Zanzibar is een eiland van zo’n 83 kilometer lang dat aan de oostkust van Afrika ligt en hoort bij Tanzania. Wil je gaan backpacken in Zanzibar? Check dan deze 9 dingen! Grote kans dat je dit nog niet wist over dit bijzondere eiland:

9 dingen die je (misschien) nog niet wist over backpacken op Zanzibar

Zanzibar backpacken

1. Mnemba eiland

Mnemba eiland heeft het fraaiste rif om te snorkelen of te duiken, dus als je gaat backpacken op Zanzibar moet je dit zeker aan je to do toevoegen. Het privé eiland heeft 1 luxe resort van de keten ‘&beyond’. Aangezien Bill Gates een frequente gast is gaat de roddel dat hij de anonieme eigenaar van het eiland is. Hoewel een nachtje hier al snel 2000 euro kost mag je wel zonder daar te overnachten zo’n 20 meter van het strand snorkelen. Vanaf de noord en oostkust van Zanzibar kan je snorkel- en duiktours regelen naar mnemba. Probeer je guide te overtuigen om vroeg in de ochtend te gaan want dan is het nog rustig en heb je alle vissen voor jezelf. Het is echt alsof je in een aquarium zwemt en als je een beetje geluk hebt kan je zelfs met wilde dolfijnen zwemmen!

2. Old Town in Zanzibar City

Old Town is het oude gedeelte van Zanzibar City, de grootste stad op Zanzibar. Het oude gedeelte staat bekend om zijn koloniale huizen en het heeft soms wat weg van de tropische oorden uit Game of Thrones. Je vind hier veel mooie houten deuren en steegjes voor bijzondere foto’s. Ook kan je een foto tour doen waarbij een local je meenemen naar de meest prachtige plekken. Het voordeel is dat hij ook voor je kan vertalen zodat je ook de kans krijgt om portretten van de mensen te maken. Bij het restaurant Livingstone kan je heerlijk met je voetjes in het zand en onder een prachtige overkoepelde boom genieten van de zonsondergang. In het bijbehorende gebouw, waar vroeger het Britse consulaat zat, kan je later op de avond je beste Afrikaanse dansmoves laten zien op muziek van de liveband.

backpacken zanzibar straatleven

Zanzibar backpacken straten

3. Vervoer in Zanzibar

Vervoer in Zanzibar: Zelf heb ik voor het gemak veel gebruik gemaakt van een taxi tijdens het backpacken. De taxi’s zijn niet goedkoop en je betaald al snel 40 tot 60 dollar om naar de andere kant van het eiland te komen. Aan de andere kant zag ik zo’n rit ook als een belevenis waarbij je door de taxichauffeur wegwijs werd gemaakt door het binnenland. Zo zie je de lokale huizen, hoe de mensen leven en meerdere scholen en markten. Daarnaast heb je de dahla-dalha. Dit is een lokaal busje waar iedereen langs de weg kan instappen. Er hangt een draad verbonden met een belletje in de wagen waarmee je kan aangeven dat je wilt uitstappen. De conducteur hangt meestal achter uit de dahla-dalha met het een dik pak geld in zijn hand. Door de mega inflatie moet je dus ook een dikke portemonnee meenemen!

4. Chinese tekens

China: Tijdens een rit door Zanzibar zie je vaak Chinese tekens. Zoals op veel plekken in Afrika zijn er veel Chinese investeerders die projecten financieren variërend van nieuwe scholen tot wegenbouw. De taxi’s zijn vaak 2e hands auto’s uit Japan of China, waardoor er vaak een papiertje met vertaling van de tekens op het dashboard geplakt is.

zanzibar backpacken internet

backpacken zanzibar spel op straat

5. President van Zanzibar

De president van Zanzibar: Zanzibar is een semi-autonome staat van Tanzania welke geleid wordt door de revolutionary government of Zanzibar. Momenteel is de president Ali Mohamed Shein. Tijdens mijn verblijf van één week is hij twee keer met veel toeters en bellen langs gekomen in de auto en dat maakt zo’n klein eiland dan wel weer bijzonder.

6. Kitesurfen

Kitesurfen kan je vooral goed doen in Paje. Dit is een van de mooiste strand die ik ooit heb gezien en ik kan het zand qua kleur en structuur het beste vergelijken met poedersuiker. Daarnaast waait het altijd flink, wat het een goede kitespot maakt. Er zijn genoeg kitesurfscholen maar de prijzen variëren nogal. Dit hang met name af van de ervaring en kundigheid van de instructeur en eventuele verzekering in geval van nood. Je moet toch wel rekening houden met 50-90 euro per uur per les!

Zanzibar backpacken zwemmen dolfijnen

backpacken zanzibar strand

7. Als vrouw alleen reizen

Als vrouw alleen reizen in Zanzibar is goed te doen. Hou er wel rekening meer dat 95% van de bevolking op Zanzibar islamitisch is. Hierdoor zou ik je afraden heel bloot gekleed te gaan tijdens het backpacken of topless te zonnen. Probeer te vermijden om in het donker alleen over straat te gaan of over het strand te lopen. Met zijn tweeën is dit al veel minder een probleem. Verder helpt het natuurlijk altijd om te zeggen dat je een smachtende verloofde thuis hebt zitten en een ring te dragen.

8. Weer

Weer: Het hoofdseizoen loopt vaak samen met het safariseizoen omdat veel toeristen de combinatie maken van safari met strand. Dit bekend dat met name de maanden juli-sept en november-december druk zijn. Van februari tot mei is het klimaat minder gunstig vanwege het natte seizoen. Oktober is laagseizoen en opvallend rustig, terwijl het weer prachtig is.

backpacken zanzibar haven

backpacken zanzibar markt

9. Mensen in Zanzibar

De mensen zijn uitzonderlijk behulpzaam en heel toegewijd om je naar juiste plek te brengen. Zelfs als dit betekend 200 meter achteruit rijden in een kronkelend eenrichtingstraatje om je voor de deur van je hostel af te leveren. Daarnaast zijn ze heel benieuwd waar je vandaag komt en wanneer je weer terug komt naar Zanzibar om hier nog eens te backpacken. Ze hebben niet veel te besteden en een groot deel van de bevolking in het binnenland leeft onder de armoede grens. Hier kan je weinig benul van hebben als je in je mooie kamer aan het strand zit maar het is zeker een verrijking om hier iets meer kennis van te nemen mocht je dit willen.

Dit reisverhaal is geschreven door Tahnee de Vringer.

Over de auteur

Gastblogger

Op We Are Travellers delen gastbloggers meer dan eens hun reistips. Omdat ze zelf een waanzinnig mooie reis hebben gemaakt of graag een gouden tip met onze lezers willen delen. Heb jij ook zo'n verhaal of een niet te missen reistip? Mail ons dan op info@wearetravellers.nl!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie, deel jouw reistips!