Reizen… Off the beaten track. Naar plekken waar geen toerist eerder kwam. Op zoek naar de laatste authentieke plekjes. En massatoerisme zoveel mogelijk ontwijkend. Allemaal zinnen die ik herken. Maar waarom is dat soms mijn doel als ik de wereld over vlieg? Waarom hoor ik iedereen om me heen zeggen dat je nú naar Cuba moet voor het ‘verpest’ is? Hoezo moet je nú naar Myanmar om daar nog wat authenticiteit mee te pakken?

Veel reizigers lijken tegenwoordig op een missie om het laatste beetje aan zogenaamd unieke plekjes te ontdekken. Maar waarom? Waar zijn we eigenlijk naar op zoek als we de wereld in trekken en wat zegt dit moderne toerisme over de manier waarop we in de wereld staan? De hedendaagse pelgrimage verraadt dat we iets zoeken wat we in ons eigen leven zijn kwijtgeraakt. Maar levert al dat gereis wel op waar we naar op zoek zijn?

Dit soort vragen brengt de film Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice in beeld. Deze film ging al in premiere op het International Film Festival in Rotterdam, maar draait vanaf 25 juni ook in verschillende bioscopen in Nederland. Het is een East-meets-West-verhaal dat kijkend naar de trailer soms wat confronterend kan zijn. Vooral als je veel reist. In de film wordt ingezoomed op backpackers die naar een verborgen dorpje in Laos gaan. Terwijl je aan de andere kant ziet wat de komst van de backpackers doet met de lokalen.

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Volgende week mag ik de film gaan kijken bij de Balie in Amsterdam, maar wil je na het zien van deze trailer ook graag gaan? Dan moet je zeker een plekje reserveren bij een van onderstaande bioscopen. Het is extra leuk om 30 juni naar de Balie te gaan, want dan is er ook een speciale Q&A met de regisseur van de documentaire.

Waar draait Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice?

 • Amsterdam: De Balie of Eye
 • Rotterdam: LantarenVenster
 • Den Haag: Filmhuis
 • Breda: Chasse
 • Den Bosch: Verkadefabriek
 • Nijmegen: LUX

De film heeft inmiddels al recensies gehad als “Prachtig geschoten, zeer relevante documentaire over de gevolgen van globalisme” en “een wereld in transitie…soms pijnlijk, maar nooit veroordelend” of “must-see voor backpackers”. Hoge verwachtingen dus! Oh en zoek je meer leuke reisfilm tips? Kijk dan hier voor 15 andere leuke reisfilms.

Over de auteur

Roëll de Ram
Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

10 reacties

  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Ik vond hem mooi! Gave beelden van Laos en interessant om te zien hoe reizigers vs. locals naar de dingen kijken. Enige waar ik misschien nog iets meer op gehoopt had, was nog meer een ‘antwoord’ op de vraag waarom we nou eigenlijk reizen? Desondanks wel gaaf om te zien!

   Beantwoorden
 1. Denise Follow my footprints

  Ha Roëll, heel herkenbaar wat je schrijft over het op zoek zijn naar dat authentieke en vooral ook de neiging die mensen hebben te zeggen dat je nú ergens heen moet voordat het echt niet meer is zoals het was. Ik denk dat dat áltijd zal blijven, de wereld verandert nou eenmaal. Over Cuba en Myanmar hoor je inderdaad vaak dat je het nú moet bezoeken. Ik was in 2002 in Myanmar en in 2003 op Cuba, meer dan 10 jaar geleden dus, best een tijd terug al. Ook op sommige eilandjes waar mensen nu heen gaan (in Thailand bijv, of bijv de Perhentians in Maleisië), daar was ik 15 jaar geleden al. En ik was ook echt niet de eerste, bij lange na niet. Datzelfde geldt voor Laos en het dorpje uit de film. In de film doen mensen alsof het nét ontdekt is; ik was er in 2002 (toen er nog geen weg naartoe was en er geen elektriciteit was) en ook ik was echt niet de eerste. Heel bijzonder was het wel. En daarom heb ik ook heel erg van de film genoten. Ik ben gisteravond geweest en kan de film elke backpacker aanraden, zowel wie vroeger backpackte als wie daar eigenlijk pas net mee begint.

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram
   Roëll de Ram

   Ja, je hoort dat zo vaak tegenwoordig dat je nu ergens heen moet maar als ik jou zo hoor eigenlijk vroeger ook al. Waarschijnlijk zal dat wel zo blijven ja… Ben echt benieuwd hoe het in de film verwoord is! Door jouw reacties in ieder geval nog enthousiaster geworden :)

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.