Zanzibar backpacken
Tahnee de Vringer

9 dingen die je (misschien) nog niet wist over backpacken op Zanzibar

Zanzibar is een eiland van zo’n 83 kilometer lang dat aan de oostkust van Afrika ligt en hoort bij Tanzania. Wil je gaan backpacken in Zanzibar? Check dan deze 9 dingen! Grote kans dat je dit nog niet wist over dit bijzondere eiland:

9 dingen die je (misschien) nog niet wist over backpacken op Zanzibar

→ Tip: Vind via Skyscanner vliegtickets naar Zanzibar
→ Ook handig: Via TUI boek je complete reizen naar Zanzibar

Zanzibar backpacken

1. Mnemba eiland

Mnemba eiland heeft het fraaiste rif om te snorkelen of te duiken, dus als je gaat backpacken op Zanzibar moet je dit zeker aan je to do lijstje toevoegen. Het privé eiland heeft 1 luxe resort van de keten ‘&beyond’. Aangezien Bill Gates een frequente gast is gaat de roddel dat hij de anonieme eigenaar van het eiland is. Hoewel een nachtje hier al snel 2000 euro kost mag je wel zonder daar te overnachten zo’n 20 meter van het strand snorkelen. Vanaf de noord en oostkust van Zanzibar kan je snorkel- en duiktours regelen naar mnemba. Probeer je guide te overtuigen om vroeg in de ochtend te gaan want dan is het nog rustig en heb je alle vissen voor jezelf. Het is echt alsof je in een aquarium zwemt en als je een beetje geluk hebt kan je zelfs met wilde dolfijnen zwemmen!

2. Old Town in Zanzibar City

Old Town is het oude gedeelte van Zanzibar City, de grootste stad op Zanzibar. Het oude gedeelte staat bekend om zijn koloniale huizen en het heeft soms wat weg van de tropische oorden uit Game of Thrones. Je vindt hier veel mooie houten deuren en steegjes die allemaal een foto verdienen. Ook kan je een foto tour doen in Old Town waarbij een local je meeneemt naar de meest prachtige plekken. Het voordeel is dat hij ook voor je kan vertalen zodat je ook de kans krijgt om portretten van mensen te maken. Bij het restaurant Livingstone kan je heerlijk met je voetjes in het zand zitten en onder een prachtige overkoepelde boom genieten van de zonsondergang. In het bijbehorende gebouw, waar vroeger het Britse consulaat zat, kan je later op de avond je beste Afrikaanse dansmoves laten zien op muziek van de liveband.

backpacken zanzibar straatleven

Zanzibar backpacken straten

3. Vervoer op Zanzibar

Vervoer op Zanzibar: Zelf heb ik voor het gemak veel gebruik gemaakt van een taxi tijdens het backpacken op Zanzibar. De taxi’s zijn alleen niet zo goedkoop,  voor een ritje van de ene naar het andere kant van het eiland betaal je bijvoorbeeld al snel 40 tot 60 dollar. Aan de andere kant zag ik zo’n rit ook als een belevenis op zich, waarbij je door de taxichauffeur wegwijs werd gemaakt door het binnenland. Zo zie je de lokale huizen, hoe de mensen leven en meerdere scholen en markten. Reis je liever niet met de taxi? Je kan ook kiezen voor de dahla-dalha. Dit is een lokaal busje waar iedereen langs de weg bij in kan stappen. Er hangt een draad verbonden met een belletje in de wagen waarmee je kan aangeven dat je weer wilt uitstappen. De conducteur hangt meestal achter uit de dahla-dalha met het een dik pak geld in zijn hand. Zo’n pak geld lijkt heel veel, maar door de mega inflatie valt dit eigenlijk best mee. Het enige waar jij zelf wel aan moet denken is dat je een dikke portemonnee mee moet nemen als je in Zanzibar reist!

4. Chinese tekens

China: Tijdens een rit door Zanzibar zie je vaak Chinese tekens. Zoals op veel plekken in Afrika zijn er veel Chinese investeerders die projecten financieren variërend van nieuwe scholen tot wegenbouw. De taxi’s zijn ook vaak tweedehands auto’s uit Japan of China, waardoor er vaak een papiertje met vertaling van de tekens op het dashboard geplakt is.

zanzibar backpacken internet

backpacken zanzibar spel op straat

5. President van Zanzibar

De president van Zanzibar: Zanzibar is een semi-autonome staat van Tanzania welke geleid wordt door de revolutionary government of Zanzibar. Momenteel is de president Ali Mohamed Shein. Tijdens mijn verblijf van één week is hij twee keer met veel toeters en bellen langs gekomen in de auto en dat maakt zo’n klein eiland dan wel weer bijzonder.

6. Kitesurfen

Kitesurfen kan je vooral goed doen in Paje. Dit is een van de mooiste stranden die ik ooit heb gezien en ik kan het zand qua kleur en structuur het beste vergelijken met poedersuiker. Daarnaast waait het altijd flink, wat het een goede kitespot maakt. Er zijn genoeg kitesurfscholen maar de prijzen variëren nogal. Dit hangt met name af van de ervaring en kundigheid van de instructeur en eventuele verzekering in geval van nood. Je moet toch wel rekening houden met 50-90 euro per uur per les.

→ Lees ook: Paje: Dit wil je doen in dit heerlijke plaatsje op Zanzibar

Zanzibar backpacken zwemmen dolfijnen

backpacken zanzibar strand

7. Als vrouw alleen reizen

Als vrouw alleen reizen in Zanzibar is goed te doen. Hou er wel rekening meer dat 95% van de bevolking op Zanzibar Islamitisch is. Hierdoor zou ik je afraden heel bloot gekleed te gaan tijdens het backpacken of topless te zonnen. Probeer te vermijden om in het donker alleen over straat te gaan of over het strand te lopen. Met zijn tweeën is dit al veel minder een probleem. Verder helpt het natuurlijk altijd om te zeggen dat je een smachtende verloofde thuis hebt zitten en een ring te dragen.

8. Weer

Weer: Het hoofdseizoen loopt vaak samen met het safariseizoen omdat veel toeristen de combinatie maken van safari met strand. Hierdoor zijn met name de maanden juli-sept en november-december druk. Van februari tot mei is het klimaat minder gunstig vanwege het natte seizoen. Oktober is laagseizoen en opvallend rustig, terwijl het weer prachtig is.

backpacken zanzibar haven

backpacken zanzibar markt

9. Mensen op Zanzibar

De mensen zijn uitzonderlijk behulpzaam en heel toegewijd om je naar de juiste plek te brengen. Zelfs als dit betekent dat ze 200 meter achteruit moeten rijden in een kronkelend eenrichtingstraatje om je voor de deur van je hostel af te leveren. Daarnaast zijn ze heel benieuwd waar je vandaan komt en wanneer je weer terug komt naar Zanzibar om hier nog eens te backpacken. Ze hebben niet veel te besteden en een groot deel van de bevolking in het binnenland leeft onder de armoede grens. Hier kan je weinig benul van hebben als je in je mooie kamer aan het strand zit, maar het is zeker een verrijking om hier iets meer kennis van te nemen mocht je dit willen.

Wil je ook backpacken op Zanzibar? Zo regel je dat→ Bekijk hier alle artikelen over Tanzania

Dit reisverhaal is geschreven door Tahnee de Vringer