Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice reisfilm

Reisfilm tip | Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Reizen… Off the beaten track. Naar plekken waar geen toerist eerder kwam. Op zoek naar de laatste authentieke plekjes. En massatoerisme zoveel mogelijk ontwijkend. Allemaal zinnen die ik herken. Maar waarom is dat soms mijn doel als ik de wereld over vlieg? Waarom hoor ik iedereen om me heen zeggen dat je nú naar Cuba moet voor het ‘verpest’ is? Hoezo moet je nú naar Myanmar om daar nog wat authenticiteit mee te pakken?

Veel reizigers lijken tegenwoordig op een missie om het laatste beetje aan zogenaamd unieke plekjes te ontdekken. Maar waarom? Waar zijn we eigenlijk naar op zoek als we de wereld in trekken en wat zegt dit moderne toerisme over de manier waarop we in de wereld staan? De hedendaagse pelgrimage verraadt dat we iets zoeken wat we in ons eigen leven zijn kwijtgeraakt. Maar levert al dat gereis wel op waar we naar op zoek zijn?

Dit soort vragen brengt de film Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice in beeld. Deze film ging al in premiere op het International Film Festival in Rotterdam, maar draait vanaf 25 juni ook in verschillende bioscopen in Nederland. Het is een East-meets-West-verhaal dat kijkend naar de trailer soms wat confronterend kan zijn. Vooral als je veel reist. In de film wordt ingezoomed op backpackers die naar een verborgen dorpje in Laos gaan. Terwijl je aan de andere kant ziet wat de komst van de backpackers doet met de lokalen.

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Volgende week mag ik de film gaan kijken bij de Balie in Amsterdam, maar wil je na het zien van deze trailer ook graag gaan? Dan moet je zeker een plekje reserveren bij een van onderstaande bioscopen. Het is extra leuk om 30 juni naar de Balie te gaan, want dan is er ook een speciale Q&A met de regisseur van de documentaire.

Waar draait Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice?

  • Amsterdam: De Balie of Eye
  • Rotterdam: LantarenVenster
  • Den Haag: Filmhuis
  • Breda: Chasse
  • Den Bosch: Verkadefabriek
  • Nijmegen: LUX

De film heeft inmiddels al recensies gehad als “Prachtig geschoten, zeer relevante documentaire over de gevolgen van globalisme” en “een wereld in transitie…soms pijnlijk, maar nooit veroordelend” of “must-see voor backpackers”. Hoge verwachtingen dus! Oh en zoek je meer leuke reisfilm tips? Kijk dan hier voor 15 andere leuke reisfilms.