reizen rwanda chimpansee

Nyungwe & Akagera National Park: Naar de big 5 en chimpansees in Rwanda

Als ik voor mezelf spreek, zal ik toegeven dat ik voorafgaand aan deze reis weinig tot niets wist van Rwanda (check deze 25 foto’s als je eerst een beeld van Rwanda wilt krijgen). Een relatief klein Centraal Afrikaans land met een onvoorstelbaar heftige geschiedenis en de thuisbasis van de berggorilla – zover reikte mijn kennis. Tijdens een reis van acht dagen hebben we mogen meemaken hoeveel meer Rwanda inhoudt en wat een waanzinnige bestemming dit is om te ontdekken. In het noorden vind je gigantische vulkanen, in het zuiden een ongerept regenwoud, in het westen een meer waarvan de overkant amper te zien is – zo groot – tot aan een savanne in het oosten met de volledige Big Five. En dat alles in een land half zo ‘klein’ als Nederland. Welkom in Rwanda.

rwanda vakantie rwanda vakantie jungle rwanda boten jungle

Zoveel meer dan enkel de heftige geschiedenis van Rwanda

Ondanks dat er zoveel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in de afgelopen 25 jaar, is het onvermijdelijk om de Rwandese geschiedenis te benoemen in een verhaal over Rwanda. In 1994 heeft de genocide op de Tutsi-bevolking plaatsgevonden die het land zo door en door heeft getekend en het plaatst veel van wat je ziet in een heel ander perspectief: hoe de bevolking samen sterk staat en de mindset waarmee afgelopen jaren zoveel is bereikt is bewonderenswaardig. Door meerdere mensen die we hebben gesproken, is ons op het hart gedrukt dat Rwanda zoveel meer is dan z’n geschiedenis en op basis van wat we in een week hebben gezien, is dat ontzettend waar. Er is al veel en belangrijke informatie over deze zwarte periode te vinden en ook daarom is het belangrijk om verder te kijken naar hoe bijzonder dit prachtige land is en wat voor avontuur je tegemoet gaat. Het land herbergt een waanzinnige diversiteit aan natuur en onze eerste stop is dan ook het Akagera National Park – tijd om op zoek te gaan naar de Big Five.

vakantie rwanda wegen vakantie rwanda landschap

Akagera National Park

Vanaf de Hoofdstad Kigali bevind je je binnen zo’n 2.5 uur in het Akagera National Park. Gelegen in het oosten van Rwanda is dit park de basis van een verscheidenheid aan meren, bossen en moerassen. De diversiteit van vegetatie zorgt ervoor dat dit een hele bijzondere plek is om op zoek te gaan naar wildlife. De altijd variërende natuur in combinatie met imposante dieren is iets wat je niet zo snel in andere national parks vindt. Als uitvalsbasis overnachtten we in de Akagera Game Lodge – gelegen in het park en daarom een fijne plek om ‘s-ochtends van te vertrekken voor een game drive (zoals de safari tochten ook wel genoemd worden). Ook biedt de lodge een waanzinnig uitzicht over het Ihema meer. Opstaan met zonsopgang is dus helemaal geen straf!

Rwanda Akagera National Park lodge Akagera National Park lodge Rwanda Akagera National Park vogelspotten rwanda Akagera National Park Rwanda boottocht

Tijdens een game drive op zoek naar de Big Five in Akagera National Park

Tijdens een game drive bestaat de mogelijkheid om van het zuidelijke puntje van het park helemaal door naar boven te rijden, terwijl je de verandering van landschappen aan je voorbij ziet gaan: startend bij het meer wat een waar vogelparadijs is, bevind je je even later op de savanne terwijl een kudde giraffen voorbij draaft. In de jaren 90 verbleven vele vluchtelingen in het park waardoor uiteindelijk leeuwen en neushoorns niet meer te vinden waren in het park, maar gelukkig zijn beide dieren in de laatste jaren geherintroduceerd in het park en kan je nu met veel plezier genieten van een volwaardige Big Five. Heb je één dag om het park te bezoeken? Zorg dan dat je aan de zuidkant het park inrijdt om vervolgens bij de noordelijke poort het park weer te verlaten. Een prachtige route en klaar om de rest van het land te verkennen.

Akagera National Park rwanda reizen apen Akagera National Park Rwanda zebra Akagera National Park olifant Akagera National Park rwanda wildlife Akagera National Park safari game drive

Nyungwe National Park

Misschien wel de meest indrukwekkende overgang om te ervaren: vanuit de ook al mooie theeplantages doemt er voor je neus uit het niets een gigantisch regenwoud op. Niet zomaar steeds meer bomen tot je het een bos kunt noemen, maar van het een op het andere moment bevind je je te midden van een waanzinnig woud waar het Jungle Book nog wat van kan leren. Het Nyungwe National Park beslaat een oppervlakte van ongeveer 980 km2 en is de thuisbasis van niet alleen een indrukwekkende hangbrug, maar ook meerdere chimpansee families. Natuurlijk is het nog veel meer biodiversiteit te vinden, maar het ontmoeten van een groep chimpansees is een highlight die nog lang bij zal blijven. Samen met een aantal trackers begeef je je diep in het regenwoud en ga je ook zeker van het pad af: chimpansees geven nou eenmaal niet zoveel om de routes die mensen hebben aangelegd door het bos. De trackers houden dagelijks de families goed in de gaten – voornamelijk om ervoor te zorgen dat stropers hun slag niet kunnen slaan, maar het zorgt er ook meteen voor dat je op een relatief makkelijke manier in de buurt van een familie chimpansees kunt komen. Hoe bijzonder het is om de bewegingen en interacties van deze dieren te mogen observeren, straalt hopelijk door in de foto’s van deze gebeurtenis!

met gids jungle in tijdens rwanda reizen reizen rwanda chimpansee rwanda reizen chimpansee chimpansee zien rwanda onze gidsen in rwanda tijdens het reizen

De Canopy Walk in Nyungwe

Eerder benoemde ik al de hangbrug. Wanneer je in het national park bent, heb je de mogelijkheid om een hike te doen waarbij de route je over de hangbrug hoog boven het bos leidt: de Canopy Walk. Op 60 meter hoogte heb je een waanzinnig uitzicht over het regenwoud. De brug is zeker uitdagend wanneer je enigszins last hebt van hoogtevrees, maar het is absoluut de moeite waard wanneer je op hoogte van de boomtoppen de verschillende apen- en vogelsoorten voorbij ziet bewegen.

Hangbrug Rwanda Nyungwe rwanda hangbrug canopy walk Nyungwe Nyungwe in Rwanda rwanda Nyungwe

Meer lezen over reizen in Rwanda en mooie plekken als Akagera?

Volgende keer nemen we je graag mee naar het westen en noorden van het land – op zoek naar de berggorilla’s. Wanneer je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig bent geworden naar Rwanda als reisbestemming, vind je meer informatie op www.visitrwanda.com en daarnaast vliegt RwandAir drie keer per week met een directe vlucht van Brussel naar Kigali (dinsdag, donderdag, zaterdag). Je bent in 8,5 uur in Rwanda, met amper tijdverschil ten opzichte van Nederland. Meer info vind je hierover op www.rwandair.com of boek hier meteen je vliegticket. Liever een complete Rwanda vakantie boeken bij een reisorganisatie? Dat kan onder andere bij Sawadee.