digital nomad india
Mimi Bezooijen

Digital Nomad Guide: INDIA

India, ik droomde er al jaren over. De kleuren, de muziek, het eten… Het leek mij een reis om nooit te vergeten. Dolgelukkig was ik dan ook toen ik eindelijk iemand zo ver kreeg om met me mee te gaan, want alleen door India reizen leek me toch een beetje te heftig. En zo geschiedde, na een weekje Dubai vertrokken we naar India waar we voor het eerst als Digital Nomads gingen reizen en werken. Maar is India eigenlijk wel geschikt als Digital Nomad bestemming? Hieronder heb ik de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Als Digital Nomad reizen en werken in India

digital nomad india

Nadelen van het leven in India als Digital Nomad

Stroomuitval: Terwijl we door India aan het reizen waren hebben we wekelijks last gehad van stroomstoringen. Daar is het de normaalste zaak van de wereld en gaat het leven gewoon door, maar als je moet werken is stroomstoring een hel. Alle Wi-Fi valt weg, je kan je laptop niet opladen en binnen wordt het toch heel snel donker. Het is ons een paar keer overkomen dat we een hele werkdag kwijt waren aan de stroomstoring.

Mijn tip? Zorg dat je geen deadline tot het laatste moment laat wachten en probeer de lol ervan in te zien. Je kan er niks aan veranderen, dus probeer er maar van te genieten.

Slechte Wi-Fi: Het bordje FREE WIFI betekend in India eigenlijk niks. Hotels hebben vaak een dramatisch slechte verbinding of alleen Wi-Fi in de lobby. Cafés en restaurants hebben vaak storing, of gewoon geen Wi-Fi meer. Als je echt een goede verbinding ergens voor nodig hebt, bijvoorbeeld een call, zorg dan dat je de dag van te voren al op jacht gaat naar een goede Wi-Fi-spot.

Nog een tip: Bel altijd even van te voren naar een hotel/café en vraag of de Wi-Fi het wel écht doet!

Slechte infrastructuur: India is nog niet echt ingericht op reizigers. Zowel korte afstanden als lange afstanden afleggen duurt vaak een eeuwigheid. Ik zag het al helemaal voor me: 10 uur in de bus? Top! Kan ik meteen even vooruit werken… Niet dus. De wegen zijn vreselijk en de treinen en bussen krap. Een reisdag betekent dus automatisch dat je die dag eigenlijk niet kunt werken. Ook korte afstanden afleggen is soms nog een hele onderneming. Van je hotel naar een koffietentje 2 KM verderop kun je soms 1 uur lang over doen.

Tip: Zorg dus dat je in India geen haast hebt, jezelf opfokken heeft namelijk helemaal geen zin.

Je bent bijna de enige Digital Nomad: Volgens mij zijn we in India maar 1 of 2 keer andere Digital Nomads tegen gekomen in cafés of hostels. Word je in Bali of Chang Mai overspoeld met co-working spaces en Digital Nomad meet-ups, in India ben je vrijwel de enige. Ergens heel leuk, maar dit maakt het ook allemaal wat lastiger. Je wordt soms wat gek aangekeken als je je laptop erbij pakt en je kunt niet met andere Digital Nomads tips uitwisselen.

Voordelen van het leven in India als Digital Nomad

Goedkope en goede 4G: Bij aankomst op Delhi Airport hebben we meteen een lokale simkaart gekocht. Voor 1GB data per dag betaalde we 15 euro per maand. Spotgoedkoop! Het bereik was over het algemeen ook geweldig, we hadden bijna overal 4G verbinding. Zoals ik al eerder aangaf is de Wi-Fi in India vaak heel slecht, een 4G connectie via de hotspot is dan echt een life safer!

Mijn tip: Als je een lokale simkaart koopt kan je wel je Nederlandse Whatsappnummer behouden. Zorg wel dat je aan klanten duidelijk maakt dat je niet telefonisch bereikbaar bent op je Nederlandse nummer (bijvoorbeeld in je voicemail).

Goedkoop land: India kost geen drol, echt niet. Voor 2 a 3 euro heb je een gigantische curry en je slaapt voor 8 euro in een fijne tweepersoonskamer. Koffie en eten in een luxer – Digital Nomad geschikt – cafeetje is vaak wat duurder, maar wij hebben regelmatig een hele dag ergens gezeten en maar 15 euro hoeven af te rekenen. Ben je dus nog aan het opstarten en wil je op je geld letten? Dan is India de perfecte bestemming.

Als het goed is, is het écht heel goed: Het lijkt nu alsof India een lastig land is voor Digital Nomads, en dat is het misschien ook wel. Maar als het goed is, dan is het ook écht heel goed. Wij hebben een paar plekken ontdekt waar we met liefde een hele maand zouden willen wonen en werken. In de ietwat toeristische plekken, buiten de grote steden, zijn er geweldige koffietentjes, hostels en hotels waar we heerlijk hebben zitten werken. Al onze favoriete ´offices for a day´ in India heb ik hier op een rijtje gezet.

In india als digital nomad India leven als digital nomad tips

Conclusie, is India een ideale Digital Nomad bestemming?

India is een vreselijk mooi en vreselijk lelijk land. Rondreizen is hier al onwijs vermoeiend en als je dat combineert met werken, kan het soms best intens zijn. Starten als Digital Nomad is niet makkelijk, we hadden eigenlijk nog geen flauw idee hoe we alles moesten gaan regelen. In dat opzicht was India misschien niet het beste startpunt, maar ik had het voor geen goud willen missen. We hebben geweldige plekken ontdekt en zijn vooral verliefd geworden op het noorden van India. Ik zou India dus zeker aanraden als land, maar het is misschien qua werken meer geschikt voor de iets meer doorgewinterde Digital Nomad. Lees hier meer over het Digital Nomad leven in India 

Wil je naar India?

Gespot voor jou:

Vliegticket-deals naar India Bouw zo je India rondreis Naar India met Tui Hotels in India Regel je vaccinaties voor India

→ Bekijk hier al onze India artikelen

Dit artikel is geschreven door gastblogger Mimi Bezooijen!