rwanda vakantie gorillas

Een bijzondere vakantie naar Rwanda: oog in oog met de gorilla’s

‘Daar loopt ie, daar loopt ie!’ Wordt er enthousiast fluisterend verteld door een reisgenoot die tussen de bosjes wijst. En ja hoor, verscholen tussen de bamboescheuten komt de berggorilla langzaam tevoorschijn. Een indrukwekkende verschijning en bijna niet te geloven dat dit echt gebeurt op de 7 meter afstand dat we er vandaan zijn. Met grote soepele stappen loopt de gorilla langs ons heen om onverstoorbaar door te gaan met het verorberen van z’n bamboe maaltijd. Steeds meer gorilla’s verschijnen en plots bevinden we ons temidden van de familie: een aantal jonge gorilla’s, meerdere vrouwtjes en natuurlijk de reusachtige zilverrug gorilla die de leider is van de groep. Hier zijn we dan, op een waanzinnig avontuur in het Volcanoes National Park in het noorden van Rwanda. Op bezoek bij de gorilla’s.

rwanda vakantie gorillas rwanda vakantie gorillas

Reis tijdens je Rwanda vakantie van het Akagera naar Volcanoes National park

Eerder hebben we jullie al mee mogen nemen naar het Akagera National Park en het Nyungwe regenwoud. Vanuit het zuiden gaat de tocht verder langs lake Kivu om vervolgens een bezoek te brengen aan het Volcanoes National park – een letterlijk hoogtepunt waar zich 5 van de 8 vulkanen van het Virunga gebergte bevinden. Het wegennetwerk van Rwanda is in perfecte staat, waardoor de afstand goed te overbruggen is, al is het goed om rekening te houden met de eindeloze bochten die elkaar opvolgen. De meeste van de wegen bevinden zich halverwege de heuvels waar het westen van het land rijk aan is, dus er wordt mooi meebewogen met de vorm van de berg – resulterend in een trip waarbij je je maag zo af en toe even rustgevend wilt toespreken.

rwanda vakantie plantage Rwanda plantage thee

rwanda reizen landschap

De Red Rocks

Naast de prachtige natuur waar je continu door omgeven bent, speelt het culturele aspect tijdens deze reis ook een grote rol – iets wat eigenlijk tijdens elke reis een belangrijke rol zou moeten spelen. Een voorbeeld hiervan is het Red Rocks community center. Al is in het land een grote economische groei te zien, kan niet iedereen hier direct de vruchten van plukken. De mensen van Red Rocks zorgen ervoor dat lokale communities betrokken worden bij het toerisme door allerlei allerlei authentieke activiteiten aan te bieden, zoals het weven van manden en het produceren van bananenbier. Dit stelt de bewoners in staat om hun leefomstandigheden te verbeteren en armoede in het algemeen te verminderen. Heel bijzonder om het enthousiasme waarmee dit project georganiseerd wordt te mogen ervaren!

Red Rocks community center rwanda Red Rocks community center rwanda rwanda Red Rocks community center vakantie rwanda Red Rocks

Lake Kivu

Vanuit het Nyungwe regenwoud is de eerste stop Lake Kivu: het grootste zoetwatermeer van Rwanda. Het is zo kenmerkend voor Rwanda dat je binnen de kortste keren in een compleet andere natuurlijke omgeving bent – zo ook met het Lake Kivu. Vanuit het regenwoud bevind je je opeens op een locatie met heuvels tot aan de horizon, theeplantages, koffieplantages en bootjes op het meer dat tot de horizon reikt. Het meer biedt de mogelijkheid tot een diversiteit aan activiteiten. Ervaar bijvoorbeeld met een tour het volledige proces van koffiebonen vanaf de boom tot aan de koffie in je kopje. Wanneer je alle processen hebt gezien, waardeer je gegarandeerd je volgende kop koffie nog nét wat meer!

Rwanda is dé bestemming voor koffieliehebbers & kayakkers

Voor de koffieliefhebbers: ik heb in Rwanda geen enkele keer slechte koffie gedronken – alleen daarom zou je al een ticket naar Rwanda boeken. Toch? Daarnaast heb je de mogelijkheid om een kayak te huren met Kingfisher Journeys om het meer vanaf het water te bekijken, om vervolgens de dag af te sluiten met heerlijk verse Tilapia uit het meer, onder het genot van een prachtige zonsondergang. Lake Kivu biedt tijdens een vakantie dus precies de gelegenheid om een paar dagen helemaal tot rust te komen, wat toffe excursies te doen, of gewoon lekker te ontspannen aan de oever aan het meer met een vers sapje en een boek erbij.

vakantie rwanda lake kivu lake kivu vakantie rwanda vakantie rwanda kruiden thee in rwanda vakantie

Het Volcanoes National Park

Het Virunga gebergte dat zich spreidt over Congo, Oeganda en Rwanda is het enige gebied in de wereld waar de berggorilla voorkomt. Een bijzondere highlight tijdens een vakantie in Rwanda is toch wel het bezoeken van een familie berggorilla’s. Door gebundelde krachten is de populatie van de bedreigde berggorilla gedurende de laatste jaren gelukkig gestegen, maar conservatie en bescherming tegen bijvoorbeeld stropers blijven de grootste prioriteiten. Het bezoeken van de gorilla’s is niet goedkoop, maar de vergunning van 1500usd stelt de autoriteiten wel in staat om zowel aan de bescherming van de dieren te werken, als projecten te organiseren waar de lokale bevolking die in en rondom het national park woont baat bij heeft. Daarnaast is het goed om te weten dat je een korting van 30% krijgt op een vergunning wanneer je je bezoek combineert met die aan een ander national park gelegen in Rwanda. Met de financiële kant uit de weg rest je alleen nog maar om een heel bijzonder avontuur aan te gaan.

Je reist met ervaren gidsen

De gidsen zijn experts op het gebied van gorilla’s en zorgen er niet alleen voor dat je een bijzondere ervaring hebt in het bijzijn van de dieren, maar juist ook om de veiligheid van de gorilla’s te garanderen en ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk last hebben van menselijke bezoekers – mijns inziens een belangrijke factor bij dergelijke activiteiten! Wanneer je vervolgens oog in oog staat met een familie berggorilla’s en je een uur lang mag observeren hoe hun leven eruit ziet en wat voor prachtige interacties ze met elkaar hebben, is het onmogelijk om hier niet van onder de indruk te zijn: je kunt nog zoveel foto’s zien of verhalen horen, maar het ervaren is een andere wereld. Iets wat je misschien één keer in je leven doet, maar wat het oh zo waard is.

gidsen in rwanda tijdens gorilla spotten Met gidsen rwanda in op zoek naar gorilla vakantie rwanda gorilla spotten gorilla in rwanda gorilla's zien in rwanda vakantie

Gelijk zin gekregen om ook een bijzondere vakantie in Rwanda te beleven?

Rwanda is een land die bij velen nog niet meteen een belletje doet rinkelen als reisbestemming, maar middels deze en vorige publicatie heb je hopelijk een beter beeld van het land én de mogelijkheden om er een waanzinnige vakantie te beleven. Meer informatie vind je op www.visitrwanda.com. Daarnaast vliegt RwandAir drie keer per week met een directe vlucht van Brussel naar Kigali (di,do,zat). Je bent in 8,5 uur in Rwanda, met amper tijdverschil ten opzichte van Nederland. Meer info vind je hierover op www.rwandair.com of boek hier meteen je vliegticket. Liever een complete Rwanda vakantie boeken bij een reisorganisatie? Dat kan onder andere bij Sawadee.