routines digital nomad

Reis-routines van een digital nomad: Hoe bereid ik me voor op een reis?

Als digital nomad maakt het niet uit waar ter wereld je woont en werkt. Of je nu aan zee zit bij een strandtent in Thailand, geniet van het lokale leven in een huisje op Ibiza of juist je mailachterstand probeert bij te werken tijdens een stopover op een willekeurig vliegveld… Zolang er wifi is en contact met de buitenwereld kun je als digital nomad je werk doen. Maar hoe bereid je je goed voor op een volgende reis als er tijdens zo’n avontuur ook gewerkt moet worden? Waar win je informatie in en hoe hak je de knoop door voor je volgende bestemming? Maak kennis met mijn reis-routines!

Wat wordt de volgende werkplek: Seychellen, Canada of toch de Filipijnen?

De ene reis is nog niet voorbij en de volgende wordt alweer gepland. Al voor onze Ibiza reis besloot ik bijvoorbeeld dat ik tussen augustus en december nog één of twee echt verre reizen wilde maken. Je loopt dan je bucketlist nog eens na, checkt het reisadvies en natuurlijk of er onder WeAreTravellers lezers interesse is om over een bepaalde bestemming te lezen. Zo staan de Filipijnen al tijden op mijn bucketlist en is dat een vreselijk populaire bestemming. Als je alleen nu het reisadvies voor de Filipijnen opzoekt of checkt via de 24/7 BZ Reis app dan lees je al snel dat er een risico bestaat op aanslagen en dat je eigenlijk alleen naar Palawan, Bohol en Cebu moet gaan als het noodzakelijk is… Hoe paradijselijk de plaatjes op Google er ook uit zien, de Filipijnen heb ik onder andere om die reden toch nog even uitgesteld.

Dan toch maar naar de Seychellen?

Dan heb je de paradijselijke Seychellen, die net als de Malediven ook al tijden op mijn wishlist staan. Helemaal nadat we tijdens onze Sri Lanka reis even kort op de Malediven zijn geland, maar helaas niet mochten uitstappen… (zie in dit filmpje over onze Sri Lanka reis een paar jaloersmakende beelden). Maarja, de Seychellen… Is dat nou een bestemming die je moet bewaren voor je huwelijksreis (mocht je die ooit al gaan maken) of moet je gewoon gaan als je de kans krijgt? Dat laatste deed zich eigenlijk een beetje voor toen ik een tijdje geleden naar een persevent ging. Daar raakte ik aan de praat met een manager van Air Seychelles en daar is nu een samenwerking uit voort gevloeid. Met andere woorden: Seychellen it is! Enerzijds is dat dus de nieuwe bestemming geworden omdat ik er graag heen wilde en anderzijds omdat het ook werk gerelateerd is.

Of wordt het Canada…

Ook Canada stond tussen mijn opties. Maar daar wilde ik niet al te laat in het jaar naartoe vanwege het natuurgeweld dat je daar nogal eens kan treffen, ga je in september dan heb je juist kans om er tijdens Indian Summer te zijn wanneer de natuur juist op haar mooist is. Via een PR bureau is er nu een samenwerking met Air Transat en begin september vlieg ik daardoor nu naar Vancouver en terug naar huis vanaf Calgary. Dit jaar is sowieso een perfect moment om naar Canada te gaan, want alle natuurparken kun je dit jaar gratis (!) bezoeken.

Plannen: Reisroute, must-see’s & reisadvies

Dan is op een gegeven moment een bestemming gekozen en moet de route worden gepland, tips ingewonnen en de laatste checks worden gedaan:

Lonely Planet: Voor alle drie bovengenoemde bestemmingen heb ik een Lonely Planet gekocht. Je kon online namelijk een Lonely Planet kopen met 45% korting en de verzendkosten waren gratis als je boven de 30,- euro uitkwam, dus ja dan bestel je er al gauw drie.

Blogs & Instagram: Op WeAreTravellers staan al heel veel blogs over Vancouver van Saskia en op KarlijnTravels.com vond ik een overdosis Seychellen artikelen met daarin eindeloos veel paradijselijke foto’s. Toch kan je vaak ook op Instagram veel toffe tips ontdekken, door bepaalde hashtags af te zoeken.

Route plannen met Google Maps: Weet je eenmaal alle highlights dan blijft Google Maps wat mij betreft toch de meest ideale manier om een route te plannen. Je kan je linkje opslaan als je alles in Maps hebt gezet, dan kan je via dezelfde link je route gewoon terug zien of je kan je kaart delen of insluiten zoals hiernaast:


Op de hoogte blijven van het reisadvies: Verder check ik het officiële reisadvies van een bestemming bij de Rijksoverheid voor vertrek. Dit kan tegenwoordig ook gewoon via de gratis 24/7 BZ Reisapp, dus dan hoef je niet helemaal de site te doorzoeken en je kan zelfs automatische notificaties instellen en je aanmelden voor extra informatie. Als er dan iets wordt aangepast in het reisadvies of er een ander urgent bericht over de veiligheid in dat land is, dan krijg je daar gelijk bericht van.

Vaccinaties: Omdat ik redelijk vaak reis, heb ik vaak alle benodigde vaccinaties al voor een bestemming. Maar ik vind het altijd chill om het nog even voor de zekerheid te checken via ggdreisvaccinaties.nl. Daar kun je gewoon per bestemming zien welke inentingen je nodig hebt.

Visa: Voor genoeg bestemmingen heb je een visa nodig en zo moet je ook voor Canada een eTA aanvragen online, dit kost 7 Canadese Dollar en vaak ontvang je na aanvraag je visa meteen per mail. Als ik niet weet of ik voor een bestemming een visum nodig heb, probeer ik daar vaak achter te komen door simpelweg visa + de naam van de bestemming te Googlen.

Verzekering: Als digital nomad kun je vaak niet uit de voeten met gewone reisverzekeringen of de gewone zorgverzekering zoals je dit in Nederland kent. Een handige verzekeraar is dan SafetyWing die speciaal een zorg- én reisverzekering in één hebben ontwikkeld gericht op digital nomads. Lees meer over deze digital nomad verzekering

Inpakken: Wat kan er niet ontbreken in je tas als er ook gewerkt moet worden

Als je ook gaat werken op reis, dan pak je toch net even anders in dan als je alleen vakantie gaat vieren. Mijn camera, laptop, harde schijf, sd-kaartjes en extra camera-batterijen zijn heilig en zullen als eerst in mijn tas of koffer verdwijnen. Ook een drone neem ik steeds vaker mee om mee te filmen en old-skool notitieboekjes blijven ook fijn om mee te nemen. Omdat ik het liefst slaap in het vliegtuig (dan gaat de tijd snel én je komt net wat uitgeruster aan) neem ik ook vaak een nekkussen, slaapmasker en oortjes of noise cancelling headphones mee.

→ Bekijk hier al onze Digital Nomad tips

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Rijksoverheid. Voor meer informatie ga naar Nederland Wereldwijd.