Voor iemand die van reizen houdt klinkt het perfect, voor je werk de wereld overvliegen en alle uithoeken van onze aardbol ontdekken! Maar hoe kom je in aanmerking voor zo’n droombaan en hoe gaat dat nou echt in zijn werk daarboven? Is het zwaar of juist gemakkelijk en vooral zo leuk als wij denken? Wij zetten de veelgestelde vragen rondom het werken als stewardess op een rij en nemen als voorbeeld de vliegvaartmaatschappij Emirates! Niet alleen omdat we ten eerste super fan zijn van de uniformen van de Emirates stewardessen (check vooral de hoedjes met mooie witte sjawls!), maar ook omdat we meer dan eens fijn hebben gevlogen met deze maatschappij.

De wereld aan je voeten als stewardess!

Opleiding en functie eisen voor stewardessen?

Bij Emirates werken zo’n 150 nationaliteiten en internationaal ingesteld zijn (ken je talen!) is dan ook belangrijk als nummer één. Verder staan servicegerichtheid, representiviteit en communicatieve vaardigheden hoog op het functie eisen lijstje. In Nederland kun je je op verschillende manieren voorbereiden om stewardess te worden. Volg bijvoorbeeld bij de Tio de opleiding Stewardess, Receptioniste, Hostess of kies voor de de HBO opleiding Internationaal Toeristisch Management. Ben je allang afgestudeerd? Dan moet je zeker niet denken dat deze droombaan nooit meer werkelijkheid voor je wordt, want je kan ook stewardess worden als je minimaal mbo-4 hebt of een havodiploma en ook relevante werkervaring helpt daarbij. Nog één keer checken of het echt bij je past? Doorloop dan even dit lijstje:

Doe de checklist:

 • Ben je communicatief sterk? Als stewardess ben je vaak de hele dag met mensen aan het werk.
 • Servicegericht? Doel één van je baan is een veilige en fijne vlucht verzorgen.
 • Ben je ouder dan 21? Bij Emirates wordt deze leeftijdsgrens gehanteerd bij het cabinepersoneel.
 • Heb je relevante werkervaring? Dat kan een pre zijn!
 • Spreek je meerdere talen? Vloeiend Engels kunnen spreken is verplicht bij Emirates.
  (niet zo gek als je weet dat bij Emirates mensen uit 130 verschillende landen werken!)
 • Afstand van huis tot de luchthaven? Soms is het nodig dat je niet te verder dan 1 uur van de luchthaven woont en als je bij Emirates werkt is het zelfs noodzakelijk om in Dubai te gaan wonen!
 • Is jouw lengte tussen de 1.60 en 1.90m? Ook hier wordt soms naar gekeken.
 • Heb je goede ogen? Dit kan tevens een functie eis zijn.
 • Zie jij jezelf wel lopen in zo’n mooi uniform? Met zichtbare tattoo’s zul je niet snel in het plaatje passen.
 • Ben je positief ingesteld? Tijdens lange vluchten is een positive attitude en sympathie belangrijk.

De wereld rond voor je werk!

Werken als steward(ess) volgens de crew van Emirates

In dit filmpje van Emirates vertellen een steward en stewardess hoe zij het werken ervaren. Hoe zorg je dat je er goed uit blijft zien zo hoog in de lucht? En waar moet je allemaal op letten?

Make the world your office!

Voor- en nadelen van werken als stewardess

Voordelen

 • Je mag veel reizen, bij Emirates vlieg je zelfs naar 120 verschillende bestemmingen verdeeld over 6 continenten
 • Je ontmoet veel verschillende mensen en je bent de hele dag communicatief bezig.
 • Je leven is avontuurlijk en dagen zijn altijd divers, nooit hetzelfde.
 • Je komt niet snel in een sleur omdat je geen 9 tot 5 baan hebt en leeft in een dynamische omgeving.
 • Soms werk je een aantal dagen achter elkaar, maar daartegenover staan ook meerdere vrije rustdagen die je zelfs op een mooie exotische bestemming door kan brengen!

Nadelen

 • Als je intercontinentaal reist, ben je soms enkele dagen weg van huis. Heimwee moet je dus niet hebben.
 • Je werkt onregelmatige tijden, hier moet je tegen kunnen.
 • Je moet met vaste benen op de grond staan, geen vliegangst hebben en tegen turbulentie kunnen.

Hmm… als je het zo bekijkt wordt het eigenlijk steeds aantrekkelijker en aantrekkelijker: Betaald mooie plekken ontdekken, elke dag is een avontuur en je bent constant met leuke mensen in de weer. Bij dat laatste moet je ook niet alleen aan pasagiers denken, maar ook aan het team van stewardessen, stewards en piloten. Zij vormen een leuk team dat elkaar ook op de bestemmingen treft en daar met elkaar optrekt.

Where will tomorrow take you?

Salarisindicatie

Als steward(ess) kun je tussen de 1700 en 3000 euro verdienen. Hoeveel er op jouw loonstrookje staat hangt vaak af van ervaring, leeftijd en het aantal uren dat je vliegt, maar ook zeker van de maatschappij waarbij je in dienst bent. Kleinere maatschappijen betalen over het algemeen minder dan grotere als Emirates, dus wat dat betreft is het een goede keuze. Verder kun je soms nog leuke secundaire arbeidsvoorwaarden hebben als stewardess, zoals een onregelmatigheidstoeslag of hotels die vergoed worden op de bestemming zelf. Bovendien krijg je vaak een soort 2e thuis in het buitenland, met Emirates vlieg je bijvoorbeeld meer dan eens via Dubai dus een stad als deze leer je meer dan goed kennen. Ook is het als stewardess soms mogelijk om je partner, vrienden of familie mee te nemen tegen een korting als vluchten niet volgeboekt zijn en is het natuurlijk mogelijk om zelf met korting te vliegen. Je basis kan dus laag zijn als stewardess, maar al die extra’s kunnen het heel interessant maken! Helemaal als je net zo verslaafd bent aan reizen als ons en graag vaak in het buitenland bent.

En, al begonnen aan je sollicitatiebrief voor Emirates?

Voel jij je helemaal aangesproken door de functie eisen, voordelen en het filmpje? Of is het echt helemaal niks voor jou en zit je liever als passagier in het vliegtuig? Laat het weten in een reactie hieronder!

9 reacties

 1. Mara

  Hi ik ben Mara 18jr woon in Almere ik werk zelf op Schiphol bij See Buy Fly en droom er altijd al van om stewardess te worden bij Emirates ik heb gehoord dat jullie ook aan een interne training doen van 5weken ik hoor graag van u

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Mara,
   Je kan voor deze vraag het beste direct met Emirates contact opnemen :) succes!

   Beantwoorden
   • Mara

    Hi Roëll,
    Hoe zou ik het beste in aanraking komen met hun? Ik zie ze zelf bijna elke zondag op Schiphol..
    Groet Mara.

  • An

   He Mara

   Ik kwam net je reactie tegen weet je intussen al iets over deze opleiding? Kan je me meer vertellen over waar ik moet solliciteren?

   Groetjes
   An

   Beantwoorden
 2. diana

  Hallo, ik wil heel erg graag een stewardess worden, ik ben er nu mee bezig. Ik zit op MBO niveau 4. Alleen ik word in oktober pas 20 jaar en ik zoek stage voor maart/april 2017. ik zou heel erg graag bij Emirates stage willen lopen als stewardess is dat mogelijk? trouwens ik kan ook Arabisch praten, schrijven en lezen. graag een reactie. danku wel alvast.

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Hi Diana,
   Wat tof dat je met een stewardess opleiding bezig bent, je kan denk ik het beste direct met Emirates contact opnemen en een goede motivatiebrief meesturen en daarin vertellen waarom jij past bij hun. Succes!

   Beantwoorden
 3. Amiira

  Hoi mijn naam is Amiira en ik ben 16 jaar ik droom ervan om bij emirates te werken als stewardess want ik vind vliegen super interessant en leuk en andere culturen zien vind ik ook leuk alleen er is een probleem ik ben veelste laat gekomen in Nederland en was het moeilijk om rekenen en Nederlands aan mij uit te leggen. Mijn niveau is nu praktijkonderwijs en ik wil graag door leren alleen is rekenen niet echt mijn ding dus weet jij misschien iets wat min kan helpen om niveau 4 mbo te kunnen halen groetjes amiira?

  Beantwoorden

Geef een reactie, deel jouw reistips!