Rabies vaccinatie

5 momenten waarop een rabiësvaccinatie heel handig is

Vaccineren voordat je op reis gaat: de ene reiziger is zich heel erg bewust van het belang van vaccinaties en vindt het belangrijk om op tijd de juiste inentingen te krijgen. Terwijl er ook genoeg reizigers zijn die zoiets nog super last minute voor vertrek moeten regelen, omdat ze helemaal niet hadden bedacht dat bepaalde inentingen noodzakelijk zijn voor hun reisbestemming. En als je je dan laat vaccineren, neem je dan wel genoeg inentingen?

Vergeet je je niet voldoende te vaccineren voor je op reis gaat?

Veel reizigers focussen zich alleen op de vaccinaties tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en of ze malariatabletten nodig hebben. Inentingen tegen rabiës (hondsdolheid) worden meer dan eens overgeslagen. Dit terwijl Eurocross, een alarmcentrale die Nederlandse vakantiegangers in nood helpt met onder andere de juiste zorg, jaarlijks steeds meer meldingen krijgt van mensen die zijn gebeten, gekrabd of gelikt door een dier in het buitenland en daarvoor hulp nodig hebben. Door zo’n beet of krab, of doordat je gelikt wordt op een bestaande wond, kun je rabiës oplopen, beter bekend als hondsdolheid. Om je een idee te geven: Elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës. Dat zijn dus niet alleen Nederlanders, maar het geeft wel aan dat het wel degelijk voorkomt!

5 x En toen was een rabiësvaccinatie best handig geweest…

Benieuwd op welke momenten zo’n rabiësvaccinatie voor jou handig is? We schetsen heel graag vijf normale situaties voor je, waarop je graag voor de zekerheid zo’n inenting had gehad! Eurocross krijgt veel meldingen vanuit Indonesië, Thailand en Vietnam maar er zijn in totaal 150 landen waar hondsdolheid voorkomt en zo’n inenting fijn kan zijn.

SriLanka apen bomen

1. Een grappige selfie maken met een aap in Zuid-Oost Azië

In Zuid-Oost Azië vind je veel Monkey Forests of Monkey Temples. Dit zijn bossen of tempels waar grote groepen apen bij elkaar leven. Denk aan het Monkey Forests in Ubud op Bali, maar ook aan tempels in the middle of nowhere bij Khao Sok National Park in Thailand of aan de regenboogtrappen bij de Batu Caves dichtbij Kuala Lumpur in Maleisië. Apen die hier leven, zijn vaak totaal niet bang om dichtbij te komen omdat ze inmiddels wel geleerd hebben dat toeristen interessante dingen bij zich dragen. Dus als jij een grappige selfie met zo’n harig beestje wilt maken, kan het zomaar zo zijn dat de aap besluit nog iets dichterbij te komen en zelfs z’n klauwtjes of tanden in jou te zetten. Tja, en op zo’n moment is een rabiësinenting dan echt wel fijn.

2. Een waakhond die achter je aanrent tijdens het fietsen langs landelijke weggetjes

Wij huren supervaak fietsen als we in het buitenland zijn. Je kan dan net wat sneller verplaatsen van A naar B en het is een leuke manier om een stad of gebied te ontdekken. Honden zijn alleen niet altijd heel erg fan van fietsers, helemaal als ze er niet aan gewend zijn zoals hier in Nederland. Je zal niet de eerste zijn die nietsvermoedend een landelijk weggetje in fietst en ineens wordt achtervolgd door een wilde hond die maar wat graag een hapje uit jouw kuit neemt.

3. Kroelen met een nestje kittens die bij een restaurantje liggen

Kittens, echt zoiets waar je maar lastig vanaf kunt blijven. Want waar je ook bent ter wereld, die kleine miauwende beestjes zien er gewoon té cute uit. Alleen is het in landen waar het risico op rabiës hoog is toch minder onschuldig dan je denkt om zo’n beestje te aaien. Als ze je onverwachts bijten of krabben, kan het zijn dat je mogelijk besmet raakt met het rabiesvirus. Op zo’n moment is het echt fijn om een inenting tegen rabiës te hebben voor de zekerheid. Dit kan je veel stress en zorgen schelen.

4. Speelse pup eten geven of aaien

Je ziet op Instagram meer dan eens schattige foto’s waarbij reizigers puppy’s vasthouden, maar toch is dit ook niet altijd zonder risico. Hoe lief en aandoenlijk ze er ook uit zien. Een speelse pup die alleen wilt spelen kan je per ongeluk ook krabben en als je een puppy aait kan die ook ineens uithalen om welke reden dan ook. Bevind je je in een rabiës risicoland, dan kan het zomaar zo zijn dat zoiets onschuldigs ineens erin resulteert dat jij halsoverkop naar een arts moet. Wees je hier dus echt van bewust als je van plan bent een pup aan te halen.

5. Vampire bats in Suriname

Niet alleen katten, honden of apen kunnen hondsdolheid overbrengen, hetzelfde geldt ook voor vleermuizen. In Suriname vind je bijvoorbeeld Vampire Bats en die kunnen onverwachts een kleine beet maken om vervolgens het bloed op te likken. Yep, ook bloed van mensen. Niet alleen in Suriname komt dit voor, er zijn ook steeds meer nieuwsberichten vanuit Brazilië waarbij naar voren komt dat deze vampiervleermuizen bloed van mensen drinken.

Rabies vaccinatie

Wat is een rabiësvaccinatie en waarom en wanneer is het handig?

Een rabiësvaccinatie is aan te raden voor reizigers die regelmatig kort verblijven in een rabiës risicoland of reizigers die juist voor langere tijd naar een land gaan waar rabiës voorkomt. De ervaring van Eurocross is dat de meeste meldingen van een mogelijke rabiësbesmetting in de eerste paar weken van de reis worden gedaan. Wanneer je voorafgaand aan je reis bent gevaccineerd beschermd dit je deels tegen het krijgen van hondsdolheid. Als je een rabiësvaccin krijgt, dan krijg je over het algemeen twee injecties met daartussen altijd een week tijd. Op de plek waar je geprikt wordt, kan het een beetje pijn doen of het kan opzwellen maar over het algemeen zijn er verder geen bijwerkingen.

Let op! Wat wel zo is, is dat wanneer je gebeten wordt je altijd alsnog zo snel mogelijk contact moet opnemen met een arts. Binnen 24 uur. Ook als je vooraf bent gevaccineerd. Je hebt namelijk na een bijt of krabincident nog twee injecties met het vaccin nodig. Het voordeel van al ingeënt zijn is dat je geen antistoffen meer nodig hebt. Deze antistoffen zijn namelijk niet overal beschikbaar. Wanneer je vooraf niet bent ingeënt heb je deze antistoffen wel nodig. Soms kan dit betekenen dat je halsoverkop moet afreizen naar een andere stad of zelfs land. Dit brengt veel stress met zich mee.

Wat je al zelf kunt doen: De wond een kwartier lang spoelen met water en zeep en schoonborstelen met bijvoorbeeld een tandenborstel. Daarna is het slim om de wond te ontsmetten, dit kan bijvoorbeeld met jodium of alcohol van 70%. Vervolgens moet je echt een arts bellen en advies inwinnen over wat daarna verstandig is om te doen. De ene beet is natuurlijk gevaarlijker dan de ander en daarnaast speelt ook mee of je in een rabiës risicoland bent of niet. De hele procedure staat ook uitgelegd op de site van het RIVM van het Ministerie van Volksgezondheid.

In welke landen is de kans groot dat je een rabiësvaccinatie nodig hebt

who rabiesvaccinaties waar komt rabies voor

Waar is de kans groot dat je een rabiësvaccinatie nodig hebt?

Op bovenstaande kaart kun je zien waar veel hondsdolheid voorkomt en waar niet. Deze kaart is van de website WHO, in het eerste figuur zie je waar er wereldwijd last is van door mensen overgedragen hondsdolheid en in de tweede kaar zie je waar mensen zijn dood gegaan door rabiës per land. Je ziet dus dat er heel wat landen zijn waar een rabiësvaccin verstandig is om te hebben.

Wat als je gebeten wordt door een dier en hulp nodig hebt in het buitenland?

We zeiden hierboven al even wat je zelf kunt doen aan je wond als je gebeten of gekrabd bent door een dier. Daarnaast moet je ook echt altijd langs een arts en contact opnemen de alarmcentrale van je verzekering! Lokaal advies kan echt anders zijn dan het advies van de alarmcentrale arts. De hulpverleners en artsen van de alarmcentrale helpen bij ziekte of problemen in het buitenland, kunnen advies geven over wat je moet doen en waar je een goede arts of ziekenhuis vindt maar ze ondersteunen ook bij praktische dingen zoals betalingsgaranties en ze kunnen optreden als tolk. Voor behandelingen van een mogelijke rabiësbesmetting hanteert de alarmcentrale de richtlijnen van de WHO. Zij kunnen je vertellen of je een inenting of ander medicijn moet krijgen of dat je wond op een andere manier behandeld moet worden. Het nummer van de alarmcentrale staat achterop je verzekeringspasje vermeld. Je kunt hen 24/7 bellen, dus ook terwijl het midden in de nacht is in Nederland.

Wat echt belangrijk is bij mogelijke rabiësbesmetting, is dat je binnen 24 uur hulp zoekt. Veel vakantiegangers wachten nog te lang met het melden van een beet, terwijl te lang wachten met het behandelen van de eventuele rabiësbesmetting fatale gevolgen kan hebben. Zorg dus dat je er op tijd bij bent! Hier kun je meer lezen over rabiës

Dit artikel hebben we gemaakt in samenwerking met Eurocross tijdens hun Rabiës Week, met deze informatie willen ze meer reizigers op de hoogte brengen van de risico’s van rabiës s en hoe je een (mogelijke) besmetting met het virus kunt voorkomen.