vpn gebruiken op reis

4 redenen om een VPN te gebruiken op reis

Wanneer je aan het woord VPN denkt, dan denken de meesten van ons aan een programma of app dat alleen door computer nerds wordt gebruikt als zij online gaan, maar in alle eerlijkheid, het is veel meer dan dat. Wist je dat VPN voor Virtual Private Network staat? en dat het een netwerk kanaal is waardoor je echt veilig op het internet kan surfen? Wanneer jij verbinding hebt met het internet, dan stuur je altijd direct data naar je ISP (ISP staat voor Internet Service Provider). Deze directe connectie tussen jouw apparaat (je laptop, tablet of telefeoon) en je ISP kan zorgen voor risico. Waarom? Nou, wanneer er ook andere mensen (of organisaties) van hetzelfde ISP gebruik maken, dan kunnen zij zonder al te veel moeite bij jouw data. Wil je dat niet? Dan gebruik je een VPN. Een VPN functioneert namelijk als een soort tussenkanaal, het zitten tussen jouw apparaat e je ISP in en de VPN zorgt ervoor dat jouw data versleuteld bij de ISP terecht komen. En dus niet zomaar toegankelijk is. Best fijn in deze moderne wereld waarbij je steeds meer digitaal doet en ook steeds meer gevoelige informatie digitaal hebt.

Waarom is een VPN handig op reis?

Je vraagt je misschien af wanneer en waarom zo’n VPN nou handig is op reis. Eigenlijk zorgt het er voor en verzekert het je ervan dat je veilig op internet kunt en dat je op een betrouwbare manier gebruik kunt blijven maken van al je favoriete websites. We schreven al eens eerder over het belang van VPN’s in China, zonder een VPN kun je daar namelijk soms niet op Instagram of Facebook! En wat dacht je van Videoland gebruiken of NPO Start? Ook dat gaat niet als je buiten Europa op reis bent en geen VPN hebt.

Installeer vooraf een VPN

Of je dus van social media gebruik wilt blijven maken in landen als China of in Amerika of Azië gewoon op Videoland of NPO Start wilt kunnen, het is in beide gevallen handig als je vooraf een VPN installeert. Doe het voordat je vertrekt naar een ander deel van de wereld, vaak ben je thuis verzekerd van beter internet en kun je het in alle rust installeren.

vpn gebruiken op reis

Een VPN is fijn, want…

Nog een paar andere redenen waarom het echt handig is om een VPN te gebruiken vind je hieronder.

Je hebt veilige toegang tot publieke wifi spots

Wie houdt er niet van op reis: Wifi spots! Vooral als ze gratis zijn en je kan ook de nodige dingen checken, zoals reserveringen, routebeschrijvingen en natuurlijk leuke dingen als whatsappjes of reacties op socials. Hoe chill het ook is, soms vergeten we dat zo’n publieke wifi spot ook gevaarlijk kan zijn.  Zodra jij een connectie legt, bevind je je eigenlijk meteen in een kwetsbaar netwerk waar hackers vaak gemakkelijk bij jouw gegevens kunnen. Als je dus eerst een VPN aan zet kan je nog steeds van de gratis wifi gebruik maken, maar wel via een veilige verbinding omdat er dus alleen versleutelde informatie wordt verstuurd. Zo kun je dus wel van de gratis wifi genieten, maar dan zonder zorgen. Check deze variant van NordVPN dan even als je benieuwd bent en nog geen VPN hebt geïnstalleerd.

Krijg toegang tot (door de overheid) geblokkeerde websites

We noemden het net al even bij het China voorbeeld: Een ander voordeel van VPN’s is dat je toegang hebt tot welke website dan ook, ook tot degene die zijn geblokkeerd door de overheid. Elk land heeft andere regelgeving als het om websites (en social media) gaat en het kan dus zomaar zo zijn dat jouw favoriete website in het buitenland ineens niet werkt. Zo hebben wij door een VPN gewoon Temptation Island kunnen kijken in Indonesië en konden we door een VPN gewoon op Instagram en Facebook in China. Door een VPN kun je dus alles gewoon doen en zelfs in Nederland kun je dus ook op websites die thuis misschien moeilijk te bezoeken zijn.

Stream je favoriete series in het buitenland

Yep, we vallen een beetje in herhaling, maar het kan dus zomaar zo zijn dat je favoriete serie niet te bekijken is in het buitenland. Je weet waarschijnlijk wel dat het aanbod van Netflix anders is per land. Maar met name Nederlandse streamingdiensten, zoals Videoland of NPO Start, zijn al helemaal niet te openen buiten Europa. Wil je dus toch kunnen kijken, dan moet je op een andere manier op het web gaan, en dat kan dus via een VPN. Zo omzeil je regionale en landelijke restricties.

Krijg betere deals

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar als je een VPN gebruikt op reis, dan kan het zomaar zo zijn dat je daardoor ook betere reisdeals vindt. Denk aan goedkopere vluchten of hotelkamers die ineens en stuk betaalbaarder zijn. Hoezo? Nou, veel deals die je online ziet zijn gericht op een specifieke regio. Als je dus naar vluchten zoekt vanuit een derde wereldland dan kan het zomaar zo zijn dat je prijzen lager worden. Je kan in een VPN namelijk kiezen vanuit welk land je wilt surfen. In het geval van streamen kies je dan Nederland, wil je juist betere deals, dan kies je een derde wereld land. Loont soms echt de moeite om dit uit te proberen!