiziger tegemoet te komen plaats ik met veel liefde mijn tips!
Backpacken in Iran: Wat mag je niet missen & praktische tips
Ondanks de versoepeling van de sancties moet allereerst gezegd worden dat Iran nog steeds niet het meest makkelijke land is om in rond te reizen. Het land heeft behoorlijk wat restricties en het vraagt daardoor zeker wat aanpassingsvermogen en voorbereiding als je in Iran wilt backpacken. Echter, als je daartoe bereid bent dan staat je echt een fantastische trip te wachten met wonderlijke moskeeën, mystieke bazaars en de meest vriendelijke en gastvrije mensen!
Backpacken in Iran
→ Je kan ook met een reisorganisatie naar Iran: Djoser of KoningAap
→ Handig: Vind hier je vlucht naar Iran
Wat is er het allermooiste aan Iran?
Omdat het land zo groot is en er ook aan de voorbereiding wat bij komt kijken splits ik dit artikel op in: Waarom naar Iran?! En als tweede geef ik je graag wat praktische informatie.
1. De mensen in Iran, als je hier gaat backpacken kom je al gauw in contact met de lieve bevolking
Nergens, maar dan ook echt nergens heb ik zulke gastvrije en vriendelijke mensen ontmoet. De Iraniërs tonen grote interesse in waar je vandaan komt, willen graag hun Engels met je oefenen, tig keer met je op de foto en nodigen je met veel plezier uit in hun huis voor een eetfestijn.
Het is onmogelijk om naar dit land op reis te gaan en niet in contact te komen met de bevolking. Iraniërs zijn bijvoorbeeld gek op picknicken, met al hun vrienden en familie gaan ze met hun halve huisraad & voorraadkast (lees: kleden, gasstellen, immense theepotten, barbecues en waterpijpen) richting een park of een groot veld om daar de hele avond te zitten, thee te drinken en samen te zijn. Het beste is gewoon om jezelf er tactisch tussenin te plaatsen, beetje hulpeloos om je heen te kijken en voor je het weet word je uitgenodigd en ben je onderdeel van een onvergetelijke ervaring.
2. Bloedmooi Kashan & Qom
Qom zijn wij zelf helaas niet geweest maar, hebben we goede verhalen over gehoord, het is een van de heilige steden in Iran en heeft een groot heiligdom dat je kunt bezoeken.
Kashan is geen grote plaats, maar het stadje is een welkome afwisseling na het vieze en grote Teheran of bijvoorbeeld Shiraz. Er hangt een rustige en goede sfeer en er zijn een aantal mooie plekken om te bezoeken zoals oude badhuizen (de badhuizen zijn helaas niet meer in hun oude functie in gebruik) waarvan er eentje zelfs is omgebouwd tot een café en de vrij open architectuur van de Agha Bozorg moskee. Een aanrader om te verblijven is het Khan-E-Eshan hotel.
3. Woestijnstadje Yazd, hier waan je je in een 1001 nacht sprookje
Yazd is een woestijnstadje en vonden wij een van de hoogtepunten. Het binnenstadje is opgebouwd uit lemen huizen en nauwe steegjes waar scooters doorheen racen. Hier waan je je echt in een 1001 nacht sprookje. Daarnaast staat Yazd staat bekend om zijn badgirs (hoge windtorens) en irrigatiesystemen die de stad al eeuwenlang van water en verkoeling voorzien. Het Silk Road Hostel vonden wij een aanrader voor je verblijf, een ware oase van rust met een binnentuin waar ze heerlijke linzen- en gerst soep serveren met lavash: het versgebakken Iraanse brood. Leuk is ook om in een nabijgelegen karavanserai op de oude zijderoute te slapen (bijvoorbeeld Zein-O-din).
4. Esfahan en haar betoverende moskeeën
“Esfahan is de halve wereld” luidt het gezegde en wat een stad! De stad is rijk aan een van de grootste pleinen ter wereld met betoverende moskeeën (waarvan sheikh lotfallah veruit de mooiste is), grote fonteinen en vele families en groepen vrienden die er op het gras gaan zitten om uitgebreid te eten of een waterpijp roken. Het is een van de grootste Iraanse steden, waarin je duidelijk het verschil ziet met bijvoorbeeld Kashan. Stelletjes zitten stiekem te giechelen op de grote brug (waar vaker niet dan wel een rivier onderdoor stroomt) of nemen een waterfiets over de rivier. Ondanks de strikte scheiding zie je in deze stad dat de jonge generatie mannen en vrouwen gezamenlijk optrekken.
5. De bruizende stad Shiraz
Shiraz is een grote bruisende stad met een prachtig heiligdom waar je oren en ogen tekort komt. Daarnaast wordt Shiraz vaak gecombineerd met Persepolis. Iran (het oorspronkelijke Perzië) wordt als de bakermat van onze beschaving gezien en Perselpolis is hier een prachtig voorbeeld van. Zelfs als je geen oudheid of cultuurliefhebber bent is het haast onmogelijk om hier niet van onder de indruk te raken!
Praktische tips: Wat is belangrijk om te weten als je gaat backpacken in Iran?
Tot slot een aantal praktische tips voor als je gaat backpacken in Iran, want er zijn wel een aantal dingen om rekening mee te houden:
Iran is een Islamitisch land
Wat voor de meeste mensen een groot struikelblok zou zijn is het reizen naar een streng islamitisch land. Alcohol is er strikt verboden (maar wordt wel in grote getale illegaal geïmporteerd) en de scheiding tussen mannen en vrouwen buitenshuis is op alle plekken in de maatschappij doorgevoerd. Voor mij betekende dit, dat ik met mijn vriend niet hand in hand op straat kon lopen of hem een kus kon geven. Daarnaast zijn de metro’s en bussen (enkel stadsbussen, bij lange afstandsbussen geldt dit niet) gescheiden, de mannen gaan voorin en de vrouwen achterin. Ondanks deze scheiding merk je daar bij de jongere generatie relatief weinig van en die proberen op allerhande manieren stiekem de grens van deze regelgeving op te zoeken. In parken zitten mannen en vrouwen samen en roken de vrouwen evengoed (hoewel dit verboden is) een waterpijp. Toch moet je hier en daar op je hoede zijn voor de zedenpolitie die nog steeds probeert de jongere generatie in het gareel te houden.
Contant geld
Ondanks dat de sancties zijn versoepeld herkennen Iraanse pinautomaten geen westerse pinpassen of creditcards. Dit betekent dat je van te voren moet calculeren hoeveel je ongeveer gaat uitgeven en al je geld contant moet meenemen. Dit vonden wij best wel spannend! Gelukkig bleek Iran heel goedkoop en daarnaast op straat ook erg veilig waardoor wij dit niet als een grote beperking hebben beschouwd.
Neem gepaste en handige kleding mee als je gaat backpacken in Iran
Dit is een beetje een vervolg op het vorige onderwerp maar voor vrouwen kan dit namelijk nogal kopzorgen geven, want wat trek ik aan?! Er gelden behoorlijk pittige regels voor kleding als je naar Iran wilt. Als vrouw moet je hoofd bedekt, je moet lange mouwen dragen, je enkels mogen niet bloot en daarnaast moet er iets langs over je billen vallen.
Veel Iraanse vrouwen sjoemelen hier enorm mee, het hoofddoekje gaat steeds verder naar achteren op het hoofd en de veel gedragen manteau valt dan wel over de billen maar, wordt steeds strakker en eleganter waardoor je uiteindelijk alsnog de vrouwelijke vormen kunt zien. Als toerist wil je de grens niet teveel opzoeken en het liefst toch de regels respecteren (hoe erg je op den duur al die lagen ook vervloekt). In mijn geval droeg ik vaak een lange luchtige broek of een lange rok en daar overheen een vest dat over mijn billen viel en uiteraard een sjaal om mijn hoofd. Vermijd alles met polyester want het kan er erg warm zijn en je draagt al genoeg lagen. In moskeeën krijg je daarnaast nog een chador toegereikt (dat letterlijk ‘tent’ betekent, go figure), een laken die je over de eerder genoemde outfit heenslaat.
Een paar laatste backpack tips
Ondanks deze beperkingen is reizen heel erg makkelijk in het land. In Iran spreekt men goed Engels en er is een heel goed netwerk van comfortabele nachtbussen en treinen die weinig geld kosten. Facebook is het beste met een VPN server te bezoeken (het is eigenlijk verboden) en de beste reistijd is in het voor en het najaar (of ga in de winter en je kunt er skiën!). Kortom, ben je een echte avonturier dan is nu het moment om naar Iran te gaan, om een van de eerste toeristen onderdeel te worden van de prachtige cultuur, het heerlijke eten en de ultieme gastvrijheid.
Lees meer over Iran: