vliegen-met-lenzen-lenzenvloeistof-handbagage

Kan je vliegen met lenzen? Mag lenzenvloeistof in je handbagage? 7 handige reistips voor wie lenzen draagt

Als je lenzen hebt kunnen we je voorstellen dat je je misschien afvraagt of je wel kan vliegen met lenzen als je dat nog nooit hebt gedaan? Of lenzenvloeistof gewoon in je bagage mag? En of je bepaalde dingen moet inpakken of regelen voor je contactlenzen als je voor langere tijd gaat backpacken? Tijd om die veelgestelde vragen eens op een rij te zetten en ze te beantwoorden:

vliegen-met-lenzen-lenzenvloeistof-handbagage

1. Mag lenzenvloeistof in je handbagage?

Je kan lenzenvloeistof meenemen in je handbagage in het vliegtuig, je moet er alleen goed op letten dat je niet meer meeneemt dan 100ml lenzenvloeistof per flesje. Je kan eventueel wel meerdere flesjes meenemen en zo een grotere hoeveelheid meenemen, maar zorg dat je flesje lenzenvloeistof in ieder geval niet meer dan 100 milliliter is. Je mag vaak 10 producten van 100ml meenemen in je handbagage als je gaat vliegen. Je kan dus 10 keer een flesje lenzenvloeistof van 100ml meenemen, dan heb je in totaal 1 liter bij je verspreid over 10 losse flesjes. Als je alleen met handbagage reist moet je er alleen ook rekening mee houden dat je bijvoorbeeld ook tandpasta (vaak 75ml) mee wilt nemen, een klein flesje shampoo, reisflesje conditioner, mini deo en misschien ook zonnebrandcreme. Als je die 5 dingen meeneemt, kun je nog 5 kleine flesjes lenzenvloeistof inpakken. Je kan je lenzenvloeistof zelf in een reisverpakking doen of een reisvariant kopen en dat vervolgens bij de rest van je vloeistoffen in een plastic zakje stoppen. Check hier alles over handbagage regels

2. Kun je met lenzen in vliegen?

Je kan in het vliegtuig last krijgen van droge ogen. Dit komt door de hoge druk, airco en droge lucht die in een vliegtuig hangt. Doordat je droge ogen krijgt, kunnen je contactlenzen onprettig gaan aanvoelen. Je kan dus wel vliegen met lenzen, maar de kans is aanwezig dat ze minder lekker gaan zitten. Helemaal bij lange vluchten. Overweeg dus om je lenzen tijdens je vlucht uit te doen (hou dus een lenzendoosje in de buurt) en als je ze toch in houdt, zorg dan dat je je ogen zo nu en vochtig maakt. Bij een lange vlucht of nachtvlucht is het sowieso slim om je lenzen uit te doen. Zodra je aankomt kan het vervolgens fijn zijn om een nieuw setje lenzen te gebruiken. Ook kan het fijn zijn om in het vliegtuig een bril te gebruiken, helemaal als je nog een film of serie wilt kijken of een boek wilt lezen.

3. Wat voor lenzen zijn het best als je (lang) op reis gaat?

Waarschijnlijk draag je thuis maandlenzen, maar als je op reis gaat of op vakantie dan kunnen kan het ook fijn zijn om dagelijkse contactlenzen te gebruiken. Daglenzen zijn makkelijk én omdat je elke dag een nieuw setje gebruikt, ben je er ook van verzekerd dat je contactlenzen schoon zijn. Een stuk hygienischer dan maandelijkse contactlenzen dus. Daarnaast hoef je geen lenzenvloeistof mee te nemen als je daglenzen gebruikt en dat scheelt ook weer ruimte in je bagage. Als je echt voor langere tijd gaat backpacken, meerdere maanden, dan kan het juist prettig zijn om wel je maandlenzen te houden. Zorg dan alleen wel dat je bijvoorbeeld een extra voorraad mee neemt voor het geval er iets mee gebeurt en pak een bril in.

4. Lenzenvloeistof als je voor langere tijd op reis gaat & hoe bewaren?

Als je een koffer of backpack incheckt kun je natuurlijk gewoon een grotere fles lenzenvloeistof inpakken. De regel van 100ml geldt alleen voor handbagage. In je ingecheckte ruimbagage kun je gewoon een grotere fles stoppen. Eenmaal op vakantie is het slim om je lenzenvloeistof zo koel mogelijk te bewaren. Het best op een plek tussen de 5 en 25 graden. Zorg dus dat het niet in de zon staat, maar in de schaduw en zorg dat je fles altijd goed is afgesloten.

5. Kan je zwemmen met lenzen?

Het is mogelijk om te zwemmen met lenzen, maar het wordt eigenlijk wel afgeraden om dit te doen. De kans is groot dat je je lenzen in het water kwijt raakt en daarnaast is het niet zo hygiënisch. Door het water kan je last krijgen van infecties of bacteriën, dit komt omdat chloorwater of de micro-organismen in het water achter je contactlenzen kunnen gaan zitten en dat kan dus een ontsteking veroorzaken. Het is dus slim om ze uit te doen als je gaat zwemmen. Wil je toch echt zwemmen met lenzen? Kies dan voor dagelijkse contactlenzen en zorg dat je na het zwemmen een nieuwe set kunt gebruiken. Wil je niet je lenzen gebruiken tijdens het zwemmen, maar wel wat zien tijdens het zwemmen? Gebruik dan een bril of zwembril op sterkte.

6. Wat moet je allemaal extra inpakken als je met lenzen reist?

Wat je op je vakantielijstje moet zetten als je met lenzen reist is:

  • Nieuwe maandlenzen of daglenzen voor de duur van je reis
  • Lenzenvloeistof
  • Lenzenhouder
  • Neem een bril mee voor de zekerheid
  • Brillenkoker

Veel van bovenstaande spullen kun je bij een brillen of lenzenwinkel kopen, maar je kan het ook gemakkelijk online bestellen. Pas ook altijd op als je DEET of zonnebrand op doet en daarna iets gaat doen met je contactlenzen. Deze producten kunnen net als dagcreme vettige en vieze plekken op je lenzen achterlaten. Doe dus altijd eerst je lenzen in voor je met zoiets aan de gang gaat. Is er toch een vlekje of viezigheid op gekomen? Maak dan eerst je contactlenzen schoon met lenzenvloeistof.

7. Hoe kun je in het buitenland je lenzenhouder het beste schoonhouden?

Besef je dat het kraanwater in het buitenland vaak niet zo schoon is als in Nederland. Als je je lenzenhouder moet omspoelen, dan kun je dat dus beter niet doen met kraanwater maar doe dat met water uit een fles met drinkwater (mineraalwater zonder prik), gebruik je lenzenvloeistof of gebruik een zoutoplossing.